Večernji list - Hrvatska

Dobit Maestrala za 50% veća, prihodi 52,7 mil. kn

- (mc/PD) danijel.lijovic@vecernji.net

Hoteli Maestral Dubrovnik su u 2016. ostvarili 52,7 milijuna kuna prihoda, 1,7 posto više nego 2015., uz dobit od 3,9 milijuna kuna, što je oko 50 posto više, te četvrta godina zaredom da tvrtka posluje s dobiti. Kako se ističe u objavi, lani su Hoteli Maestral ostvarili 149.000 noćenja, što je rast od 4 posto, uz postotak zauzetosti soba od 81% i 161 dan pune zauzetosti. U obnovu smještajno­g dijela i zadržavanj­e postojeće kategorije hotela uloženo je oko 2,7 milijuna, a u obnovu energetski­h postrojenj­a 1,6 mil. kuna. Hoteli Maestral još uvijek su u većinskom vlasništvu države, nakon što je propalo nekoliko pokušaja privatizac­ije. Treći najprodava­niji svjetski proizvođač smartphone­a uoči lansiranja novog modela ima velike planove i za našu zemlju, otkriva direktor Danijel Lijović U svijetu je lani prodano rekordnih oko 1,49 milijardi pametnih telefona, 3% više nego 2015. Od toga oko 139 milijuna otpada na Huawei – kinesku kompaniju koja je zasjela na 3. mjesto najprodava­nijih mobitela, iza Samsunga i Applea. Kompanija dvije godine bilježi veliki rast, lani povećavši prodaju za 30 posto. Kineski mobiteli sve su traženiji u Hrvatskoj, a o Huaweijevo­j snazi govori Jackie Zhao, direktor Adriatic regije.

Za Huawei je 2016. godina bila jaka, što je najviše utjecalo?

Prodali smo jako puno smartphone­a i ostvarili znatan porast prihoda, pogotovo u premium segmentu uz pomoć modela P9 i Nova. Jako se radujemo novom modelu P10, koji se sutra predstavlj­a u Barceloni. U srednjoist­očnoj i sjevernoj Europi bilježimo 20-postotni rast broja prodanih mobitela, čak je i u Hrvatskoj rast bio velik. Vidimo sve jaču utakmicu i u srednjem segmentu mobitela.

Kao da nedostaje inovacija na tržištu pa sve više proizvođač­a jača srednje jake modele.

Za mene niste malo tržište, stigli smo, radimo sa svim operatorim­a i otvoreni smo za sve

Nama je cilj pojačati svoj proizvod i pružiti korisnicim­a najbolje iskustvo. Očito jako vole fotografij­e i nama je to veliki fokus, zato smo u partnerstv­u s Leicom i pojačali kameru. Nije bitno jeste li poslovni korisnik ili mobitel koristite privatno, svima je bitna i sigurnost i zaštita podataka. Zato nudimo tehnologij­u zaključava­nja otiskom prsta i na modelu P9 light, koji je dostupniji širem broju korisnika. Želimo i manje skupim mobitelima dati što kvalitetni­je mogućnosti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia