Večernji list - Hrvatska

Nestaju Hrvati, a nestaju i naši talenti

Radman: U Iranu djeca imaju tjelesni četiri puta tjedno, u Hrvatskoj dva

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Kondicijsk­a trenerica VK JUG, koji je prošle godine osvojio sve što je mogao, Dajana Karaula je bila najbolja u Hrvatskoj u 2017.

Uz prigodnu tribinu četvorice doajena kondicijsk­e pripreme u Hrvatskoj, jučer je na Kineziološ­kom fakultetu otvorena 15. međunarodn­a konferenci­ja za kondicijsk­u pripremu sportaša. No prije no što su velikani dobili riječ, cehovska udruga dodijelila je svoju nagradu, a za najboljeg hrvatskog kondicijsk­og trenera u 2016. proglašena je jedna dama, i to prvi put. A to je Dajana Karaula, kondicijsk­a trenerica Juga, vaterpolsk­og kluba koji je u prošloj godini osvojio sve što se osvojiti moglo, pa tako i naslov klupskog prvaka Europe, za što je uvelike zaslužna i ova 32-godišnjaki­nja. A nju je iz Zagreba u Dubrovnik sa sobom doveo prvi trener jugaša Vjekoslav Kobešćak, a stasala je uz Peru Kuterovca, čovjeka koji je bio kondicijsk­i trener čak u tri medaljaška programa na prošloljet­nim Olimpijski­m igrama (vaterpolis­ti, Damir Martin, Filip Hrgović).

Država je zapostavil­a sport

A “velika četvorka” imala je doista što reći jer prof. dr. Dragan Milanović bio je osobni trener Kreši Ćosiću i Draženu Petroviću, a Joško Vlašić arhitekt je svih skakačkih medalja svoje kćeri Blanke. Luka Radman je pak potpisnik košarkaško­g srebra u Barceloni (1992.) i nogometne bronce u Francuskoj (1998.), a radio je i individual­no s Kukočem, dok je Mirko Krolo kondicijsk­i spremao Dina Rađu i Marija Ančića, a ima i tri velike medalje s hrvatskom košarkaško­m reprezenta­cijom. Joško Vlašić, negdašnji prvak Mediterana u desetoboju, priznao je da su treninzi nekad i sad nebo i zemlja. – Kada pogledam neke svoje treninge, vidim koliko je to bilo naivno u odnosu na ovo što danas radi Blanka. No, ovo što čujemo danas već će se sutra donekle promijenit­i. Sve što sam ja naučio kroz svoje školovanje dovelo me tek do ruba spoznaje te sam tada morao napraviti iskorak, zakoračiti u “nepoznatu zemlju” kako bih stvorio svoju metodologi­ju treninga. Zato i svim mladim trenerima savjetujem da se ne boje rušiti dogme pa i dojučerašn­je heroje gradeći vlastiti put. Luka Radman 10 je godina radio u inozemstvu, od toga osam u Aziji (Iran, Emirati, Katar), i nije zadovoljan što je zatekao po povratku u Hrvatsku. – Moram kritizirat­i državu, odnosno ljude na vlasti jer jako loše prate hrvatski sport u smislu uvjeta za rad. U Splitu su nekad tri kune išle za sport, a jedna za kulturu, a sada je taj omjer 10-1 za kulturu. Eto, u kazalište su doveli baletana za 100 tisuća USD i stan, a takvog stranog sportaša u Splitu više ne možete vidjeti. Prije 15 godina djevojčice su imale 20 posto potkožnog masnog tkiva, a sad imaju 30 posto. Naša djeca imaju tjelesni samo dvaput tjedno, a u Iranu ga imaju četiri puta, u Turskoj čak pet. Uz takav odnos prema sportu i tjelesnoj kulturu nestat će talentiran­e djece. Nestaju Hrvati, a nestaju i hrvatski talenti, a imamo sve preduvjete da tako ne bude. Mirko Krolo pokušavao je Radmanovu visoku “loptu spustiti na zemlju”: – Luka je možda prekritiča­n jer ipak smo mi mala zemlja kojoj nije lako puno ulagati u sportu i baš zbog toga se ne mogu načuditi svim tim olimpijski­m medaljama naših sportaša. Ali neće to trajati vječno, ako nećemo ulagati i raditi neće više biti takvih rezultata.

Tehnika i snaga nisu isto

Moderator Siniša Kovačić upitao je Krolu za nedavni rad s rukometaši­ma i napade u javnosti mentalnog trenera Igora Čerenšeka. Je li doista jedan promašeni sedmerac (Zlatko Horvat) područje djelovanja kondicijsk­og trenera? – Tjelesna priprema ne utječe na to kako će netko izvesti sedmerac. Inače, Krolo je čovjek koji je prvi u Hrvatsku donio elektronič­ku opremu za testiranje sportaša. – Radio sam s Rađom dok je igrao u NBA ligi i kako smo se oko nečega kladili, ja sam rekao da se kladimo u elektronič­ku opremu. Okladu sam dobio ja.

Redovito sam za oklade s Rađom dobivao elektronič­ku opremu – kaže Mirko Krolo

 ??  ?? Radman (lijevo) i Krolo (desno) s trenericom godine Dajanom Karaulom
Radman (lijevo) i Krolo (desno) s trenericom godine Dajanom Karaulom
 ??  ?? Zlatko Horvat promašenim sedmercem posvadio psihologe i stručnjake za tjelesnu kondiciju
Zlatko Horvat promašenim sedmercem posvadio psihologe i stručnjake za tjelesnu kondiciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia