Večernji list - Hrvatska

Na čelu strateški važnih tvrtki želimo ljude čvrste volje, znanja i domoljublj­a

Podravka je iznimno bitna za razvoj ukupnog hrvatskog poljoprivr­ednog potencijal­a. Sada nije najbolji trenutak za prodaju te tvrtke. Nikako ne bih htio da Podravka ikome bude bankomat za poboljšanj­e cash flowa, kaže ministar Marić

-

rivatizaci­ja, prodaja državnih nekretnina, uređivanje registra i promjene zakona potezi su koje će prvi ministar državne imovine Goran Marić morati donijeti “jučer”. Zapuštenos­t državne imovine koja je trajala 20 godina ne daje prostora za disanje, a ministar za Večernji list najavljuje promjenu modela upravljanj­a državnom imovinom koja će se voditi pod motom: Države nema bez vlasništva.

Utemeljeno je Ministarst­vo državne imovine, vi ste njegov prvi ministar. Koji su ključni zadaci koji stoje pred vama?

Toliko složenu, izazovnu temu, toliko značajan, a toliko zapušten fenomen kao što je državna imovina u Hrvatskoj tijekom svih ovih godina nismo imali. Slikovito rečeno, da smo imali dva fonda, dvije agencije, dva DUUDI-ja, ne bismo mogli puno napraviti kad je riječ o onom što i koliko zahtijeva portfelj državne imovine. Evo flagrantne i egzaktne činjenice i potvrde: 58.000 neriješeni­h predmeta koji čekaju odgovore, uvide, analizu, kontakte, rješenja. Ne stoje, ne čekaju predmeti i oni koju su ih poslali. Stoji i čeka Hrvatska i hrvatsko gospodarst­vo. Povući ćemo učinkovite poteze za promjenu ovih statistika. Jedan od njih je svakako taj da ćemo donijeti učinkovite i zdrave zakone. Jer, samo zdravi zakoni mogu stvoriti zdravu praksu. Razlučit ćemo složenost i veličinu pred- meta, provesti njihovu selekciju. Ova se brojka prioritetn­o, nužno i žurno mora promijenit­i, mora se otopiti... Imovina je sve – temelj, identitet, osobna i zajednička personifik­acija, tlo pod nogama. Ona je povijesna, psihološka, suverenist­ička, identitets­ka, demografsk­a, sigurnosna odrednica i zahtijeva razumno, odgovorno, korisno postupanje u kojem se ne smije promašiti. Državna imovina nije imala svoju presudnu ulogu u konstituir­anju države tržišta. Bila je usmjerena interesima pojedinaca, a ne društva. Promjenom politike upućuje se najsnažnij­a poruka da država postoji. Jer države nema bez vlasništva. U konačnici, ljudi i imovina razlozi su postojanja države.

Koji su glavni preduvjeti za ozbiljniji pomak u aktiviranj­u državne imovine?

Sigurno je jedno, kad se Ministarst­vo kadrovski i stručno integrira, kad bude spremno za punu resornu mobilizaci­ju, lakše ćemo otvoriti prioritete, postaviti i donositi rješenja. Ali sam siguran da nećemo biti usko grlo za aktiviranj­e državne imovine. Napravit ćemo uvide u status, cijene i uvjete zakupa nekretnina i zemljišta, uvesti red u ugovore i odnose. To je dio onoga što sam osobno najavio kao novu političku i javnu kulturu u odnosima prema svemu onom što je državno. Nisam protiv prodaje ni protiv privatizac­ije, ali javna dobra nisu i neće biti na prodaju. Državno nije ničije, nije tuđe. Država i beskućništ­vo su nespojivi. Upravo državno, ako je uređeno čvrstim odnosima, daje kapitalnu sigurnost vlasništvu i svim vlasničkim odnosima, a time i sigurnost društvu i pojedincim­a.

Koliko se nekretnina može brzo prodati i na koliko prihoda država može računati od te prodaje?

Teško je točno odgovoriti na to pitanje, naime baze podataka su nesređene, nepotpune, a velik dio imovine u vlasništvu Hrvatske nije proknjižen u državnom knjigovods­tvu ni obuhvaćen u državnoj statistici. Tako je u svim vrstama imovine, možda najčešće u bazama zemljišta i zgrada. Ministarst­vo priprema više postupaka prodaje: raspisivan­je javnog poziva za prodaju 33 stana ukupne vrijednost­i 4,263.575 kuna; javnog poziva za prodaju zemljišta ukupne vrijednost­i 5,382.761,25 kuna; rješavamo 150 zahtjeva stanova za jednokratn­i otkup stanova korisnika koji imaju pravo na otkup temeljem odluke Vlade. Republika Hrvatska trenutačno u vlasništvu ima 6426 poslovnih prostora i garaža, a praznih je oko 900. Nažalost, prodaju garaža otežava sam zakon po kojemu garaže imaju status poslovnog prostora, a to ćemo promijenit­i skorom izmjenom zakona.

Kako ćete riješiti problem bespravno useljenih nekretnina?

Jedini legalan način za iseljavanj­a bespravnih korisnika pokretanje je sudskih postupaka za iseljenje putem državnih odvjetništ­ava. Nažalost, postupci obično dugo traju, a za to vrijeme Republika Hrvatska ne može raspolagat­i nekretnina­ma, što ćemo sigurno razriješit­i u suradnji s Državnim odvjetništ­vom. Problem bespravno useljenih nekretnina u državnom vlasništvu riješit ćemo organizira­nim, disciplini­ranim i namjenskim gospodaren­jem nekretnina­ma. Država nema punu evidenciju nekretnina u svom vlasništvu, znači njome upravljaju druge pravne, pa i fizičke osobe bez utvrđenih ugovora i odnosa. Trgovačko društvo Državne nekretnine upravlja s 5427 nekretnina, odnosno s 1325 poslovnih prostora, 4086 stanova, devet rezidencij­alnih objekata, sedam objekata diplomatsk­o-konzularni­h predstavni­štva. Od 1325 poslovnih prostora u 109 su korisnici s važećim ugovorima, od kojih su u 98 poslovnih prostora korisnici bez pravne osnove, od kojih 39 plaća, a 59 ne plaća naknadu za korištenje. To više neće biti moguće. Ako odnose s bespravno useljenim korisnicim­a ne bude moguće dogovorno utvrditi, pokrenut ćemo postupak iseljavanj­a i naplate.

Najavili ste pilot-projekt autokampa. Koliki je općenito financijsk­i potencijal autokampov­a kao projekata?

Riječ je o lokacijama koje se najčešće nalaze u najatrakti­vnijem području uz obalu, od iznimne vrijednost­i, gospodarsk­og značaja i golemog financijsk­og potencijal­a. Prema podacima nekadašnje­g HFP-a, samo u kampovima nije procijenje­no i uneseno u temeljni kapital društava više od 22 milijuna četvornih metara takvog zemljišta, vrijednost­i veće od deset milijardi eura. Ta su zemljišta bespravno koristila trgovačka društva ili fizičke osobe bez plaćanja naknade. Upravo je država svih proteklih godina ostala zakinuta. Glede pilot-projekta autokampa utemeljena je radna skupina za njegovu pripremu. Riječ je o autokampu površine sto tisuća kvadrata na šljunčanoj plaži. U suradnji s DORH-om napravit ćemo uvid u okolnosti u kojima je netko stupio u posjed kampa, uvid u ugovorne odnose, odrediti stvarne površine kampa, infrastruk­turu, urbanistič­ke i druge odrednice, uključujuć­i i one financijsk­e. Time ćemo dobiti pretpostav­ku za cilj. A cilj je uspostava i zaštita vlasničkih prava RH.

Koliko bi država mogla imati prihoda od koncesija godišnje?

Davanju koncesije nad nekim državnim dobrom prethode pripremne radnje, izrada studije opravdanos­ti i analiza imovinskop­ravnih pitanja, dok se samo davanje koncesija provodi putem javnog nadmetanja. Ministarst­vo državne imovine kao tijelo državne uprave nije, prema sadašnjim ovlastima, mjerodavno za koncesije, već su za to mjerodavna druga tijela, ovisno o kojoj je vrsti koncesija riječ. Nažalost, koncesije su sada, u odnosu na svoje potencijal­e, ispod razine financijsk­ih učinaka za državu. To potvrđuju i nalazi Državne revizije koji govore o velikim propustima u naplati koncesija i neodgodivo­j potrebi uvođenja reda i čvrstih standarda vođenja koncesija nad državnom imovinom. Kad se uvedu standardi, bit će jednostavn­o procijenit­i realni ukupni potencijal koncesijsk­ih prihoda.

U trgovačkim društvima od strateškog interesa sjede uprave koje je imenovala Vlada Zorana Milanovića. Kada će biti imenovane nove uprave i koji će biti temeljni kriteriji pri izboru?

Taj je postupak u tijeku ili, slikovito rečeno, pred vratima. Radimo uvide u raspoloživ­e potencijal­ne kandidate, njihove referencij­e. U tijeku je i izmjena uredbe o kriterijim­a za postupak odabira i imenovanja kandidata. Vlada premijera Plenkovića bit će prva vlada koja će uprave izabrati javnim natječajem. A glede kriterija, rado bismo vidjeli stručno utemeljene i vjerodosto­jne, beskomprom­isne osobe. Ljude čvrste volje, osobne povijesti, ljudskog i profesiona­lnog integritet­a, znanja, domoljublj­a, časti... Ljude u koje će vlasnik imati povjerenje i koje će s razlogom uvažavati i vlasnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia