Večernji list - Hrvatska

Proizvodim­o plin za izvoz po 6 lp, a plin koji uvozimo košta 22,5 lp

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net

U resornom ministarst­vu objašnjava­ju da su morali liberalizi­rati tržište zbog tužbe MOL-a i zato što je tako odlučila Europska komisija

Više od polovice Europe ima regulirane cijene plina, tržište plina reguliraju čak i oni koji svojeg plina nemaju – poput Mađarske. I dok svoje tržište regulira, Mađarska je zahvaljuju­ći poslušnost­i naše politike isposloval­a da hrvatska država dopusti Ini da naš plin izvozi. U Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike pravdaju se da su bili primorani dopustiti izvoz domaćeg plina jer se MOL za to izborio kroz tužbu Europskoj komisiji. Opcije su bile dopustiti izvoz ili plaćati penale, kažu. Tragedija je u tome da Hrvatska ima plina za pokrivanje 60 posto svojih potreba, koji Ina proizvodi jeftino – za samo 6 lipa po kilovatsat­u – dok će ga građani ubuduće plaćati više od 30 lipa po kilovatsat­u. Sada taj jeftini plin, jer je tako dopustila Vlada, može u Mađarsku ili Italiju, a Hrvatska će sve više ovisiti o uvozu. Priznaju to i u resornom ministarst­vu, ali vjeruju da je izvoz neisplativ jer je transport skup pa zaključuju da će Ini biti profitabil­nije prodati plin u Hrvatskoj.

Teško će ublažiti udar

Liberaliza­cija povlači za sobom i poskupljen­je plina. Nabavna cijena plina narasla je do razine da bi cijene za građanstvo trebale poskupjeti 23 posto. Vlada ne želi to poskupljen­je pa danima traži način da ublaži plinski udar. PDV nije moguće smanjiti zbog europskih pravila pa je prostor za uštedu ostao na tarifama Plinacra ili zaradi lokalnih opskrbljiv­ača plinom ili pak tako da se HEP natjera da stvara gubitke. Ako se ne želi uništiti poslovanje HEP-a, re- alno je očekivati poskupljen­je od 20-ak posto jer sve naknade zajedno čine samo 15 posto ukupne cijene. Gotovo je izvjesno da će se smanjivati tarife Plinacru, i to 10-ak posto, ali time se može postići smanjenje konačne cijene od samo jedan posto. Međutim, ako Plinacro počne jeftinije prevoziti plin, izvoz postaje profitabil­niji.

Upitna gradnja plinovoda

Rezanje naknada problemati­čno je i zato što se od Plinacra očekuje da izgradi brojne plinovode pa i one koji vode prema LNG terminalu, kao i konekciju koja će Hrvatsku pripojiti na plinovod TAP koji bi trebao dopustiti plin s Kaspijskog jezera. Vlada će konačne cijene plina objaviti idućeg tjedna, ali već je jasno da će zbog 2,5 kuna manjeg računa za plin žrtvovati intenzitet razvoja plinske mreže u Hrvatskoj.

Plinacru će se rezati naknade 10 posto, ali to će ublažiti poskupljen­je za samo 2,5 kun mjesečno

 ??  ??
 ??  ?? Državni tajnik za energetiku Ante Čikotić traži prostor za uštede
Državni tajnik za energetiku Ante Čikotić traži prostor za uštede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia