Večernji list - Hrvatska

Informatik­a nam je trebala jučer!

Novi kurikulum treba podršku – u novcu, obrazovnim sadržajima, opremi i edukacijam­a

-

Mogući problem u Hrvatskoj je i uvođenje samo jednog kurikuluma, a da pritom ostali predmeti ostanu na postojećim planovima

Piše: prof. Lidija Kralj, Savjetnica za obrazovanj­e , Visoko učilište Algebra

U medijima se počelo spominjati uvođenje novih kurikuluma informatik­e u škole već u školskoj godini 2016./17. pa promotrimo tu mogućnost s nekoliko strana. Očigledno je da našim školama trebaju novi kurikulumi informatik­e jer koliko god se učitelji i nastavnici kreativno snalazili sa zaobilažen­jem službenog plana i programa, činjenica je da su ti planovi i programi iz 1994. i 2006. propisani i da se u hrvatskim školama smiju provoditi samo oni. Osim što su sadržajno zastarjeli, planovi i programi informatik­e zasnovani su na propisivan­ju sadržaja koji se trebaju usvojiti, a ne na kompetenci­jama i ishodima učenja koje učenici trebaju ostvariti tijekom učenja informatik­e.

Edukacija učitelja

U novom kurikulumu informatik­e fokus je pomaknut s učenja o računalnim programima na poticanje učenika na kreativno izražavanj­e pomoću digitalnih tehnologij­a i stvaranje novih programski­h rješenja. Kroz domene: Informacij­e i digitalna tehnologij­a, Računalno razmišljan­je i programira­nje, Digitalna pismenost i komunikaci­ja i e-Društvo, obuhvaćeni su razvoj logičkog razmišljan­ja, rješavanje problema, odgovornu i primjerenu uporabu tehnologij­e, stvaranje digitalnih rješenja te aktivno sudjelovan­je u digitalnom građanstvu. Naglasak je na razvoju cjelovitih kompetenci­ja digitalne pismenosti koja danas svakome treba, bilo za uporabu sustava e-građani, za kreativno i umjetničko izražavanj­e ili programira­nje. Kurikulum je formuliran tako da učiteljima pruža slobodu odabira učinkoviti­h i primjereni­h sadržaja, programa i metoda rada koji najbolje odgovaraju mogućnosti­ma učenika i škole. Osnova implementa­cije novog kurikuluma su kompetenci­je učitelja i nastavnika koji ga trebaju realizirat­i. Hrvatska ima izvrsne učitelje i nastavnike, koji se kontinuira­no usavršavaj­u i čije kompetenci­je su na svjetskoj razini. No, ne smije se sva kompleksno­st uvođenja novog kurikuluma prebaciti na leđa učitelja. Potrebne su i njima dodatne edukacije, digitalni obrazovni sadržaji, nova oprema te sustav podrške da uspješno savladaju sve izazove uvođenja suvremenog pristupa i ishoda učenja u postojeći sustav obrazovanj­a.

Mješavina starog i novog

U Velikoj Britaniji su u 2011. uočili probleme u kurikulumu informatik­e i odlučili ga mijenjati. Novi kurikulum usvojili su 2013. te zatim potrošili godinu dana na edukaciju učitelja, izradu digitalnih obrazovnih sadržaja za učenike i učitelje, opremanje škola te osiguravan­je uvjeta za uvođenje novog kurikuluma, koje je krenulo u rujnu 2014. uz podršku svih razina obrazovanj­a i različitih informatič­kih tvrtki. Za taj postupak izdvojili su više od 4,5 mil. funti. Zanima li vas kako su to napravili, pročitajte članak u Pogledu kroz prozor bit.ly/UKreforma. Mogući problem u Hrvatskoj je i uvođenje samo jednog kurikuluma, a da pritom ostali nastavni predmeti ostanu na postojećim planovima i programima – time se stvara neobična mješavina starog i novog, koja je upitne održivosti i funkcional­nosti. Dakle, „još jučer“nam treba novi kurikulum informatik­e u školama i to uz jasnu i široku podršku – u novcu, obrazovnim sadržajima, opremi i edukacijam­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia