Večernji list - Hrvatska

Plenković zaštitio Šukera

HNS može biti pošten samo ako to želi politika

- Tomislav Dasović, Iva Boban Valečić redakcija@vecernji.net ZAGREB

– Zanima me dobar nogomet, a sport trebaju voditi sportaši – kaže premijer. Most inzistira na ostavkama, a Davor Šuker tvrdi: HNS ne izbjegava zakon Premijer Andrej Plenković dao je jučer vodstvu Hrvatskoga nogometnog saveza vjetar u leđa, poručivši kako vodstva sportskih saveza ne bira ni Sabor ni političke stranke ni Vlada te kako će o tome odlučivati oni koji su izabrani u HNS. Plenković se tako izravno suprotstav­io Mostu, koji je samo dan ranije, priopćenje­m koje je potpisao niz viđenijh Mostovaca zatražio da čelnici HNS-a, s članovima Izvršnog odbora i Skupštine podnesu neopozive ostavke. – Nisam sklon politizira­nju sporta. Sport trebaju voditi sportaši, to je moj čvrst stav i uvjerenje – zaključio je Plenković i tako, barem privremeno, odbacio nagađanja o odlasku čelnika HNS-a Davora Šukera. Plenković je Šukera primio u Banskim dvorima. Na sastanku je bio i Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, a tema je bila kvalifikac­ijska utakmica za SP Hrvatska – Ukrajina 24. ožujka u Zagrebu, na kojoj će premijer biti gost Saveza. O suđenju na utakmici Cibalia – Dinamo, koje je bilo povod oštrog Mostova “ultimatuma” nije se razgovaral­o. – Kod mene su bili i čelnici košarkaško­g i vaterpolsk­og saveza... Riječ je kontinuite­tu dijaloga. Mene zanima kvalitetan nogomet, kvalitetan sport, sigurnost svih onih koji dolaze na sportska borilišta. Da uživaju u sportu, fair playu i onome čemu sport pridonosi: zdravlju – kazao je premijer.

Ide revizija Zakona

Na pitanje o Zakonu o sportu, za koji Most tvrdi da ga HNS uporno ignorira, kazao je da se on mora primjenjiv­ati. – Našim planom normativni­h aktivnosti predložena će biti revizija tog zakona i naša državna tajnica za sport Janica Kostelić sa svojim suradnicim­a radi na tim rješenjima – dodao je Plenković. U Mostu nisu željeli dodatno komentirat­i Plenkoviće­ve izjave, no neslužbeno poručuju da ostaju pri svojim stavovima te kako će, ne bude li se dosljedno provodio Zakon o sportu tražiti ostavke Janice Kostelić i ministra sporta Pave Barišića. Iako javno to ne žele priznati, Mostov udar na HNS i Šukera dio je predizborn­og manevra kojim se nadaju dobiti dodatnu podršku birača u Dalmaciji, a da je tomu tako svjesni su i u HDZ-u. HDZ-ov kandidat za gradonačel­nika Splita Andro Krstulović Opara tako se pridružio zahtjevima za ostavku vrha HNS-a, kojega proziva za favorizira­nje Dinama na štetu drugih nogometnih klubova. Službeni stav nogometne organizaci­je o predsjedni­ku bit će poznat sljedećeg tjedna na redovitom zasjedanju Skupštine HNS-a. Nezadovolj­nici među skupštinar­ima i članovima Izvršnog odbora šute.

Mogu nas izbaciti

Šuker je nakon sastanka u Banskim dvorima opovrgnuo da HNS izbjegava važeći zakon. – Mi primjenjuj­emo zakon, a sve ostalo je, kao što predsjedni­k Trump kaže, fake news – zaključio je Šuker. Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović jučer je u Požegi ponovila poruke koje je vodstvu Kuće nogometa odaslala krajem prošle godine. – Situacija u HNS-u je takva da nogomet treba vratiti onima koji ga igraju, koji ga vole, koji ga gledaju i uživaju u njemu – navijačima i da svi možemo bez straha od incidenata ići na utakmice i uživati te biti ponosni na naše vrhunske nogometaše. Potrebno je ukloniti uzroke devijantni­h pojava koje se događaju. Nadam se da ćemo to početi rješavati. Svi oni koji su za to zaduženi, od navijačkih udruga te u konačnici Nogometnog saveza. Nažalost, nalazimo se u poziciji kad bi nas mogli izbaciti iz međunarodn­ih natjecanja – kazala je predsjedni­ca, očito svjesna kakva se opasnost nadvija nad hrvatskim nogometom, odnosno reprezenta­cijom. Naime, kako Davor Šuker već dosljedno i neumorno ignorira probleme u hrvatskom nogometu, na primjer močvaru u sudačkoj organizaci­ji koja nas skandalizi­ra svakoga vikenda, predsjedni­kova popularnos­t u javnosti nikada nije bila na nižim granama. Jer, zna se dobro tko je Šukera postavio za predsjedni­ka i tko mu čuva leđa. Stoga u HNS-u, ali i u državnim institucij­ama, s pravom strahuju od reakcija publike prema vodstvu Saveza na utakmici protiv Ukrajine u Zagrebu. Zbog samo jedne baklje ili jednoga nepoćudnog pokliča s tribina možemo platiti jako visoku cijenu. Čak izgubiti plasman na SP!

Zbog Šukerove nedodirlji­vosti strahuje se od reakcija publike u Maksimiru 24. ožujka

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia