Večernji list - Hrvatska

Od 2018. sva će djeca dobivati doplatak

Vlada priprema dječji proračun, doplatak vjerojatno od 2018.

- ZAGREB ljubica.gataric@vecernji.net Ljubica Gatarić

Zaposleni roditelji više ne bi imali poreznu olakšicu za djecu. Prva računica: doplatak za jedno dijete bio bi 350 kuna, a za svako sljedeće sto kuna veći

Doplatak za jedno dijete bio bi 350 kn, a za svako daljnje sto kuna veći, no to su prvi izračuni. Prvo treba mijenjati zakon o porezu na dohodak U Vladi su počele pripreme za formiranje dječjeg proračuna kao centralnog mjesta iz kojeg bi se vodila pronatalit­etna politika. Bude li sve po planu, iduće bi godine sva djeca u Hrvatskoj trebala dobivati dječji doplatak, no prije nego što se prijeđe na takav oblik zaštite djece i poticanja nataliteta ponovno bi trebalo mijenjati zakon o porezu na dohodak. Državni tajnik za demografij­u Marin Strmota ponovio je jučer i na konferenci­ji Hanza medije da dječji doplatak ne smije biti socijalna pomoć, niti se treba vezati uz imovinski cenzus, a koliki će biti ovisi i o dogovoru s ministrom financija Zdravkom Marićem. Dječji proračun trebao bi se najvećim dijelom puniti iz poreza na dohodak, i to tako što zaposleni roditelji više ne bi ostvarival­i poreznu olakšicu za djecu, već bi plaćali porez kao i samci, no taj gubitak bi im se nadoknadio isplatom dječjeg doplatka. Ministar Marić je u razgovoru s novinarima potvrdio da je i njegova radna skupina razmatrala takvu mogućnost, no zbog kratkoće roka nije se išlo s tim prijedlogo­m. Ministarst­vo financija podržat će jedinstven­i dječji doplatak pokaže li se da je taj sustav povoljniji za roditelje s djecom. Isplatom unificiran­og dječjeg doplatka za svu djecu država bi zapravo pogodovala roditeljim­a s manjim ili neredoviti­m primanjima jer bi njihova djeca redovito dobivala doplatak neovisno o radnom statusu roditelja i njegovoj plaći. Postojeće porezne olakšice za djecu su dosta visoke i progresivn­e, no velik broj zaposlenih s nižim i ispodprosj­ečnim plaćama ih ne može iskoristit­i. Primjerice, roditelj s dvoje djece ne mora plaćati porez na neto plaću od osam tisuća kuna, a ako mu je plaća znatno niža od tog iznosa tada ni on ni dijete nemaju nikakve koristi od takvog poticaja. Marić kaže da bi novi model trebalo razraditi tako da bude porezno neutralan za proračun, ali da ispravi nelogičnos­ti koje su uočene u postojećem sustavu olakšica. U prvim izračunima spominjalo se da bi doplatak za jedno dijete bio oko 350 kuna, a za svako daljnje dijete sto kuna veći, no to su bili preliminar­ni izračuni. Inače, 1. srpnja 2017. godine povećavaju se roditeljsk­e naknade za drugih šest mjeseci za zaposlene roditelje s 2660 na 4000 kuna, a za nezaposlen­e roditelje s 1663 na 2328 kuna.

Doplatak ne smije biti socijalna pomoć niti se vezati uz imovinski cenzus Nova mjera pogodovala bi roditeljim­a s manjim ili neredoviti­m primanjima

 ??  ?? SELFIE NA STRADUNU Nakon što je oskarovac Jamie Foxx nakratko posjetio Fashion Week u Milanu, vratio se na snimanje filma “Robin Hood: Počeci” u Dubrovniku, gdje se dobro raspoložen slikao s prolaznici­ma.
SELFIE NA STRADUNU Nakon što je oskarovac Jamie Foxx nakratko posjetio Fashion Week u Milanu, vratio se na snimanje filma “Robin Hood: Počeci” u Dubrovniku, gdje se dobro raspoložen slikao s prolaznici­ma.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia