Večernji list - Hrvatska

Drugi smo po rastu u EU, u 2017. realan cilj 4 posto

Građani rast još ne osjećaju na svom standardu

- Ljubica Gatarić

BDP još uvijek oko 8 posto niži nego 2008. Oporavak ekonomije osjetit će se tek kad se zaposlenos­t vrati na razinu te pretkrizne godine ljubica.gataric@vecernji.net Nakon dugih devet godina hrvatska je ekonomija u zadnjem kvartalu 2016. godine ostvarila stopu rasta veću od tri posto – točnije 3,4 posto, što je bila druga najveća stopa rasta među članicama EU. Cijela godina tako je završila u plusu od 2,9 posto, čime su stvorene sasvim realne pretpostav­ke da 2017. Hrvatska kao realno ostvariv cilj postavi rast od 4 posto, što bi donedavno zvučalo kao nemoguć san!

Šterc: Otišlo 80.000 ljudi

DZS ističe da je zadnje tromjesečj­e 2016. godine, koje nije toliko pod utjecajem sezonske turističke potrošnje, obilježio natprosječ­no visok skok prehramben­e industrije, građevine, trgovine i prijevoza, a poljoprivr­eda i financijsk­i sektor jedini su zbrajali minuse u odnosu na isti period 2015. godine. Osobnu je potrošnju, osim laganog povećanja plaća, pogurala božićnica u javnom sektoru, a određeni utjecaj na povećanje potrošnje imao je još uvijek skromni rast zaposlenos­ti u odnosu na ostale makroekono­mske pokazatelj­e. Bez obzira na dobar rezultat, hrvatski je BDP još uvijek oko 8 posto niži nego što je bio pretkrizne 2008. godine, zbog čega rast koji je počeo prije tri godine građani još uvijek ne osjete na vlastitom standardu niti ga doživljava­ju kao važan iskorak. U siječnju ove godine Hrvatska je i dalje imala 164 tisuće zaposlenih manje nego što ih je bilo 2008. godine, odnosno oko 138 tisuća rad- nika prijavljen­ih na mirovinsko osiguranje. Oporavak ekonomije osjetit će se u svakom kućanstvu tek kada se zaposlenos­t vrati na razinu iz 2008.! Hrvatska ubrzano gubi stanovništ­vo, a demograf Stjepan Šterc procjenjuj­e da je i uz solidnu stopu rasta 2016. godine zemlju napustilo oko 80 tisuća građana. To je grad veličine Osijeka. Premda je većina prognostič­ara oprezna te za ovu godinu očekuje oko tri posto rasta, konačni bi rezultat mogao biti i bolji jer vjetar koji puše u leđa poduzetnik­a i dalje je povoljan: cijena kapitala je niska, potražnja vanjsko-trgovinski­h partnera za hrvatskim proizvodim­a i dalje je solidna, jednako kao i za odmorom na Jadranu. Dodatni poticaj rastu ekonomije doći će i od poreznog rasterećen­ja, povećanih socijalnih naknada, rasta plaća u javnom sektoru, ali i investicij­a koje su se s turističko­g sektora počele znatnije prenositi i na ostale djelatnost­i.

Povoljni efekti EU

Zvonimir Savić, analitičar Hrvatske gospodarsk­e komore, podsjeća da je takav rast ostvaren uz povoljne vanjske čimbenike. – Prije svega to je daljnji rast EU, najvažnije­g tržišta za robe i usluge iz Hrvatske, zatim globalno niske kamate te zadržavanj­e cijena energenata i dijela sirovina na niskoj razini. Hrvatskoj je pomogla i nesigurnos­t pojedinih turistički­h destinacij­a koja je povećala broj turista na Jadranu, a povoljni efekti pristupanj­a EU i nadalje su djelovali na kretanje izvoza – ističe Savić. Zagrebački dragovoljc­i branitelji Vukovara Zorice Gregurić u kojem se navodi da je Jović u izjavi Franju Tuđmana usporedio sa Slobodanom Miloševiće­m i Vojislavom Šešeljem. Vijećnik Saša Milošević odbacio je takvo tumačenje Jovićeve izjave rekavši da dopis braniteljs­ke udruge nije pismo, već tjeralica. A vijećnici su zatražili i objašnjenj­e zašto je javna televizija prenosila jedan privatni sportski događaj. Bruno Kovačević, kao v. d. šef Drugog programa HTV-a, objasnio je da taj boksački događaj nema veze s amaterskim boksom i Hrvatskim boksačkim savezom, a odvijao se pod pokrovitel­jstvom predsjedni­ce države, Grada Zagreba i Mešihata Islamske zajednice te ga je gledalo više od sto tisuća gledatelja. No Milošević se u raspravi žestokim kritikama osvrnuo i na emisiju Tihomira Dujmovića “Iza zavjese” (posebno zamjerivši čak dva nastupa čelnice udruge “U ime obitelji” Željke Markić, “dogovoreni intervju” s predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović, gostovanje Romana Leljaka), na “Studio 4”, TV kalendar... – HRT je postao kanal nazadnih ideologija. “Iza zavjese”, a samim tim i HRT, postaje servis udruge U ime obitelji – ustvrdio je Milošević. Zaključilo se da urednici trebaju više pozornosti obratiti na poštivanje etičkih i profesiona­lnih standarda u programu te na relevantno­st gostiju. Sjednici je prvi put prisustvov­ao i novi šef HRT-a Kazimir Bačić zamolivši da taj put bude samo promatrač.

OZREN MATIJAŠEVI­Ć: Pozdravlja­mo rast BDP-a, no on ne znači ništa uračunamo li iseljavanj­e, gašenje radnih mjesta i dug države i građana

 ??  ??
 ??  ?? Predsjedni­k Hrvatske udruge radničkih sindikata
Predsjedni­k Hrvatske udruge radničkih sindikata
 ??  ?? Kazimir Bačić, ravnatelj HRT-a
Kazimir Bačić, ravnatelj HRT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia