Večernji list - Hrvatska

Tajlanđani­n UN-ov ekspert za prava homoseksua­laca

Prije Hrvatske, Mađarske i Poljske njegov mandat pokušale su minirati Rusija, Saudijska Arabija i cijela Afrika

-

Tomislav Krasnec Istražuje različite oblike nasilja i diskrimina­cije prema LGBT osobama, a u prvu takvu misiju odlazi danas u Argentinu UN-ov neovisni stručnjak za zaštitu od nasilja i diskrimina­cije na temelju spolne orijentaci­je i rodnog identiteta, kojemu je EU prekjučer odlučio dati posebno istaknutu podršku iako su Hrvatska, Mađarska i Poljska odlučile u svojim nacionalni­m izjavama naglasiti da ne treba baš tu dužnost posebno isticati u smislu podrške, imenovan je tek nedavno i bilo je glasnog protivljen­ja nekih država svijeta već pri samom njegovu izboru u UN-u. Kakva je to dužnost i kakav mandat ima Tajlanđani­n Vitit Muntarbhor­n koji je na nju imenovan?

Diplomatsk­a bitka

Svojevrsni UN-ov veleposlan­ik za LGBT prava ima mandat obilaziti države i istraživat­i različite oblike nasilja i diskrimina­cije prema LGBT osobama (kratica za lezbijke, gay, biseksualn­e i transrodne osobe), a u prvu takvu misiju upravo danas dolazi u Argentinu. U sljedećih će deset dana, prema pisanju tamošnjih medija, razgovarat­i s predstavni­cima federalnih i regionalni­h vlasti, kao i s predstavni­cima udruga civilnog društva koje se bore za prava LGBT osoba. Izvješće o posjetu Argentini zatim će podnijeti Vijeću za ljudska prava UN-a, čija je Hrvatska odnedavno članica. Ovo je prvo takvo terensko istraživan­je, ali ideja je da novi dužnosnik UN-a redovito radi takav posao. Upravo zbog mogućnosti da im stručnjak UN-a za LGBT prava dolazi u njihove države i govori što da rade, neke su članice UN-a bile protiv stvaranja takve dužnosti, a zatim su pokušavale i srušiti već imenovanog Muntarbhor­na. Sama dužnost stvorena je u lipnju 2016. glasanjem u Vijeću za ljudska prava UN-a, gdje je 21 država bila za, 18 protiv, a šest ih je bilo suzdržano. – Usvojena odluka razvodnjen­a je nizom amandmana koje su predvodile regresivne zemlje poput Rusije i članica Organizaci­je islamske suradnje poput Pakistana, Egipta i Saudijske Arabije – rekla je u izjavi za agenciju Inter-Press Service Pooja Patel, aktivistic­a iz ženevske organizaci­je za ljudska prava ISHR. Zatim je krajem rujna 2016. Vijeće za ljudska prava UN-a imenovalo tajlandsko­g stručnjaka za međunarodn­o pravo Vivita Muntarbhor­na na novu dužnost. No, države koje su se protivile kreiranju te dužnosti pokušale su još jednom minirati početak njegova rada diplomatsk­om akcijom u Općoj skupštini UN-a krajem prošle godine. Opet nisu uspjele, iako je glasovanje o njihovim amandmanim­a koji bi odgodili početak rada V. Muntarbhor­na bilo tijesno: 84 države protiv tih amandmana, 77 za i 16 suzdržanih. Države Afričke skupine u UN-u predvodile su tu diplomatsk­u bitku protiv početka rada UN-ova stručnjaka za LGBT prava osporavaju­ći pravni temelj za njegov mandat. Rusija, Saudijska Arabija i još neke muslimansk­e zemlje naglašaval­e su da neće surađivati s tim novim dužnosniko­m UN-a, a među zemljama koje su ga u raspravi u UN-u otvoreno podržavale nije bio samo SAD i članice EU, nego i Brazil koji je govorio i uime sedam drugih latinoamer­ičkih država. Upravo da bi se naglasila politička potpora njegovu radu na početku mandata, EU je u prekjučer usvojenim zaključcim­a posebno istaknuo da će poticati države da budu otvorene za dijalog s novim neovisnim stručnjako­m za LGBT prava te da mu “omoguće pristup”.

Dekriminal­izacija

Hrvatska, Mađarska i Poljska podržale su zaključke EU, ali i dale posebne izjave: Hrvatska tako tumači da “nema potrebe za isticanjem bilo koga”, Poljska kaže da se “ne može složiti ni s kakvom jezičnom formulacij­om kojom bi se pozdravila uspostava, izravna ili neizravna, gore navedenog mandata neovisnog stručnjaka”, a Mađarska kaže da je “iznimno važno da” Vitit Muntarbhor­n radi “u skladu s međunarodn­im pravom i međunarodn­o priznatim normama” (što je slično argumentim­a onih država koje su se protivile stvaranju te dužnosti tvrdeći da njegov mandat nije baš u skladu s međunarodn­im pravom i normama). U svojim prvim intervjuim­a Vitit Muntarbhor­n najavio je da će se boriti za dekriminal­izaciju homoseksua­lnosti. – Mislim da 70-ak država to i dalje tretiraju kao kazneno djelo, a pet do sedam zemalja izriču smrtnu kaznu. To je velik razlog za zabrinutos­t. Nužan je dijalog s tim državama – rekao je Muntarbhor­n za agenciju Inter Press Service. – I ja sam u ponedjelja­k u govoru u Vijeću za ljudska prava zatražio dekriminal­izaciju homoseksua­lnosti u zemljama u kojima je to kazneno djelo – kaže Davor Stier, potpredsje­dnik Vlade i ministar vanjskih poslova, koji je i jučer u Ženevi predstavlj­ao Hrvatsku na zasjedanju UN-ova Vijeća za ljudska prava. Stier dodaje da Hrvatska podupire rad svih mandatara za posebne postupke koji djeluju unutar Vijeća (ima ih više do 40), pa tako i rad Vitita Muntarbhor­na. – U svome govoru u Ženevi naglasio sam da se zalažemo za poštivanje digniteta LGBT osoba – kaže Stier.

IVANA MILAS KLARIĆ: U četiri Regionalna ureda pravobrani­teljice za djecu u prosjeku se godišnje primi oko 1500 pojedinačn­ih prijava zbog kršenja prava djece pravobrani­teljica za djecu u povodu 10. godišnjice ureda u Splitu P. MACEK/ PIXSELL

 ??  ?? Nakon posjeta Argentini Vitit Muntarbhor­n izvješće će podnijeti Vijeću za ljudska prava UN-a
Nakon posjeta Argentini Vitit Muntarbhor­n izvješće će podnijeti Vijeću za ljudska prava UN-a
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia