Večernji list - Hrvatska

Zadaci za 7. razred – od šiljastih kutova do nazivnika i brojnika

- Lana.kovacevic@vecernji.net

Učenici su se, kažu, pripremali mjesec dana – matematika većini nije samo omiljeni predmet nego i zabava, ali i budućnost Lana Kovačević Jučerašnje jutro bilo je podnošljiv­ije od protekle noći. Trema se do jutra, kažu učenici, već mogla vagati i izračunava­ti kroz sve matematičk­e formule primjerene osnovnoj školi pa je razgovor sa 196 učenika od petog do osmog razreda prije ispita bio nemoguć.

Uživaju u zadacima

Ponavljale su se formule ili su se koristili tajni trikovi za suzbijanje treme, prije nego što su zakoračili u učionice najstarije zagrebačke škole – OŠ Miroslava Krleže koja je petu godinu domaćin županijsko­g natjecanja iz matematike. Najbolji mladi matematiča­ri, bez prava na korištenje džepnog računala ili bilo kojeg drugog pomagala, imali su 120 minuta za pet zadataka – čak 30 posto težih od zadataka u redovnoj nastavi spomenutog predmeta. No tim učenicima matematika je ne samo izbor i omiljeni predmet nego i zabava, ali i budućnost. – Pripremao sam se mjesec dana, rješavao testove iz prethodnih godina, neprekidno vježbao jer ovo je moje prvo županijsko natjecanje – kazao je 11-godišnji Vito Štefić, učenik 5. razreda škole domaćina koja je ove godine na natjecanju imala svojih troje učenika. Među njima i Vitinu sestru, 13-godišnju Enu Štefić, učenicu sedmog razreda koja je već sudjeloval­a na tri županijska i dva državna natjecanja. – Tata je dobar matematiča­r, a za natjecanja su nas motivirale profesoric­e. Matematika je zanimljiva jer te prisiljava da uz trud i ispravan način dolaziš do odgovora – kazao je nakon ispita Vito Štefić. Da je trema bila nepotrebna, a ispit lakši od očekivanja, rekla je nakon natjecanja 13-godišnja Magdalena Bajdak, učenica 7. razreda OŠ Dragutina Tadijanovi­ća. – U nižim razredima matematika mi je bila dosadna, a sada uživam rješavajuć­i te zadatke. Uz matematiku volim i hrvatski jezik i iz oba predmeta idem na natjecanja jer želim u njima biti izvrsna – kaže Bajdak. Da je priprema za ovakva natjecanja ozbiljna stvar, kazao je i 11-godišnji Luka Raković, učenik 6. razreda OŠ Dragutina Tadijanovi­ća.

Vježbao na zadacima iz ‘99.

– Bilo je zadataka koje sam odmah razumio i riješio, a bilo je i onih na kojima sam morao dulje razmišljat­i. Vježbao sam rješavajuć­i stare zadatke od 1999. do 2016. godine – kaže Luka Raković. Svi oni složni su: matematika nije bauk, a ovakva natjecanja pomažu im da i sami provjere koliko su izvrsni i koliko su iz onoga što ih zanima naučili. Jer matematiku gledaju kao budućnost, a pri tome im pomaže i profesoric­a Sandra Madžar, dopredsjed­nica županijsko­g povjerenst­va iz matematike. – Za matematiku treba kreativnos­ti, vještine i rada – kaže Madžar čijih je deset nekadašnji­h učenika do danas diplomiral­o matematiku. 1. Veličine šiljastih kutova pravokutno­g trokuta odnose se kao 4 : 5. Ako bi se manji od njih smanjio za 8%, za koliko bi se postotaka povećao veći kut? Ako se brojnik nekog razlomka smanji za 8%, a nazivnik mu se poveća za 8%, novi razlomak bit će za 2 manji od početnog razlomka. Odredi vrijednost početnog razlomka. Odredi najmanji prirodni broj čiju vrijednost može imati parametar k da bi rješenje x jednadžbe 5 · (2x – 3k) + 5k = 4 · (x – 8) + k bilo pozitivno. Odredi rješenje jednadžbe za dobiveni broj k.

Pripremali su se rješavajuć­i stare zadatke – i to one od 1999. do prošle godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia