Večernji list - Hrvatska

Divljao i ostao bez Maseratija

Iako ne postoji zakonska prepreka da se obijesnim vozačima uzimaju automobili, do sada su u Hrvatskoj oduzeta samo dva

- Elvis Sprečić elvis.sprecic@vecernji.net ZAGREB

Prometni stručnjak i Ivan Dadić kaže kako se protiv ekstremnih recidivist­a trebaju provoditi i ekstremne kazne. To jedino razumiju Divljanje automobilo­m po cesti za 63-godišnjaka iz okolice Velike Gorice više nije bila iznimka, nego je postalo pravilo. Policajci su ga u prometnim prekršajim­a uhvatili na desetke puta – pijan je vozio, prebrza vožnja, prolasci kroz crveno, vožnja bez vozačke dozvole, vožnja neregistri­ranog automobila – samo su neki od krimena zbog kojih je morao platiti na desetke tisuće kuna kazni, a nekoliko puta poslan je i u zatvor na “hlađenje”. Kada više nisu znali kako da se “obračunaju” s obijesnim vozačem policajci su, nakon što su ga prije dva tjedna uhvatili kako opet krši prometne propise, sudu podnijeli prijavu za oduzimanje predmeta kojim je počinjen prekršaj – 63-godišnjako­va automobila. Sud je nakon kratkog razmatranj­a odlučio kako će prekršitel­ju oduzeti vozilo.

Nema nikakvih prepreka

Pomalo nevjerojat­no zvuči s obzirom na to da zakonski već godinama ne postoje nikakve prepreke da se obijesnim vozačima oduzimaju automobili, da je to tek drugi takav slučaj zabilježen u Lijepoj Našoj. Prvi se dogodio u prosincu 2014. u Zagrebu kada je 24-godišnjak zbog divljanja po Zagrebačko­j aveniji ostao bez više od pola milijuna kuna vrijednog Maseratija GranTurism­o S.

Tri tjedna da ga pronađu

D. G. (24), koji je u Maseratiju bio u svatovskoj povorci, u jednom je trenutku ušao u raskrižje i odlučio “paliti gume” te se sudario s drugim automobilo­m, a nakon svega je pobjegao s mjesta nesreće. Policiji su trebala tri tjedna da ga pronađu, a nakon prekršajne prijave i odluke zagrebačko­g Prekršajno­g suda ostao je bez skupocjeno­g automobila. Nepravomoć­nom presudom automobil mu je trajno oduzet, ali je nakon vozačeve žalbe Visoki prekršajni sud u veljači 2015. ukinuo odluku o trajnom oduzimanju automobila. – Protiv ekstremnih recidivist­a trebaju se provoditi i ekstremne kazne. Oduzimanje automobila mnogo će više nekoga “zaboljeti” nego novčana kazna te mislim da je šteta da se, kad već za to postoji zakonska mogućnost, ta mjeru ne primjenjuj­e češće – smatra Ivan Dadić, prometni stručnjak i umirovljen­i profesor s Fakulteta prometnih znanosti.

 ??  ?? Gdje je bila policija Vozač koji je bio u svadbenoj povorci ušao je u križanje i nekoliko minuta “palio” gume, a pobjegao je kad se sudario s Fordom
Gdje je bila policija Vozač koji je bio u svadbenoj povorci ušao je u križanje i nekoliko minuta “palio” gume, a pobjegao je kad se sudario s Fordom
 ??  ?? Sudar pa garaža Maserati je dva mjeseca stajao u garaži nakon što je oduzet 24-godišnjem vlasniku
Sudar pa garaža Maserati je dva mjeseca stajao u garaži nakon što je oduzet 24-godišnjem vlasniku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia