Večernji list - Hrvatska

“Blokirat ćemo cestu zbog novih nameta”

Nezadovolj­stvo zbog odluke općine o uvođenju poreza za korištenje javnih površina

- Suzana Lepan Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net OSIJEK

Rekao sam načelniku da je taj porez udar na poljoprivr­ednike. Obećao ga je povući, no kažu mi da to nije učinio – kaže Ivan Anušić Ne odustane li načelnik Čeminca Zlatko Pinjuh od, kako kažu, “svojih nameta”, seljaci iz te baranjske općine prijete blokadom cesta. Taj su ultimatum izrekli i jučer na zatvorenom sastanku s Ivanom Anušićem, čelnikom osječ- ko-baranjskog HDZ-a, stranke kojoj i Pinjuh pripada. – Izaći ćemo traktorima na ulicu, ali ne samo mi Čeminčani, obećali su nas poduprijet­i i kolege iz cijele Baranje, Vukovara, Donjeg Miholjca – poručuje poljoprivr­ednik Petar Pranjić. Nada se, dodaje, kako do toga ipak neće doći.

Velika komunalna naknada

Lavinu nezadovolj­stva, podsjetimo, pokrenula je odluka općinske vlasti o uvođenju poreza za korištenje javnih površina, ali i povećanje komunalne naknade. Seljaci su se digli na noge, no obećali su jučer na sastanku da će se strpjeti još do subote. – Još sam prije razgovarao s načelnikom i rekao mu kako odluku o tom porezu smatram kontradikt­ornom i udarom na poljoprivr­ednike te da može dovesti od lančane reakcije po cijeloj Hrvatskoj. Obećao ju je povući, no kažu mi da to nije učinio pa ću ponovno razgovarat­i s njim – otkriva Anušić. Na 140 hektara zemlje Pranjić uzgaja pšenicu, kukuruz, soju. Platit će, računa nam, oko 42.000 kuna komunalne naknade za svoje imanje. – Deset je to puta više nego u susjednoj Dardi! – ogorčen je on. Za manji traktor vlasnici će, tvrdi on nadalje, “platiti 1200 kuna novog poreza, dok tehnički pregled i osiguranje, pri isteku registraci­je, stoje 700 kuna”.

Načelnik ne odustaje

Načelnik Pinjuh prozivke ne želi komentirat­i. – Korigirali smo odluku o porezu za korištenje javnih površina, u smislu da smo pozvali mještane da prijave vozila i strojeve pa ćemo naknadno donijeti odluku o iznosu. No ostaje na snazi – kaže Pinjuh koji želi u utrku za novi načelnički mandat.

 ?? P. MACEK/PIXSELL ?? Ivan Anušić, čelnik osječkobar­anjskog HDZ-a
P. MACEK/PIXSELL Ivan Anušić, čelnik osječkobar­anjskog HDZ-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia