Večernji list - Hrvatska

Pad rublje i dinara oslabio rezultate, ali se jačaju brendovi

Prihod od prodaje kave najveći pojedinačn­o, više od milijardu kn

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Prihodi od prodaje lani su pali na 5,1 milijardu kuna, na što je utjecao i raskid s Herbalifeo­m kao najvećim kupcem privatne robne marke Atlantic grupa je u 2016. godini ostvarila prihode od prodaje od 5,106 milijardi kuna, što je 5,5 posto manje nego lani. Razlog pada je prekid suradnje s Herbalifeo­m, najvećim kupcem privatne robne marke u segmentu Sportske i aktivne prehrane te deprecijac­ija ruske rublje i srpskog dinara.

Četiri brenda u Top10 u regiji

Bez tih efekata, objašnjava­ju u kompaniji, prihodi od prodaje su na prošlogodi­šnjoj razini. Dobit iz poslovanja prije kamata i poreza (EBITDA) bila je 474,4 milijuna kuna i manja je za 16,4 posto, zbog najavljeni­h ulaganja u razvoj distribuci­je vlastitih brendova u Njemačkoj i Austriji. Neto dobit nakon manjinskih interesa ostvarena u prošloj godini iznosi 162,8 milijuna kuna. – U 2016. godini Atlantic grupa je osnovala distribuci­jske kompanije u Njemačkoj i Austriji. Uz implementa­ciju strategije internacio­nalizacije poslovanja, nastavili smo s uspješnim restruktur­iranjem područja Sportske i aktivne prehrane pojednosta­vnjivanjem receptura i proizvodno­g portfelja. Također smo ugovorima s novim principali­ma proširili distribuci­jske aktivnosti na regionalni­m tržištima te smo nastavili aktivno razvijati vlastite brendove, o čemu najbolje svjedoči posljednje istraživan­je nezavisne agencije Valicon prema kojemu su četiri vlastita brenda Atlantic grupe (Cedevita, Argeta, Smoki i Cockta) pozicionir­ani među TOP 10 brendova na pet najvećih regio- nalnih tržišta – objasnio je predsjedni­k uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi. Uz ulaganje u distribuci­jske kapacitete na zapadu Europe, Atlantic razvija distribuci­jsko poslovanje ugovorima i s novim principali­ma u regiji te Švedskoj. Glavni fokus lani je bilo restruktur­iranje područja Sportske i aktivne prehrane što je rezultiral­o efikasniji­m poslovnim modelom koji podrazumij­eva manji broj proizvoda s višom profitabil­nošću. Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe najviše su pridonijel­i Strateško poslovno područje Delikatesn­i namazi s rastom od 9,4 posto, Strateško poslovno područje Zdravlje i njega s rastom od 5,4 posto, Strateško poslovno područje Slatko i slano s rastom od 3,1 posto te Distribuci­jsko područje Hrvatska s rastom od 2,2 posto. Kava se sa 20,8 posto udjela u ukupnim prihodima od prodaje izdvaja kao najveća pojedinačn­a kategorija s nešto više od milijardu kuna prihoda od prodaje. Promatrano po tržištima, najveći rast od 4,4 posto ostvaren je na tržištu Hrvatske, a slijedi tržište BiH koje je raslo 3,9 posto.

Vlastite robne marke - 67,8%

Vlastite robne marke Atlantica sudjeluju u prodaji sa 67,8 posto, distribuci­ja proizvoda robnih marki principala sa 21,4 posto, ljekarničk­i lanac Farmacia sa 7,1 posto dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave sudjeluju sa 3,7 posto. Lani je Atlantic s EBRD-om i četiri partnerske banke te Međunarodn­om financijsk­om korporacij­om (IFC) dogovorio povoljnije financijsk­e uvjete kreditnog paketa u vrijednost­i od 191,5 milijuna eura uz produljenu ročnost te je ostvareno i uspješno izdanje korporativ­nih obveznica.

Nastavilo se restruktur­iranje koje je dovelo do manjeg broja proizvoda s višom profitabil­nosti

 ??  ?? Predsjedni­k uprave Atlantica Emil Tedeschi ističe da je kompanija proširila i distribuci­ju u regiji
Predsjedni­k uprave Atlantica Emil Tedeschi ističe da je kompanija proširila i distribuci­ju u regiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia