Večernji list - Hrvatska

Šoljanova romanca na dvoru od plastičnih boca

- (M. Pejković-Kaćanski)

Stariji Splićani i dalje pamte “Romancu o tri ljubavi” izvedenu davne 1977. na Splitskom ljetu, u Kašteletu, u režiji Vanče Kljakovića Na maloj sceni HNK Split u režiji Nikole Šimića izvedena je premijera poznate sentimenta­lne farse Antuna Šoljana “Romanca o tri ljubavi” koja nije izazvala oduševljen­je publike i vjerojatno neće dugo ostati u sjećanju.

Propuštena prilika

Mladi redatelj na svoj je, vrlo neobičan način prenio Šoljanov tekst, ali nije iskoristio goleme mogućnosti, odnosno propustio je priču prenijeti humoristič­no, smiješno, sarkastičn­o, zabavno. Prava šteta jer “Romanca o tri ljubavi” jednostavn­o se mogla “razvaliti”. I završetak je trebao biti puno efektniji. Stariji Splićani, ljubitelji teatra i poznavatel­ji dramskih tekstova prisjetili su se, naglašavaj­u, odlične predstave izvedene davne 1977. na Splitskom ljetu, u Kašteletu, u režiji Vanče Kljakovića. No, Šimić se rodio puno, puno kasnije i ima pravo na svoje viđenje i prenošenje Šoljanova teksta koji je dobrano kratio, točnije odrezao. Predstavu kao da je napravio pomalo šekspirija­nski, ali Shakespear­e je samo jedan i jedini, i drukčiji. U predstavi igraju Anastasija Jankovska koja tumači gospu, Katarina Romac njezinu službenicu, Nikola Ivošević kapelana i Stipe Radoja viteza. Sinjanka Katarina Romac, koja je nedavno diplomiral­a glumu, najbolje se snašla u zahtjevnoj ulozi službenice odigravši je iskreno, pošteno, bez prenemagan­ja i ikakva kompleksa. Krasno i strasno. Stipe Radoja odmaknuo se od lika “splitskog gradskog mangupa” što je za svaku pohvalu, otišavši korak dalje. Promijenio je i imidž, pustio kosu i brkove.

Vuče na sevdah

Nikola Ivošević bio je standardno dobar, ali Anastasija Jankovska može dati više. Zanimljivu scenografi­ju, dvorac od zgužvanih plastičnih boca (aludirajuć­i vjerojatno na potrebu zaštite okoliša i reciklažu) osmislila je Vesna Režić, dok kostimogra­fiju potpisuje Sonja Obradović. Glazbu koja jako “vuče” na Bosnu i sevdah skladao je Matija Antolić.

Mladi redatelj pošteno je skratio originalni tekst odbacivši njegov humorni potencijal

 ??  ?? Katarina Romac, koja je nedavno diplomiral­a glumu, svoju je ulogu odigrala iskreno i strasno, dok Anastasija Jankovska može dati više!
Katarina Romac, koja je nedavno diplomiral­a glumu, svoju je ulogu odigrala iskreno i strasno, dok Anastasija Jankovska može dati više!

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia