Večernji list - Hrvatska

HPB prodao dugove, a klijentima ugasio račune

Blokiranim­a se zablokiral­i i zaštićeni računi

- Valentina Wiesner Mijić

Banka je jučer pozvala klijente da otvore nove račune, blokirani i ovršeni bez naknade, a dugove manje od 200 kuna će – oprostiti valentina.wiesner-mijic@vecernji.net Hrvatska poštanska banka prodala je u prosincu dio “loših kredita” norveškoj kompaniji B2 Kapitalu, a nakon što se riješila tih potraživan­ja, odlučila je “odrezati” i dužnike te je njihove račune – zatvorila. No, s obzirom na to da je među njima bio i nezanemari­v broj blokiranih građana sa zaštićenim računima, šok je uslijedio kad im prvog dana ožujka nisu sjeli zaštićeni dijelovi plaća, mirovina, dječjih doplataka... U HPB-u tvrde da su klijente obavijesti­li kako moraju otvoriti nove račune u drugoj banci, no oni s kojima smo mi razgovaral­i odvraćaju da takvu obavijest nikad nisu dobili.

Posuli se pepelom

– Nisam sklon povjerovat­i banci da je poslala obavijest. Prema zakonu, zaštićeni se računi ne smiju dirati, a oni funkcionir­aju samo uz redovni račun. Blokirane građane u ovoj zemlji nitko ne štiti, prema njima se odnose kao prema kontejners­kim mačkama! – revoltiran je glavni tajnik udruge Blokirani Mario Strinavić. HPB se u međuvremen­u “posuo pepelom”, klijente su i putem medija, ali i pojedinačn­im telefonski­m pozivima zamolili da u najbližoj poslovnici ili poštanskom uredu otvore novi račun, a oni će se, kažu, pobrinuti da im u dogovoru s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje i Finom uplate mirovina i ostalih primanja na računu budu najkasnije do 10. ožujka. Iako redovna procedura registraci­je novog računa i zaštićenog računa zna potrajati, dogovorit će hitnu proceduru kako bi ispravili pogrešku. Pritom bi račune blokiranih i onih u postupku ovrhe oslobodili naknade, a sve dugove manje od 200 kuna – oprostili, iako su ih već prodali B2 Kapitalu. I to su dogovorili s tvrtkom za naplatu potraživan­ja uz preuzimanj­e troška. Nije poznato koliki je broj građana posrijedi; Blokirani ga procjenjuj­u na nekoliko tisuća, u banci tvrde da ih je puno manje, ali priznaju da su i dva – previše. Strinavić najviše strahuje od odugovlače­nja postupka jer se, kaže, radi uglavnom o umirovljen­icima koji žive od tisuću, pa i s manje kuna mjesečno i svaki dan bez novca im je strahovito težak.

I za otpis treba – potpis

Banka poziva sad već bivše klijente da se požure s otvaranjem računa. Usto, za otpis dugova, treba – njihov potpis. I tu je još jedan apsurd hrvatske birokracij­e: za prodaju duga nastalog iz ugovornog odnosa banke i klijenta suglasnost klijenta potvrđena potpisom nije potrebna, ali da bi mu se taj isti dug otpisao – potpis je nužan.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia