Večernji list - Hrvatska

Radilo se manje, važna je bila intuicija

Žene? Bilo ih je, jedna od tih je upecala i mene, šalio se Jonke koji živi u Njemačkoj

- Anton Filić

Bila je to najava jake Mladosti koja je u sljedeće četiri godine još tri puta osvajala Europu. Te 1967. suparnik u finalu bio je bukureštan­ski Dinamo anton.filic@vecernji.net Od njih 11 nakon 50 godina u restoranu “Kod Pere” na Šalati okupila su se šestorica: Karlo Stipanić, Zlatko Šimenc, Ivo Trumbić, Mladen Jonke, Marjan Pozojević i Rene Račić. Ozren Bonačić nije mogao doći zbog bolesti svojeg unuka Marina, prikovanog za invalidska kolica od ranog djetinjstv­a, a dr. Zdravko Hebel je u Velikoj Britaniji. Miroslav Poljak, Marjan Žužej i Marjan Jeger nisu dočekali proslavu 50. obljetnice Mladostina osvajanja prvog Kupa prvaka. No žapci ne bi bili žapci kad bi slavili sami. Pozvali su svoje suigrače koji su sudjeloval­i u osvajanju sljedećih dvaju naslo- va europskih prvaka u nizu (1968. i 1969.), pa članove tadašnje uprave, obavijesti­li novinare... Zašto baš u restoranu “Kod Pere” (u narodu poznatom pod imenom Kod Pere Ustaše)? – Mi smo tih godina većinu utakmica igrali na Šalati, a restoran “Kod Pere” bio je naše sastajališ­te. Pero nas je volio ugostiti, davao nam je i neki popust. Koje mu je najbolje jelo? Sve je dobro kod njega – kaže tata Šimenc (1938.).

S Partizanom uvijek puno

Starog Pere više nema, umro je u lipnju 2015., a naslijedio ga je sin Ivica koji također poznaje stare mladostaše pa je s oduševljen­jem prihvatio da im bude domaćin. – Interes za vaterpolo bio je tada prilično velik. Kad smo igrali s Partizanom, s kojim smo se tih godina “klali” i u Jugoslavij­i i u Europi, gledalište je uvijek bilo puno. A dobra je popunjenos­t bila i s Jugom ili protiv splitskih klubova jer su dolazili njihovi studenti. Žene? Uvijek je bilo mladih djevojaka, jedna od njih je upecala i mene, to je moja supruga Alka – šalio se Mladen Jonke (1944.) kojega ne viđamo puno jer uglavnom živi u Njemačkoj. Podsjetio nas je da on nije najpoznati­ji Jonke, njegov otac Ljudevit bio je poznati hrvatski jezikoslov­ac, proganjan zbog hrvatskog “nacionaliz­ma” (umro je 1979.). – Ali poznat je i moj sin Sven, dizajner i scenograf. Svjetski putnik – pohvalio se tata Jonke. – Mi smo bili klinci – prisjetio se – Poljak i ja smo vršnjaci, a tad se igralo kožnim loptama koje je trebalo namazati. Pa su nama uvijek uvaljivali taj posao.

Taktika je sada siromašnij­a

Koliko se tada treniralo, pitamo. – Treniralo se, ali ne toliko kao danas. Više smo išli na intuiciju – kaže Stipanić. – Ma, danas vam se više trenira, pliva se 20, 30 i 40 puta na 200 metara, a mi smo tada više radili na specifično­j kondiciji za vaterpolis­te. Taktika je siromašnij­a, igra malo dosadnija. Mi smo imali 35 načina za čuvanje sidraša, a sad postoji samo jedan, tako da ga

Trumbić.• se faulira – objasnio je

Pehar je nestao u Bukureštu, ali je potom nekim čudom nađen u Beogradu, kaže Stipanić

 ??  ?? Ispred omiljenog restorana Račić, Pozojević, Stipanić, Trumbić, Hüsein,Šimenc, Kruz, Matošić, Rajković, ČičinŠain (slijeva)
Ispred omiljenog restorana Račić, Pozojević, Stipanić, Trumbić, Hüsein,Šimenc, Kruz, Matošić, Rajković, ČičinŠain (slijeva)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia