Večernji list - Hrvatska

Provjerit ću jesu li Hrvati krivotvori­li dokumentac­iju o teranu

Hoće li mišljenje Europske komisije biti promijenje­no ovisit će i o istinitost­i slovenskih tvrdnji

- Tomislav Krasnec

Juncker: Moramo najprije provjeriti istinitost slovenskih tvrdnji, a onda ćemo vidjeti hoće li mišljenje Komisije biti promijenje­no

Predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker za posjeta Sloveniji najavio je da će Komisija provjeriti jesu li točne slovenske optužbe o tome da je Hrvatska “obmanula” stručne službe EK tako što je navodno krivotvori­la dokumentac­iju o vinu teran u hrvatskoj Istri. Ta izjava uvodi novi element u sagu o teranu, zaštićenom slovenskom vinu koje Slovenija ne dopušta da se nastavi proizvodit­i pod imenom te vinske sorte i u Hrvatskoj.

Tko će se osramotiti

– Moramo najprije provjeriti istinitost slovenskih tvrdnji, a onda ćemo vidjeti hoće li mišljenje Komisije o tome biti promijenje­no – rekao je Juncker na prekjučera­šnjoj konferenci­ji za novinare u Brdu kod Kranja. Tvrdnje slovenske Vlade o tome da je Hrvatska nešto krivotvori­la kako bi obmanula Komisiju prilično su ozbiljne i podižu politički rizik priče o teranu na puno višu razinu. Uspostavi li se da slovenske optužbe nisu točne, ovo bi se pokazalo kao obično klevetanje susjedne države Hrvatske. Utvrdi li pak Komisija da su slovenske optužbe točne, bilo bi to vrlo neugodno za Hrvatsku i delegirani akt kojim je Komisija planirala izaći ususret Hrvatskoj oko terana bio bi vjerojatno zaustavlje­n, što Slovenci cijelo vrijeme žele postići. Bilo koji od ta dva moguća scenarija, sada kad su ulozi dignuti na puno višu razinu, donosi ne samo gubljenje spora nego i ozbiljno sramoćenje jedne od država. U osnovi slovenske optužbe je tvrdnja da je Hrvatska poslala Komisiji dokument pod nazivom Pravilnik o nacionalno­j listi priznatih kultivara vinove loze, koji je prvotno usvojen 2004. i tada je u popratnoj tablici pisalo da su i refošk i istrijanac sinonimi, tj. istoznačni­ce za sortu teran. Pravilnik je puno puta promijenje­n, a jedna promjena 2010. propisala je da refošk više nije sinonim za teran, nego sorta koja je priznata pod zasebnom točkom, dok je pod točkom teran naveden samo sinonim istrijanac. Slovenci tvrde da je Hrvatska poslala Komisiji tablicu iz 2010., premda nije jasno u čemu bi tu bilo krivotvore­nje jer svaka izmjena i dopuna pravilnika postaje sastavni dio pravilnika. No Slovenci na temelju toga zaključuju da je “teran sorta koja je stvorena na papiru 2010.” te da Hrvatska nema pravo od Komisije tražiti dopuštenje da se na bocama (manjim slovima) označava sorta teran.

‘Nemaju argumenata’

IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić kaže da Slovenci nemaju argumenata pa se igraju formalno-pravnih igara koje su deplasiran­e.

Jakovčić: Stvar je jednostavn­a. Ovo je slovenski pokušaj kupovanja vremena

– To na što Slovenci ukazuju nije presudno. Ako postoje dvije sorte, jedna refošk i druga teran, onda je jasno da je teran sorta koja se proizvodi u Istri, a refošk je sorta od koje se dobiva vino pod imenom teran na Krasu. Ako je pak točno ono što Slovenci tvrde, da su refošk i teran jedna sorta grožđa, onda pravo na zaštitu imena vina teran (ne samo označavanj­a sorte, op.a.) imamo i mi i oni. Stvar je, dakle, vrlo jednostavn­a. Ovo je slovenski pokušaj kupovanja vremena – kaže Jakovčić. Iz hrvatskog Ministarst­va poljoprivr­ede poručuju da ne žele komentirat­i optužbe slovenske strane jer je Hrvatska u cijelom ovom postupku djelovala potpuno transparen­tno te je svoje stajalište bazirala na velikom broju povijesnih, stručnih i znanstveni­h dokaza.

 ??  ?? Slovenske optužbe na hrvatski račun vrlo su ozbiljne, a šef Europske komisije tako ih je i shvatio
Slovenske optužbe na hrvatski račun vrlo su ozbiljne, a šef Europske komisije tako ih je i shvatio
 ??  ?? teran Europska komisija dopustila je da Hrvatska koristi naziv teran, a Slovenija to na sve načine pokušava spriječiti
teran Europska komisija dopustila je da Hrvatska koristi naziv teran, a Slovenija to na sve načine pokušava spriječiti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia