Večernji list - Hrvatska

Bandić sredio razgovor za posao Marićevu bratu u Holdingu

- Mateja Šobak mateja.šobak@vecernji.net

Zagrebački gradonačel­nik dogovorio je S. Mariću razgovor kod šefice uprave Holdinga Ane Stojić Deban – “zaboravivš­i” natječaj Čovjek koji radi 34 godine svoj posao pošteno i korektno može doći u Holding da nam pomogne da radimo zajedno – posao Svetimiru Mariću ponudio je Milan Bandić, pa mu “sredio” i razgovor kod predsjedni­ce uprave toga trgovačkog društva Ane Stojić Deban.

HDZ i Most ne reagiraju

Kako je objasnio zagrebački gradonačel­nik, “jednom u Hrvatskoj netko mora podvući crtu i reći dosta” pa je odlučio to biti baš on i čelnici Holdinga sugerirati da razgovara s bratom ministra državne imovine Gorana Marića, koji je već i prije “dugi niz godina” radio u Holdingu. – Mislim da je ovoj Hrvatskoj dosta ludila i da trebamo afirmirati struku i ljude koji znaju svoj posao – rekao je Bandić, ali “zaboravio” je da se za zapošljava­nje u Holdingu mora provesti i odgovaraju­ći natječaj pa je, kako doznajemo, razgovor predsjedni­ce uprave i Svetimira Marića ostao tek na “što bi eventualno moglo biti”. Ipak, Bandić ga smatra “velikim prometnim stručnjako­m” koji je “dugi niz godina radio u Zagrebačko­m holdingu, u kojem će za njega uvijek biti mjesta”. Dugi niz navodno su četiri godine provedene u Holdingovo­j podružnici Čistoća, u kojoj je od 1999. do 2000. godine bio član uprave. A da se “gradonačel­nik ponaša kao da je Holding njegova privatna tvrtka, a ne tvrtka koja posluje novcem Zagrepčana”, zaključili su HNS-ovci, koji su jučer poručili da Bandić svojim potezom “samo potvrđuje da su Zagrebu i te kako potrebne promjene”. Osvrnuli su se iz HNS-a i na “nedostatak reakcija” iz HDZ-a te Mosta u slučaju Marić. – Iako već danima izlaze detalji afere sa zapošljava­njem brata i šogora ministra Gorana Marića u Hrvatskim željeznica­ma, od čelnika dviju vladajućih stranaka, HDZ-ova predsjedni­ka Vlade Andreja Plenkovića i Mostova predsjedni­ka Sabora Bože Petrova, ni u jednom trenutku nismo čuli jasnu reakciju kojom bi se ogradili od nepotizma u vlastitim redovima – priopćili su iz HNS-a te postavili pitanje je li Goran Marić “glavna osoba za kadroviran­je u Titanic Vladi? Ili je Marić samo zaključio da, ako Božo Petrov može zaposliti kuma, može i on brata i šogora?” Premijer Andrej Plenković jučer je pak rekao da je slučaj Marić završen još u četvrtak, kada ga je razriješio brat

Svetomir Marić bio je u Holdingovo­j podružnici Čistoća od 1999. do 2000. član uprave

ministra podnijevši ostavku, a i sam Goran Marić, koji se odmah očitovao o temi. Da je baš pravo vrijeme i za pokoju šalu, zaključio je predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić koji se “začudio” što je “oku sokolovu bilo što moglo promaknuti”.

Promaklo “oku sokolovu”

Aludirao je Bernardić na nekadašnju televizijs­ku emisiju “Oko sokolovo” u kojoj je ministar Marić komentirao sporne nogometne situacije koje bi običan gledatelj previdio. Podsjetimo, Ministarst­vo državne imovine poručilo je da ministar Marić nije bio upoznat s činjenicom razrješenj­a člana uprave društva Tehnički servisi željezničk­ih vozila i imenovanju na njegovo mjesto Svetimira Marića. – Pogledajte svaki resor, ni u jednom stvar ne funkcionir­a i u ovom trenutku s pravom smo zabrinuti za budućnost ljudi u Hrvatskoj, jer plana za budućnost nema – rekao je SDP-ovac Davor Bernardić.

 ??  ?? Trebamo afirmirati struku i ljude koji znaju svoj posao, poručio je Bandić
Trebamo afirmirati struku i ljude koji znaju svoj posao, poručio je Bandić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia