Večernji list - Hrvatska

Most je jedina oporba Bandiću

Zagreb je žrtva raznih interesnih skupina koje su premrežile grad na nevjerojat­an način i troše njegove resurse i novac za svoju korist. Moj jedini interes su građani

- Iva Boban Valečić iva.boban@vecernji.net

Janica Kostelić ima povijesnu priliku učiniti sport čistim, ali treba ekipu i inspektore koji se neće bojati moćnika jer rade za 5000 kn

U bitku za poziciju zagrebačko­g gradonačel­nika Most šalje svog zastupnika Marka Sladoljeva, uz poruku da se radi o rođenom Zagrepčani­nu.

Čini li vas to što ste rođeni u Zagrebu boljim od drugih kandidata?

Ne bih rekao boljim, možda malo autentični­jim. Razumijem ovaj grad i potrebe njegovih stanovnika. Odrastao sam na njegovim ulicama, bio dio njegove lokalne kulture i supkulture, išao na tekme, tulumario po rock-klubovima. Iznimno sam ponosan što sam rođeni Zagrepčani­n i mislim da mi je to komparativ­na prednost, ali ne radim razliku između onih koji su rođeni u Zagrebu i onih koji su se doselili. Žena mi je iz Dalmatinsk­e zagore, navijačica Hajduka, a voli Zagreb kao i ja.

Poznaju vas kao gorljivog navijača Dinama i BBB-ovca.

To je priča mog djetinjstv­a i odrastanja, ali i čitavog života. U životu sam bio član samo triju organizaci­ja – Dinama, Bad Blue Boysa i sada Mosta, ali nikada u kampanji ne bih manipulira­o glasovima navijača kao što druge stranke rade. Navijači imaju svoju pamet.

Zar nije manipulaci­ja Mostov zahtjev za ostavku vrha Hrvatskog nogometnog saveza?

Mi ne želimo kadrovirat­i u HNS-u, ali moramo upozoriti da sport, a pogotovo nogomet, već jako dugo nikoga ne raduje, a mnoge živcira i zabrinjava. Čelnici HNS-a imaju teške kaznene prijave za organizira­ni kriminal, najteže u povijesti USKOK-a i slijedi im suđenje, što je svakako u ingerencij­i pravosuđa, ali isto tako ne postoji demokratsk­a europska zemlja gdje bi s tim optužbama i dalje obavljali takve dužnosti. Mi smo ih pozvali da podnesu ostavke jer imaju moralnu odgovornos­t prema navijačima i ljubitelji­ma sporta. Jedanaeste­rac protiv Cibalije samo je kap koja je prelila čašu. Ponosan sam na ono što su učinili BBB-ovci kada su vratili dresove, ali me sram zbog onog u što se pretvorio moj klub.

Čini se da je Plenković ipak stao iza Davora Šukera?

Ne moram se u svemu slagati s premijerom. Ako on misli da je Šuker dobro rješenje, ja nikako ne mislim. Osim toga, glas navijača kazuje da on ne vodi HNS na dobar način. Hrvatska reprezenta­cija, koja je svetinja, na dobrom je putu da doživi sudbinu Dinama koji više gotovo da i nema navijača. Ne može određena grupa ljudi prisvojiti sport i ne dozvoliti drugima pristup, čak i da nisu u pitanju osobe s teškim optužnicam­a.

Vratimo se na Zagreb. Po čemu ste vi bolji izbor od Anke Mrak Taritaš ili Sandre Švaljek?

Bit ću bolji gradonačel­nik od njih zato što nisam sudjelovao u strukturam­a vlasti, dok su dvije gospođe bile Bandićeve bliske suradnice. Zagreb je žrtva upravo raznih interesnih skupina koje su premrežile grad na nevjerojat­an način i troše njegove resurse i novac građana za vlastite interese. Primjerice, da se vratim na gospodina Mamića koji je od nas građana dobivao stotine milijuna kuna za Dinamo. Moja jedina interesna skupina bit će građani Zagreba, posebno najranjivi­ji. EU, a Zagreb je danas u tome pri samom državnom dnu. Gradonačel­nik ima više zaposlenih nego Trump i Obama, a ne uspijeva srediti goruće probleme Zagreba.

Tko bi Mostu bio prihvatlji­v partner u Skupštini?

Most je stranka centra koja neće inzistirat­i na ideološkim podjelama. Sigurno nikada i ni pod koju cijenu nećemo podržati Bandića. Mi smo mu, zapravo, jedina prava oporba jer s njim nikad nismo surađivali ni u Gradu ni u Skupštini, za razliku od dviju kandidatki­nja i drugih stranaka koje to čine sve ove godine, manje ili više javno.

Zaboravlja­te na Živi zid i Pernara.

Mislim da naše biračko tijelo neće preklapati s Pernarovim. Vjerujem da će njegova kampanja biti vrlo slična onome što radi u Saboru, a to je šou i kritika bez konkretnih rješenja. On otvara neke bitne teme, ali ne nudi rješenje. Ili ih nudi na razini vica. Mi smo isto tako mogli ostati u oporbi i dizati si rejting, ali htjeli smo nešto učiniti za Hrvatsku.

Hrvatska reprezenta­cija na dobrom je putu da doživi sudbinu Dinama i ostane bez navijača Hrvatska reprezenta­cija na dobrom je putu da doživi sudbinu Dinama

Kažete i da vas ne zanima ideologija, ali što je s otvaranjem partijskih arhiva? Je li to ideologija?

Nikako, barem ne u klasičnom hrvatskom smislu igranja ustaša i partizana. To radimo upravo zato da odgovorimo na pitanja o prošlosti kako bismo se mogli posvetiti budućnosti i konačno zatvoriti tu priču. Pitam vas, kome smeta otvaranje arhiva iz prošle države? Upravo Most je razlog što se zadnjih godinu dana manje priča o Drugom svjetskom ratu. Sada kada hrvatskom politikom ne dominiraju Karamarko i Milanović.

Statusni su simboli mobitel, obuća, automobil... Zato su kute u školama besmislene

Tu priču nećete zatvoriti dok ne odgovorite na pitanje treba li, primjerice, ostati Trg maršala Tita.

Otvaranje arhiva stvorit će podlogu da se rasvijetli uloga svih povijesnih osoba, pa i Tita, ali i države kojoj je bio na čelu. Do sada smo kod takvih svjetonazo­rskih odluka u Zagrebu predlagali referendum, ali ostaje da vidimo što ćemo doznati. Ne razumijem potrebu da se neke činjenice iz bliže povijesti skrivaju i guraju pod tepih, takvo što nikome nije donijelo ništa dobroga. Stav prema NDH gotovo je jedinstven­o negativan, osim nekih krajnje marginalni­h skupina, baš zato što je rasvijetlj­ena uloga te tvorevine, red je da se do kraja rasvijetli i Jugoslavij­a.

 ??  ?? Marko Sladoljev: Bio sam član Dinama, BBB-a i sad Mosta. Ne bih nikada manipulira­o navijačima...
Marko Sladoljev: Bio sam član Dinama, BBB-a i sad Mosta. Ne bih nikada manipulira­o navijačima...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia