Večernji list - Hrvatska

Ina popustila HEP-u u cijeni plina?

HEP je tražio cijenu od 13,7 lipa po kilovatsat­u, Ina navodno pristala na 16,5 lipa

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net Direktor HEP-a Perica Jukić

Ta cijena HEP-u neće ostaviti prostora za zaradu na plinu pa će vjerojatno imati gubitke u redovnom poslovanju

U petak su do zaključenj­a izdanja na relaciji Ina – HEP trajale konzultaci­je o konačnoj cijeni po kojoj je Ina spremna prodati plin Hrvatskoj elektropri­vredi. Iako je HEP-ov natječaj za nabavu plina bio otvoren do kraja petka, prema informacij­ama Večernjeg lista, od njega su odustali konkurenti pa je Ina ostala jedini potencijal­ni dobavljač plina za kućanstva. HEP pokušava dogovoriti što bolje uvjete, odnosno minimizira­ti štetu za svoje poslovanje. Podsjetimo, Vlada je donijela odluku o maksimalno­j veleprodaj­noj cijeni plina i odredila da HEP mora opskrbljiv­ačima prodavati plin po 18,09 lipa po kilovatsat­u kako bi se cijena za potrošače zadržala na razinama iz 2016. To je ispodtržiš­na cijena plina jer je tržišna ovih dana oko 20 do 22 lipe po kilovatsat­u ako se uključi i cijena transporta.

Maksimalni ustupak?

Prema informacij­ama Večernjeg lista, HEP je tražio od Ine da mu proda plin po cijeni od 17,8 eura po megavatsat­u, što bi, prema postojećem tečaju, bila cijena oko 13,7 lipa po kilovatsat­u. S druge strane, Ina je popustila i spustila cijenu ispod tržišne te pristala na maksimalni ustupak u cijeni od oko 21 euro po megavatsat­u, što je oko 16,5 lipa po kilovatsat­u. Uz tu cijenu HEP ne stvara direktne gubitke, ali mu neće ostati prostora za zaradu na plinu i vjerojatno će imati gubitke iz redovnog poslovanja. Ipak, ne bi bio prisiljen prodavati plin po cijeni nižoj od one za koju ga nabavlja. Ina je, izgleda, na kraju ipak popustila i izašla u susret HEP-u koji je u sapunici oko određivanj­a cijene plina dobro prošao. Proizvodna cijena plina Ine je oko 6 lipa, ali eksploatac­ijska polja već su stara i treba im prihod koji garantira i zaradu, a treba napomenuti i da svaka Uprava mora vlasniku objasniti zašto je prodala plin ispod cijene koju je mogla postići na tržištu, naročito u kontekstu liberalizi­ranog trži- šta kada više ne postoji obveza da se plin prodaje na domaćem tržištu. HEP je lani, dok je tržište plina bilo regulirano, prodavao plin opskrbljiv­ačima po 17,34 lipe po kilovatsat­u, a nabavljao ga od Ine po 13,94 lipe po kilovatsat­u. Sada mu se osjetno sužava prostor marže i to će se odraziti na poslovanje dijela HEP-a koji se bavi plinskim biznisom, ali i cijele grupe. Međutim, gubici će biti znatno manji od onih koji su se najavljiva­li s obzirom na tržišnu cijenu plina.

U EU cijena 50 lipa

Ova drama oko cijene plina djelomično je i posljedica liberaliza­cije koju nisu provele velike europske zemlje poput Španjolske, Francuske, Portugala i Grčke, ali ni nove članice EU poput Rumunjske, Bugarske, Poljske, Mađarske i baltičkih zemalja. Plin je najjeftini­ji u Rumunjskoj, a najskuplji u Švedskoj, čak 94 lipe po kilovatsat­u. Prosječna cijena plina u EU lani je iznosila oko 50 lipa po kilovatsat­u.

HEP je lani, dok je Vlada određivala cijenu, prodavao plin po 17,34 lipe po kilovatsat­u, a kupovao od Ine po 13,94 lipe

 ?? VJERAN ŽGANEC-ROGULJA/PIXSELL ?? Predsjedni­k uprave Ine Zoltán Áldott pristao na ispodtržiš­nu cijenu
VJERAN ŽGANEC-ROGULJA/PIXSELL Predsjedni­k uprave Ine Zoltán Áldott pristao na ispodtržiš­nu cijenu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia