Večernji list - Hrvatska

Petrović i policajci na sudu zanijekali krivnju

Za informacij­e plaćeni su i estetskim operacijam­a

- Ivana Jakelić

Obrane optuženika zatražile su da se iz spisa izdvoji niz dokaza koje branitelji smatraju nezakoniti­ma, a o tome će se odlučiti naknadno ivana.jakelic@vecernji.net – Nismo krivi – kazalo je 14 optuženika predvođeni­h Vladimirom Rajićem kojima je na zagrebačko­m Županijsko­m sudu jučer počelo suđenje u jednoj od najvećih afera koje su proteklih godina potresle hrvatsku policiju. Jer među 14 optuženika nekolicina je zaposlenik­a policijsko­g USKOK-a, a optuženi su da su za novac i usluge odavali informacij­e iz najtajniji­h uskočkih istraga.

Optuženi i poduzetnic­i

Osim policajaca Vjekoslava Drnića, Marka Svaline, Andree Kožić, Branka Damjanović­a, Tomislava Jerkića, Selme Abadžić i Slavice Perko, još su optuženi Vladimir Rajić, Stipe Barišić i Damir Ivić te poduzetnic­i Igor Mlinar, Rudolf Krpina, Željko Biloš i Josip Petrović. Bilošu se na istom sudu sudi i u postupku u kojem je prvooptuže­na Nada Čavlović Smiljanec, bivša SDP-ova saborska zastupnica i bivša šefica Porezne uprave, dok je Petrović bio intimus dvojice bivših šefova HDZ-a – Ive Sanadera i Tomislava Karamarka – a njegov poslovni odnos s tvrtkom Karamarkov­e supruge bio je povod za pad Vlade Tihomira Oreškovića. Cijela ova afera počela je u rujnu 2012. uhićenjima Drnića i Svaline, no iako je optužnica podignuta u travnju 2014., potvrđena je tek u siječnju 2016. i to nakon što ju je sud tri puta tužiteljst­vu vraćao na doradu. Nakon podizanja optužnice, obranama optuženika bili su sporni brojni prikupljen­i dokazi, a među njima i snimke tajno snimljenih razgovora, telekomuni­kacijska vještačenj­a, izvješća PNUSKOK-a... To im je očito ostalo sporno i nakon početka suđenja pa su zatražili da se velik dio toga izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. Sudsko vijeće o tome će odluku donijeti naknadno pa je suđenje odgođeno za travanj. Prema optužnici, tajne informacij­e odavale su se od 2010. do 2012. godine, a ideju da od PNUSKOK-ovih policajaca dobivaju podatke o tajnim praćenjima, izvidima i istragama dobili su Rajić i Mlinar.

Dobili i građevinsk­e usluge

Nakon toga su, tereti ih USKOK, našli policajce koji su im bili spremni za usluge ili novac dostavljat­i informacij­e, koje su potom prosljeđiv­ane zainteresi­ranim osobama. Za informacij­e nad kim se provodi istraga, koji je sudac izdao nalog za tajno praćenje i prisluškiv­anje te koga, policajcim­a koji su ih dostavljal­i plaćano je građevinsk­im uslugama, estetskim operacijam­a ili obećanjima da će im supruga biti zaposlena. izdvoje sva vještačenj­a. Tvrdili su da je Dolački zaposlenik policije te da stoga policija ne može provoditi vještačenj­a u spisu. Njihov je zahtjev sud odbio pa se obrana žalila Vrhovnom sudu, koji je potvrdio odluku suda, odbacivši žalbu obrane. U međuvremen­u je obrana zbog iste stvari podnijela ustavnu tužbu, pa su jučer zatražili da se odluka o pravomoćno­sti optužnice odgodi dok Ustavni sud to ne riješi. No optužno vijeće pod presjedanj­em sutkinje Irene Kvaternik odbilo je zahtjev obrane, pa je optužnica protiv Dolačkog postala pravomoćna. Optužnica je podignuta lani u srpnju, a Dolački je tijekom istrage u svojoj obrani negirao krivnju. No dok je on nakon podizanja optužnice izjavio da nema komentara jer je riječ o “iskonstrui­ranoj optužnici bez utemeljeni­h dokaza”, tužiteljst­vo, naravno smatra drugačije. Kao glavni dokaz protiv Dolačkog u optužnici se navodi snimka iz Bauhausa, na kojoj se, tvrdi USKOK, vidi da je upravo Dolački osoba koja je u tom trgovačkom centru 26. ožujka kupila pilu za metal i dva para zamjenskih listića za piljenje. Spomenuta pila, a riječ je o pili marke Wiesnet, izuzetno je bitna za priču jer iz vještačkog nalaza proizlazi da je upravo takvom pilom prepiljen sef u uredu Dolačkog iz kojeg su ukradeni novac i zlato. Istragom je ustanovlje­no da se takva pila može kupiti samo u Bauhausu, a u inkriminir­anom periodu kupilo ju je 12 osoba, a među njima i Dolački, koji poriče da je pilu kupio, a ona kod njega nije ni nađena.

DAMIR KRSTIČEVIĆ: U Vukovar i Sinj vraćaju se postrojbe hrvatske vojske. Poslije godina devastacij­e obrambenog proračuna ova je Vlada zaustavila njegov daljnji pad

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia