Večernji list - Hrvatska

Turski ministar Bozdag: U Njemačkoj vlada fašizam!

Nakon što je u Istanbulu pritovoren dopisnik Welta, zabranjeni su nastupi turskih političara na propagandn­im skupovima u njemačkim gradovima

- Marina Šerić marina.seric@vecernji.net

Vodeći turski političari utonuli u kolektivno ludilo nakon što su u Njemačkoj zabranili turske predrefere­ndumske skupove

Nakon što je Njemačka zabranila održavanje predrefere­ndumskog skupa gradu Gaggenauu na kojem je trebao govoriti turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag, između dvije zemlje izbio je pravi diplomatsk­i rat. – Ovo je skandalozn­o ponašanje Nijemaca u pravom smislu te riječi fašističko – žestoko je kritizirao zabranu svog nastupa u gradu Gaggenau Bekir Bozdag. No sukobi se nisu zaustavili na riječima – policija u Gaggenauu primila je dojavu da je u gradskoj vijećnici podmetnuta bomba. Anonimna osoba koja je nazvala policiju kazala je da je ta bomba odmazda za zabranu skupa. Kada se tome pribroji i zabrana skupa u Kölnu gdje je trebao govoriti turski ministar gospodarst­va, ali i to da je u Erdoğan dao uhititi dopisnika njemačkog dnevnog lista Die Welt Deniza Yücela, onda postaje jasno da su tenzije između Ankare i Berlina dosegnule kritičnu točku.

Pobjeda Alaha u Njemačkoj

– U nedjelju ću ponovno doputovati u Njemačku i reći ću ovo je pobjeda Alaha – kazao je ministar gospodarst­va Nihat Zeybekci. Kako je sam Erdoğan planirao otići u Njemački i tamo govoriti na skupu svojih pristaša uoči za njega vrlo značajnog referendum­a, očekuje se da bi zabrana njegova dolaska u Njemačku mogla odnose dodatno zaoštriti. Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu pozvao je u ministarst­vo njemačkog veleposlan­ika i zatražio objašnjene za neprijatel­jsko ponašanje prema Turskoj te je naglasio kako mu je potpuno jasno da kancelarka Merkel namjerno pokušava spriječiti Tursku da postanje jaka i moćna. Ankara je Njemačku optužila da daje utočište ljudima koji su počinili zločine protiv Turske, što uključuje pripadnike Radničke stranke Kurdistana, guleniste koji su organizira­li puč u srpnju prošle godine, i pripadnike ekstremne turske ljevice. – Neka pogledaju svoju povijest u prvoj polovici 20. stoljeća. Mi jasno vidimo da se ta bolest koja je izazvala dva svjetska rata ponovno pojavila. Oni toga moraju postati svjesni i moraju se početi liječiti – kazao je šef turske diplomacij­e Cavusoglu i naglasio kako se Nijemci moraju naučiti normalno ponašati. Usijanje odnosa između Turske i Njemačke intenzivno se odrazilo i na njemačku političku scenu koja strahuje da Erdoğan u svojim rukama ima izuzetno moćno oružje protiv kancelarke – izbjeglice. Strahuje se da bi on prema Europi mogao pustiti veći izbjegličk­i val ako Njemačka zabrani njegov dolazak i nastupe na skupovima. Ima i kritika koje kancelarku optužuju da je sama sebe izložila političkim ucjenama Erdoğana, te da se ništa nije usudila učiniti kako bi Erdoğana izravno prozvala zbog teškog kr- šenja ljudskih prava i zbog uhićenja više od 150 najistaknu­tijih oporbenih novinara. Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel kazao je da je zabrana nastupa turskih političara u njemačkim gradovima u nadležnost­i lokalnih zajednica koje procjenjuj­u ugrožava li se u njima javni red i mir. – Savezna i pokrajinsk­e vlade moraju iskoristit­i sve pravne i političke mogućnosti da zabrane ovakve skupove – komentirao je Wolfgang Bosbach, jedan od najutjecaj­nijih političara Kršćansko-demokratsk­e unije CDU-a kancelarke Angele Merkel. – Moramo prekinuti sve pregovore s Turskom o pristupu EU jer ovakvoj Turskoj u EU nije mjesto – izravan je bavarski ministar financija Markus Söder iz Kršćansko-socijalne unije CSU.

Pristupanj­e EU – nemoguće

– Zgrozila me je odluka o pritvaranj­u novinara Yücela – napisao je turskom kolegi Bekiru Bozdagu, njemački socijaldem­okratski ministar pravosuđa Heiko Maas i zatražio njegovo hitno oslobađanj­e. Maas je upozorio turskog kolegu na “rušenje pravne države Turske” te da dijalog s turskom stranom više nije gotovo moguć. – Uloga državnog represivno­g aparata jest da štiti novinare, a ne da ih zlostavlja. Privođenje novinara nema nikakve veze s našim razumijeva­njem pravne države i slobode medija. Ako se Turska ne drži europskih temeljnih vrijednost­i, približava­nje EU bit će sve teže čak i nemoguće – piše ministar pravosuđa Heiko Maas turskom kolegi Bozdagu.

 ??  ?? U Njemačkoj živi 1,4 milijuna Turaka s pravom glasa. Ogroman broj njih svrstao se na Erdoğanovu stranu
U Njemačkoj živi 1,4 milijuna Turaka s pravom glasa. Ogroman broj njih svrstao se na Erdoğanovu stranu
 ??  ??
 ??  ?? Prosvjedni­ci za oslobađanj­e novinara
Prosvjedni­ci za oslobađanj­e novinara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia