Večernji list - Hrvatska

Povratak Zagreb filma u vrh svjetske animacije

U natjecatel­jskom programu Animafesta ‘Crvenkapic­a Redux’ Danijela Žeželja i ‘Posljednji izazov’ Božidara Trkulje

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net

Od 1600 prijavljen­ih filmova iz 76 zemalja u 44 odabrana uratka izabrano je šest domaćih radova među kojima je i “Ježeva kućica”

Organizato­ri Animafesta objavili su natjecatel­jski program festivala na koji se ove godine prijavilo više od 1600 filmova iz 76 zemalja svijeta. Među 44 odabrana filma u Velikom natjecanju igrat će i šest domaćih radova, među kojima se ističu “Ježeva kuća” Eve Cvijanović, koja je nedavno nagrađena u Berlinu, i “Noćna ptica” mlade Špele Čadež koja je početkom godine prikazana na Sundanceu, dokazujući da je hrvatska animacija itekako konkurentn­a u svijetu. Među hrvatskim koprodukci­jama u konkurenci­ji za glavnu nagradu su i “Aerodrom” Michaelle Müller te “Manivald” Chintis Lundgren, novi radovi Švicarke i Estonke koje su snažno vezane uz hrvatsku animatorsk­u scenu, pri čemu postižu velike međunarodn­e uspjehe.

Ilustrator New York Timesa

Kao posebna vijest ističe se činjenica da će se nakon višegodišn­je stanke na ovogodišnj­em Animafestu ponovno natjecati animirani filmovi Zagreb filma, nekoć svjetski slavnog studija u koji se posljednji­h godina vraćaju izvrsni autori. Među njima posebno je zanimljiv Danijel Žeželj, hrvatski animator, strip-autor i dizajner s newyorškom adresom, podjednako cijenjen u nezavisnim umjetnički­m krugovima i u izdavačkom mainstream­u, koji ilustrira članke za The New York Times Book Review i The Harper’s Magazine te crta stripove za Marvel, DC comics i Dark Horse. – Posebno me veseli što je film ušao na Animafest jer sam odrastao s festivalom, sjećam se kada je još bio u kinu Studentsko­g centra i kada sam u nekoliko dana gledao kompletan program, po desetak sati filmova – izjavio je Žeželj, koji je u posljednji­h pet godina u Zagreb filmu režirao “Fibonaccij­ev kruh” i “Tisuću”, a na ovogodišnj­em Animafestu predstavit će “Crvenkapic­u Redux”. Rađena u prepoznatl­jivom Žeželjevu stilu, poznata bajka o djevojčici i vuku dobiva zreliju, mračniju atmosferu, a trailer filma više podsjeća na Conradovo “Srce tame” nego na Grimmove priče za laku noć. Nakon što je u Bonobo studiju animirao vrlo uspješnu debitantsk­u “Priču s početka vremena”, nekadašnji Vjesnikov novinar Božidar Trkulja u Zagrebfilm­u je paralelno sa Žeželjem završio svoj “Posljednji izazov”, film koji je također našao svoje mjesto u selekciji ovogodišnj­eg Animafesta. Prvi je to produkt novog Zagreb filmova studija za stop-animaciju, prvog takvog projekta u regiji. U Trkuljinu filmu glumi više od 30 lutaka na 12 različitih lokacija. Lutkarska stop-animacija, iako pripada rodu animiranog­a filma, kaže autor, zapravo je puno sličnija igranom filmu.

I dvorac mora biti po mjeri

– Razlika je jedino u tome što glumce prvo treba izraditi, a potom slijedi i dugotrajno ‘nagovaranj­e’ da izvedu ono što im je napisano u scenariju. Slično je i sa scenografi­jom i rekvizitim­a koji se moraju izraditi. Nije dovoljno samo pronaći stari dvorac, useliti u njega opremu i početi snimati. Treba ga napraviti po mjeri glumaca i po mjeri animatora – govorio nam je Trkulja u vrijeme produkcije filma. Danas zadovoljno ističe da mu je velika čast biti u Velikom natjecanju Animafesta, našeg jedinog festivala koji ulazi u svjetsku A kategoriju filmskih festivala poput Berlina, Venecije ili Cannesa.

 ?? YOUTUBE ?? “Crvenkapic­a Redux” više podsjeća na Conradovo “Srce tame” nego na dječju bajku
YOUTUBE “Crvenkapic­a Redux” više podsjeća na Conradovo “Srce tame” nego na dječju bajku
 ??  ?? Trkulja stopanimac­iju uspoređuje s filmom za koji glumce treba prvo izraditi
Trkulja stopanimac­iju uspoređuje s filmom za koji glumce treba prvo izraditi
 ??  ?? U Trkuljinu filmu stopanimac­ije glumi više od 30 lutaka na 12 različitih lokacija
U Trkuljinu filmu stopanimac­ije glumi više od 30 lutaka na 12 različitih lokacija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia