Večernji list - Hrvatska

Dom koji odražava sklonosti, stil života i hobije cijele obitelji

- (Dom&vrt)

U predivnoj kući na kraju grada sve je podređeno umjetnički­m djelima koja je krase. Vlasnik je inzistirao i na visokim stropovima kako bi sve izgledalo glamurozni­je Funkcional­na, udobna i uređena po mjeri obitelji. To su riječi koje najbolje opisuju zagrebački dom u južnom dijelu Zagreba, na samom izlazu iz grada. Prostranih 218 četvornih metara stambenog prostora koji se proteže na dvije etaže, prizemlje i kat, maksimalno su iskorišten­i da bi život peteročlan­oj obitelji – roditeljim­a i sinovima osnovnoško­lcima – bio što ugodniji. Kuća je kupljena u rohbau fazi prije nekoliko godina, otkriva vlasnik, što je omogućilo da je u potpunosti prilagode svojim potrebama i zamislima kako bi trebao izgledati njihov dom iz snova.

Neprocjenj­ivi visoki stropovi

– U prizemlju se rušenjem kuhinjskog zida dobio jedinstven prostor koji ovako djeluje toplije, prostranij­e i povezanije. Nisam ni bio svjestan da sam ovim otvaranjem prostora i zaobljenim oblicima namještaja i drugih ploha radio po principu feng shuija, tek su nam kasnije to rekli. Tako se događa potreban protok energije i sve djeluje slobodnije – objašnjava vlasnik koji je dom uređivao po svojim idejama prilagođav­ajući ga potrebama svoje obitelji. Visoki stropovi od gotovo tri metra doprinijel­i su efikasnost­i tlocrtnih promjena, ali i utjecali na kvalitetu života. U dječjim sobama visina stropa iskorišten­a je za krevete na kat koji ne zagušuju prostor i nude djeci pravo utočište kada se žele zavući u svoj svijet. Kako je tehničke struke i prati nove tehnologij­e na raznim područjima, tako je vlasnik odlučio da njegov dom bude niskoenerg­etski i pametan. Osim ugrađene toplinske pumpe koja hladi i zagrijava prostor zahvaljuju­ći energiji koju crpi iz zemlje te nema potrebe za radijatori­ma i klimama, kuća ima pametni “softver” upravljanj­a svim sustavima u kući (zatvaranji­ma i otvaranjim­a prozora, vratima, alarmima, protuprova­lnim i protupopla­vnim uređajima), i to na daljinu.

Akvarij umjesto vrata

Vlasnik je uz pomoć supruge osmislio i koncept uređenja, a veliku je pažnju poklonio simbolici i odabiru materijala: – Htio sam da naš dom bude odraz našeg stila života, hobija i sklonosti. Tako je dnevni boravak imitacija morskog ambijenta, dijelovi zidova obloženi su kamenom, drvetom masline, a ulaz u sobu velikim akvarijem. Svoje je ideje ispričao projektant­ima, a oni su ih prenosili na papir da bi ih stolari što vjernije proveli u djelo. Osim maslinova, korištene su i druge rijetke vrste drveta poput makasara i jagnjeda. Veliki osobni pečat kući dala je i minigaleri­ja sa slikama koja se nalazi na stubištu, a čine je djela poznatih hrvatskih i umjetnika iz regije, čiji se postav, kako ne stanu sve odjednom, svako malo mijenja.

Bogati tepisi nalaze se u gotovo svakoj prostoriji u kući kako bi ukućanima bilo toplo i udobno hodati i bez kućnih papuča

 ??  ??
 ??  ?? Spavaće sobe spoj su modernog i funkcional­nog dizajna
Spavaće sobe spoj su modernog i funkcional­nog dizajna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia