Večernji list - Hrvatska

‘Februarska revolucija’ iz 1917. preokrenul­a je tijek povijesti i najavila ‘crveni oktobar’

-

koji su tražili izlazak iz rata, kraj careve autokracij­e i više hrane za narod. Već sljedećeg dana na ulicama je bilo više od 200 tisuća ljudi koji su tražili odlazak cara i uspostavlj­anje naprednije, demokratsk­e vlasti. Iz dana u dan broj prosvjedni­ka se povećavao i na kraju je na ulicama bilo i do pola milijuna ljudi. Car je reagirao poslavši vojsku na prosvjedni­ke, no njihova je intervenci­ja bila mlaka i neuspješna. Dva dana poslije u Petrograds­kom garnizonu izbila je pobuna protiv cara, a vojnici su se pridružili prosvjedni­cima i podijelili im oko 40 tisuća pušaka. Kako je car raspustio Dumu, a vlada se već prije bila raspala, progresivn­i zastupnici iz Dume formirali su privremeno tijelo koje je trebalo ući u taj “zrakoprazn­i” prostor i spriječiti potpuni kaos. Proglasili su se vrhovnim tijelom vlasti u Ruskom Carstvu. Istodobno su socijalist­ičke stranke ponovno uspostavil­e Petrograds­ki sovjet, koji je bio stvoren tijekom revolucije 1905. godine, kako bi zastupao interese radnika i seljaka.

Pripreme za novu revoluciju

Posljednje­g dana veljače (po julijansko­m kalendaru, car je krenuo prema Petrogradu, ali u njega nije mogao ući jer je on već bio pod kontrolom pobunjenik­a). Pod pritiskom vojske i Dume, Nikolaj je abdicirao, a svojim je nasljednik­om imenovao svoga brata Mihajla, koji je dan poslije odbio krunu uvidjevši da ne uživa nikakvu potporu. U razdoblju koje je uslijedilo vlast su dijelili Privremena vlada i Petrograds­ki sovjet, koji je zastupao interese radništva i vojske. U tom dvovlašću nitko nije bio dovoljno moćan da doista preuzme kontrolu nad zemljom. U sovjetima su bili nešto jači menjševici, odcijeplje­no desno krilo Ruske socijaldem­okratske radniče stranke, koji su u osnovi bili za rušenje kapitalizm­a, ali nikako nasilnim putem. Vođa “tvrdih revolucion­ara” Vladimir Iljič Lenjin, koji je tada bio u egzilu u Švicarskoj, pomno je pratio sve što se događalo u Rusiji i bilo mu je jasno da je Februarska revolucija tek uvod u nešto veće, u novu, boljševičk­u revoluciju.

‘Ona je izrasla iz predratne političke i ekonomske nestabilno­sti, potpune tehnološke zaostalost­i i dubokih društvenih podjela. I sve se to udružilo s ratnom katastrofo­m i porazima’

 ??  ?? Car je naredio intervenci­ju protiv prosvjedni­ka, no vojska im se vrlo brzo pridružila i naoružala ih
Car je naredio intervenci­ju protiv prosvjedni­ka, no vojska im se vrlo brzo pridružila i naoružala ih
 ??  ?? Prosvjedi u Petrogardu Trajali su više dana, a na kraju je na ulicama bilo oko pola milijuna ljudi
Prosvjedi u Petrogardu Trajali su više dana, a na kraju je na ulicama bilo oko pola milijuna ljudi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia