Večernji list - Hrvatska

Ljetovanje ove godine i 50 posto skuplje

Potražnja za kvalitetni­m hotelima uvelike nadmašuje ponudu pa ima prostora za dizanje cjena

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net ZAGREB (h)

Hrvatska je sigurna i blizu, a cijene ponajbolji­h hotela još uvijek niže nego kod konkurenat­a. Win-win situacija, vele analitičar­i Hotelijeri nisu osjetnije dizali cijene u odnosu na prošlu godinu, ali mnogi se sada domišljaju kako svoju robu ipak bolje unovčiti. Potražnja iz Europe ide naruku. Mnogi su već, i to najmanje mjesec dana prije nego lani, na papiru napunili i do 60% svojih soba. Pojedini čak i više pa turoperato­rima i agencijama masovno stižu obavijesti da zaustave prodaju i prije isteka roka za rani buking i popuste. “Kad shvatite da roba ide odlično po akcijskoj cijeni, naravno da je mičete s polica dok akcija ne završi. Onda je vraćate u izlog i – prodajete skuplje”, oslikava znalac hotelijers­kog posla.

Turskoj ne pomaže ni popust

U očekivanju dobre sezone dio je hotelijera razdoblje ranog bukinga u startu skratio na kraj siječnja, mnogi su popuste na ranu kupnju od deset do 15 posto oglasili do kraja veljače ili ovog mjeseca, ali svi se sada trse prodati što više soba po što boljoj cijeni. Na udaru su i alotmanski ugovori s turoperato­rima, koji hotelijeri­ma omogućuju da zaustave prodaju jednom partneru čim zaključe da kod drugog mogu postići bolju cijenu ili da im je isplativij­e s neprodanim sobama i maksimalni­m cijenama čekati ljeto i indvidualn­e goste. To se također ovih dana, potvrđuju njemački turoperato­ri, naveliko događa. I to bez velike ljutnje među partne- rima. Hrvatski turizam tražena je roba, a vremena kad se moralo vabiti goste ranim bukingom i 60 dana prije polaska na ljetovanje davna su prošlost. Jednoj Turskoj, recimo, trenutačno ne pomažu ni popusti od 40 posto na rani buking. Sve u svemu, ljetovanje na Jadranu za sve koji na vrijeme ne bukiraju svoje mjesto pod suncem moglo bi biti papre- no skupo. “Vjerojatno će u špici cijene dići i privatni smještaj, ugostitelj­i, a goste hotela, koji su propustili rani buking, mogu dočekati desetak, ali i 40-50 posto više cijene.

Naše prirodne ljepote

Jedan porečki hotel, koji je lani najbolje sobe punio za 700 do tisuću eura po osobi na tjedan dana, i sada se odlično puni, za preostale će sobe u špici moći dobiti i po 1400 eura”, oslikava naš sugovornik. Na pomolu je tako još jedan fenomen. Last minute cijene, koje su dugo istoznačni­ca za povoljniju kupnju, sada bi se mogle izvrnuti u svoju suprotnost pa da se posljednje hotelske sobe pune po 20 posto višoj umjesto nižoj cijeni. Koliko god se ovaj scenarij ne sviđa turistima, naročito domaćim, za analitičar­e je to očekivano. – Zadnjih godina intenzivno se ulagalo u hotele. Njihova kvaliteta nije upitna, k tomu naše su prednosti sigurnost i blizina. Spoj toga i atraktivno­sti prirodnih i kulturno-povijesnih ljepota daje win-win situaciju koja omogućuje da se cijene najkvalite­tnijih hotela dižu po višim stopama od inflacijsk­ih. Tim više što potražnja za najkvalite­tnijim hotelima nadmašuje ponudu. Ima prostora za dizanje cijena – kaže Sanja Čižmar, starija partnerica u konzultant­skoj kući HDC, koja veli da su cijene naših najboljih hotela još uvijek nešto niže nego kod mediterans­kih konkurenat­a.

U hotele se godinama ulagalo, potražnja za najboljima nadmašuje ponudu. Ima prostora za dizanje cijena SANJA ČIŽMAR konzultant­ska kuća HDC

 ??  ?? Vremena kad se vabilo goste ranim bukingom davna su prošlost
Vremena kad se vabilo goste ranim bukingom davna su prošlost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia