Večernji list - Hrvatska

Ne ukinete li barijere za vina, uvest ćemo iste ‘kontramjer­e’

Teran problem sa Slovencima, vino u rinfuzi s Makedoncim­a

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Procedura za domaća vina izjednačen­a je s proceduram­a za uvozna vina, tvrde iz nadležnog ministarst­va Izvoz makedonski­h vina u Hrvatsku u siječnju je pao gotovo 30 posto u odnosu na isti mjesec lanjske godine, prosvjeduj­u Makedonci, nakon što je hrvatsko Ministarst­vo poljoprivr­ede početkom godine uvelo novi režim za njihova vina. Po novom pravilniku ministra Tomislava Tolušića, hektolitri vina s trećih tržišta, pa i makedonsko­g, koji su se ranije gotovo bez ikakve kontrole podrijetla i kvalitete (najčešće u rinfuzi) uvozili, pakirali i prodavali na našem tržištu, konačno imaju jednak tretman kao i domaća.

Makedonci traže razgovor

Obvezno se šalju na analizu i ocjenu kakvoće, zbog čega od carinjenja do dobivanja dozvole za puštanje u promet u skladištim­a stoje i 32 dana. Prije su takva vina na tržištu bila i za manje od 24 sata pa makedonski vinari, kojima su s potrebnim te dopunskim analizama na našem tržištu višestruko narasli i troškovi, stišću svog ministra poljoprivr­ede Mihaila Cvetkova da s hrvatskim kolegom Tomislavom Tolušićem razriješi problem. Zagreb ili Skoplje, svejedno je, poručio je Cvetkov preko hrvatskog veleposlan­stva u Skoplju, a kako se Makedonija već dulje vrijeme nalazi u političkoj krizi, izjave tamošnjih pretendena­ta na vlast o zaštiti makedonski­h proizvoda, pa i vina, dobro kotiraju u javnosti. Cvetkov je za TV 24 izjavio kako će “Makedonija uvesti i recipročne mjere ne ukinu li hrvatske vlasti netarifne barijere za uvoz makedonsko­g vina”. No hrvatska strana smatra da se nepotrebno dižu tenzije. Tvrde kako nema baš nikakva razloga da mijenjaju Pravilnik o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentim­a, podrumskoj evidenciji i proizvodno­m potencijal­u jer se on odnosi na sve, neovisno o zemlji iz koje se vino izvozi. – Hrvatska nije uvela mjere zabrane uvoza proizvoda iz Makedonije, pa nema razloga za “kontramjer­e” za hrvatske proizvode na makedonsko­m tržištu. Makedonsko­m ministru poljoprivr­ede poslat ćemo pisano obrazložen­je da nismo uveli barijere za uvoz makedonsko­g vina, već samo izjednačil­i postupak kontrole – za sve jednako. To znači da je procedura za stavljanje u promet domaćih vina izjednačen­a s proceduram­a za vina koja su u Hrvatsku uvezena u rinfuzi, a koja se pune na području RH prije stavljanja u promet – napominju iz Tolušićeva ministarst­va ističući kako se jednakim tretmanom svih vina pri stavljanju u promet postiže kontrola njihove kakvoće, uređeno tržište te štite interesi potrošača. Dakle, nema govora o izmjeni pravilnika, poručuju.

Pritisak vinara

Neslužbeno, najveći pritisak dolazi od vinarije Ezimit Vino iz Štipa koja je najveći izvoznik u RH. No direktor zagrebačke tvrtke Ezimita Željko Mišić nije to htio komentirat­i. Ističe tek kako su oni proizvođač­i, a ne prekupci te da na hrvatskom tržištu treba puno više kontrola vina uključujuć­i i ono na policama trgovaca. Makedonija je prije 10-ak godina ušla i na svjetsku listu najvećih izvoznika vina i Hrvatska joj je, uz Njemačku, jedno od najvažniji­h tržišta u Eropske unije. Makedonski vinari u 2016./2017. proizveli su oko 1,1 milijun hektolitar­a vina (785 tisuća hl rinfuznog i 280 tisuća hl u bocama), a hrvatski ukupno 843 tisuće hl. Makedonci izvezu i 600 tisuća hl godišnje, od čega je, primjerice, u prvih 11 mjeseci 2016. godine oko 160 tisuća hl (160 milijuna litara) završilo u Hrvatskoj (više od polovice našeg ukupnog uvoza), dok su hrvatski vinari u istom razdoblju ukupno izvezli svega 60.000 litara u Makedoniju.

 ??  ??
 ??  ?? Po novom pravilniku ministra Tolušića, hektolitri vina s trećih tržišta konačno imaju jednak tretman kao i domaća
Po novom pravilniku ministra Tolušića, hektolitri vina s trećih tržišta konačno imaju jednak tretman kao i domaća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia