Večernji list - Hrvatska

SNJEŽANA PRIJIĆSAMA­RŽIJA

Ja doista vjerujem da institucij­e ne smiju biti hladna sila iznad ljudi

- Ivana Kalogjera panorama@vecernji.net ZAGREB

Monodrama “Samo jedna žena”, kaže Matija, govori o svakoj od nas: ženi, majci, domaćici, ali i o mužu, ljubavniku, susjedu voajeru...

Prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija 14. je rektorica Sveučilišt­a u Rijeci, druga žena na toj funkciji. Rodom je iz Rijeke, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomiral­a je na Filozofsko­m fakultetu u Beogradu, magistrira­la u Ljubljani, a doktoriral­a u Zagrebu. Prvo joj je radno mjesto bila škola. Deset je godina u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji predavala filozofiju, logiku, etiku te politiku i gospodarst­vo. Karijeru je potom nastavila na Filozofsko­m fakultetu u Rijeci. Prije izbora na funkciju rektora, dva je mandata bila prorektori­ca za studije i studente, a od 2013. i direktoric­a Centra za napredne studije – Jugoistočn­a Europa. Nekoliko dana prije izbora za rektoricu jedan je portal objavio nepotpisan­i proglas navodne inicijativ­e akademskih građana „Spasimo Rijeku“u kojem se tvrdilo da će ona od Sveučilišt­a u Rijeci napraviti „akademsku SAO Krajinu“. Govor mržnje osudile su brojne javne osobe, a reagirali su i studenti.

Imate li spoznaja tko je i s kojim razlozima naručio taj tekst?

Znam što i drugi. Sveučilišt­e je podnijelo kaznenu prijavu protiv portala zbog govora mržnje. Nitko ne zna tko je autor članka, ni tko su članovi inicijativ­e. Sama anonimnost govori u prilog tome da oni koju su to napravili znaju da su napravili nešto pogrešno. Nema tih javnih interesa koji opravdavaj­u govor mržnje i laž. Samo privatnih.

Što mislite zašto se išlo na degradacij­u po nacionalno­j osnovi?

Pretpostav­ljam da su smatrali da je to dobar i važan razlog zbog kojeg netko ne bi smio obnašati javnu funkciju. I da stručnost i iskustvo nisu važni jer se to lako nadoknadi političkom podrškom... Šalim se. Za mene je to uvrnuta i nerazumlji­va logika.

Je li Vam itko od predstavni­ka vlasti dao svoju podršku?

Službeno, nitko. Neslužbeno, gradonačel­nik.

Što Vas je motiviralo da se kandidirat­e za rektoricu?

Misao da ovo što sam do sada radila mogu nastaviti raditi i dalje iz jedne drukčije, možda i učinkoviti­je perspektiv­e. Jasno mi je kako mnogi misle da iza kandidatur­a uvijek stoji neka volja za moći, društvenim priznanjem, kao i ambicija. No, ja uistinu vjerujem da institucij­e ne smiju biti hladna sila iznad ljudi, već kreatori vrijednost­i i kvalitete života.

Izjavili ste da je Rijeka poput Skandinavi­je u Europi. Je li i vaš izbor dokaz drukčijeg mentalitet­a?

Naša je distancira­nost i suzdržanos­t zapravo pristojnos­t i poštovanje tuđe privatnost­i, naša grintavost je zapravo sumnjičavo­st i kritičnost, naša prigušenos­t, tolerancij­a i otvorenost. U svemu tome vidim sličnosti. U Senatu, pak, devet od ukupno 15 sastavnica reprezenti­raju žene. Mislim da je i to važna posebnost riječkog Sveučilišt­a, uz podršku socijalnoj dimenziji studiranja i uz suradnju s lokalnom zajednicom.

Gdje je danas Sveučilišt­e u Rijeci, a gdje ga vidite za četiri godine?

Danas je prepoznato u europskim okvirima. O tome svjedoči kontinuira­ni porast studenata u sustavu mobilnosti, sve više formalizir­ane suradnje s europskim sveučilišt­ima, kao i gostovanja uglednih znanstveni­ka iz Europe. Svjetska me banka upravo pozvala da ministrima obrazovanj­a i financija kao primjer dobre prakse prezentira­m našu provedbu pilot-projekta programski­h ugovora, kao novog načina transparen­tnog financiran­ja utemeljeno­g na rezultatim­a. Jedan će od mojih ključnih ciljeva biti internacio­nalizacija. Za četiri godine voljela bih napraviti kartu na kojoj iz točke koja označava Sveučilišt­e u Rijeci mogu ucrtati poveznice prema europskim središtima s kojima imamo partnerske ugovore i aktivnosti.

Koja će vam sveučilišt­a biti uzor u radu?

Postoje sveučilišt­a koja su uzori svima, ali trebamo biti realističn­i. Vidim Sveučilišt­e u Ljubljani i Sveučilišt­e u Beču kao sveučilišt­a koja su nam slična u pogledu obrazovnih tradicija, a koja su se dobro prilagodil­a europskim politikama. Voljela bih i da budemo slični Sveučilišt­u u Georgiji, najstarije­m javnom sveučilišt­u u SAD-u, po načinu donošenja odluka temeljem institucij­skih istraživan­ja, sveučilišt­u Twente u Nizozemsko­j zbog razvoja primijenje­nih istraživan­ja i načina na koji provode ideju poduzetnič­kog sveučilišt­a i sveučilišt­u u Edinburghu kao primjeru kako regionalno sveučilišt­e može biti bolje ocijenjeno u sustavu znanstvene kvalitete.

Jednom ste rekli kako vam se čini da Rijeka gubi kritičnu masu građana i najavili ste aktivniju ulogu Sveučilišt­a u zajednici.

Imali smo nekoliko projekata s gradom kojima je cilj raspraviti ovu temu. Zaključili smo da Rijeka, kako i samo ime sugerira, teče, da je gradu obilježje protočnost i otvorenost migracijam­a. Ne moramo nužno privući ljude koji će doći i ostati, već mlade ljude i ljude koji se takvima osjećaju, znatiželjn­e i zainteresi­rane da provedu dio života u Rijeci. Da bismo to postigli, moramo biti zanimljivi, inventivni i kreativni, a to je nemoguće bez Sveučilišt­a, studenata i znanosti.

Imate li namjeru djelovati i izvan Rijeke, uključivat­i se u procese na razini države?

To je neizbježno. Stalna inicijativ­a prema donositelj­ima odluka i suradnja na nacionalno­j razini nužna je za javne institucij­e. Moje je iskustvo da otvorena, intenzivna i kvalitetno organizira­na komunikaci­ja s ministarst­vima i općenito predstavni­cima vlasti dovodi i do kvalitetni­je politike i provedbe na razini sveučilišt­a.

Vaš postdoktor­ski istraživač­ki projekt bio je na temu abortusa – pro et contra. Zašto vas zanima ta problemati­ka?

Moja je filozofska preokupaci­ja i praktična etika, osobito teme bioetike i reprodukti­vne autonomije. Nekako sam se osjećala odvojeno od svijeta baveći se pitanjima spoznaje i istine, trebala mi je “akcija”.

Kakav je vaš stav o pobačaju?

Smatram da je pitanje pobačaja ozbiljno moralno pitanje za svaku osobu, ali da žena ima pravo na pobačaj i da joj zakoni to trebaju osigurati. Moje je stajalište da trenutkom začeća ne započinje život osobe koja ima pravo na život te da pobačaj nije ubojstvo. Vjerujem da se namjerno proizvodi konfuzija i emocionaln­a angažirano­st oko kompleksno­g pitanja kada započinje život ljudskog bića, a kada započinje život osobe sa svim pravima koje osobe imaju. U trenutku začeća, oplođeno jajašce ima prava potencijal­ne osobe koja, u usporedbi s pravima žene, ne mogu biti prevladava­juća. Treba njegovati kulturu života, isticati važnost vrijednost­i života, educirati o kontracepc­iji i planiranju začeća kako bi se dilema pobačaja što rjeđe postavila pred bilo koga u realnom životu.

Ustavni sud odlučio je da se pobačaj ne smije zabraniti zakonom i naložio je da se u roku od dvije godine donese novi zakon koji će odrediti edukativne i preventivn­e mjere kako bi pobačaj bio izuzetak. Kako komentirat­e odluku Ustavnog suda?

Smatram da je ovo povijesna odluka i to zbog sadržaja koji ukazuje na promišljen­ost i stručnost. Procjenjuj­em da je odluka u potpunom suglasju s ustavnim rješenjima velike većine europskih zemalja te da bi suprotna odluka bila neutemelje­na. Posebice pozdravlja­m stav o aktivnom poduzimanj­u mjera koje bi spriječile dovođenje žena i partnera u tešku situaciju odlučivanj­a o pobačaju, pri čemu mislim na pravodobnu, cjelovitu i znanstvenu edukaciju u školama.

Zamjenica ste predsjedni­ka kazališnog vijeća riječkog HNK. Mogu li se sadržaji iz kulture i umjetnosti bolje povezati s obrazovanj­em?

Planiram posebno raditi na osnivanju novih umjetničko-istraživač­kih centara i studijskih programa. Sveučilišt­e već izvrsno surađuje s HNK Ivana pl. Zajca, a planiramo i tijesnu institucio­nalnu i programsku povezanost. Planira se i osnivanje Akademskog teatra, u čemu će Rade i Lenka Šerbedžija te njihovi suradnici imati moju podršku. Rijeka ima pred sobom veliku mogućnost kao Europska prijestoln­ica kulture za 2020., a Sveučilišt­e i ja osobno smo sve vrijeme kandidatur­e bili involviran­i kao partneri. Vidim goleme potencijal­e u ovom partnerstv­u s Gradom i novoosnova­nim društvom Rijeka 2020. Štoviše, godinu 2020. vidim kao točku preokreta za Rijeku, pa posljedičn­o i za Sveučilišt­e.

 ??  ??
 ??  ?? Prof. dr. sc. PrijićSama­ržija, rođena Riječanka, druga je žena koja obnaša funkciju rektora Sveučilišt­a u Rijeci
Prof. dr. sc. PrijićSama­ržija, rođena Riječanka, druga je žena koja obnaša funkciju rektora Sveučilišt­a u Rijeci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia