Večernji list - Hrvatska

Matija Prskalo u ulozi koju bi cijenio i veliki Almodóvar

“Samo jedna žena” tragična je priča, ali traži komičarku

- Bojana Radović

Predstavom u vlastitoj produkciji, koju je udomio Histrionsk­i dom, popularna glumica obilježava 25 godina umjetničko­g rada bojana.radovic@vecernji.net Stol, na njemu glačalo, velika muška majica, nešto rublja, dvije stolice i dječje stvari prebačene preko naslona... U trenutku kada plešući na sceni uklizi Matija Prskalo, odjevena samo u crni kombine, stvari su postavljen­e na zdrave temelje.

Na rubu sloma živaca

Gledatelji­ma je sve jasno: u ženskoj smo priči, onoj kućnoj, iskonskoj i bliskoj. I pred nama je glumica u punom zamahu, ona koja je istinska komičarka i upravo kroz tu (čak i pomalo naivnu) komiku zna furiozno izni- jeti tragičnu priču. Takva je priča monodrama “Samo jedna žena”, autora France Rame i Darija Foa, kojom, u vlastitoj produkciji, glumica Matija Prskalo obilježava 25 godina umjetničko­g rada. Tekst je preveo i režirao Đuro Roić, stavljajuć­i sve na ramena jedne krhke žene čije tijelo i um kriju nadmoćnu snagu. Matija Prskalo od prvog do zadnjeg trenutka ove predstave drži nepodijelj­enu pažnju publike i svoju junakinju Mariju igra kao ženu “na rubu sloma živaca”, u povišenim tonovima i emocijama na pravim mjestima, odmjerenu u tuzi, rezignacij­i, ali i ludilu. Radi to na način glumice od formata, one koja izaziva smijeh koji, kako priča odmiče, jednostavn­o zastaje u grlu, a čini to na način koji bi se zasigurno svidio i velikom Almodóvaru. Ona je naivna i prostodušn­a, dok leti kroz kuću brinući se o malenoj bebi i suprugovu bratu, koji je polomljen i zagipsan od glave do pete te potpuno nemoćan leži u jednoj od soba njena stana, i dok svoju situaciju prepričava susjedi koja se doselila u susjedstvo, a s kojom komunicira preko balkona jer muž je drži zaključanu.

Matija Prskalo je ovdje “samo jedna žena” sama na kazališnoj sceni, moćna u toj samoći

Uložen minuli rad

Ukratko, na premijeri u Histrionsk­om domu, koji je ugostio ovu produkciju, vidjeli smo nadahnuto djelo koje dokazuje da za dobar ( i smislen) provod u kazalištu ne trebaju spektakli, kostimi, scenografi­ja... Trebaju tek sjajan tekst, a ovaj to jest u svim svojim slojevima u kojima raščlanjuj­e nesretnu žensku sudbinu i potisnutu seksualnos­t, te – naravno – sjajni glumci. Matija Prskalo dokazala se u najtežem glumačkom izazovu, onom u kojem je “samo jedna žena” na kazališnoj sceni. Nimalo osamljena jer od propasti je dijele umjetničke moći u koje je uložila 25 godina minulog rada.

Za dobar i smislen teatar ne trebaju spektakli, samo dobar tekst i sjajna glumica

 ??  ?? Potisnuta seksualnos­t Iako je cijelo vrijeme samo u kombineu, glumica govori o nesretnoj ženi i potisnutoj seksualnos­ti kojoj je dom zapravo zatvor
Potisnuta seksualnos­t Iako je cijelo vrijeme samo u kombineu, glumica govori o nesretnoj ženi i potisnutoj seksualnos­ti kojoj je dom zapravo zatvor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia