Večernji list - Hrvatska

Trump je kao neka mješavina ultradesni­ce i Keruma

Edo Maajka preselio se s obitelji iz Tel Aviva u Zagreb, okupio bend i snimio “Ne mogu disat” koja otkriva novog Edu

- Maja Car

Brine se zbog buđenja agresije i fašizma u svijetu i sasvim se okrenuo glazbi, a je li ga publika zaboravila, testirat će 18. ožujka nastupom u Tvornici maja.car@vecernji.net Nakon četiri i pol godine života u Izraelu Edo Maajka vratio se s obitelji u Zagreb, ponovno okupio bend, a poslije lanjskog singla “No pasaran” kojim vidovnjačk­i ili tek logički secira realnost buđenja fašizma i najavljuje svoj novi album, idućih dana izdaje i novi singl i spot za pjesmu “Ne mogu disat”. I to ljubavne tematike.

U kuknjavi ničeg novog

– Kad sam se vratio u Zagreb, složio sam novi bend i opet uspio dobiti nevjerojat­nu kombinacij­u ljudi. A ta pjesma je prva stvar koju smo složili na probama. U pitanju je čudna ljubavna pjesma u kojoj ima i dosta kukanja i socijale, ali je jako iskrena i meni se jako sviđa. Miro Vidović je završio miks i mastering, a snimili smo i spot s Darijem Lonjakom. Dobro smo se našli. To je neki novi Edo i jedva čekam čuti reakcije publike – kaže iskreno pa, kad već spominje kuknjavu, pitamo ga je li po povratku u Hrvatsku primijetio neku novu vrstu kuknjave koja se proširila među stanovnici­ma za njegova odsustva? – Nema ništa novo. Samo primjećuje­m da se ljudi više iseljavaju nego prije. Ranije su time samo prijetili, a sada se iseljavaju. Otišlo mi je puno prijatelja trbuhom za kruhom i to je tužno. Teška su vremena – veli. Njemu osobno od života u Izraelu nedostaje samo toplo vrijeme. O razlozima odlaska ne govori, najvažnije je da je obitelj na okupu. – Ne mogu disati kad mi nema žene kraj mene, tada mi je jako teško. Već nakon tjedan dana bez nje i obitelji pretvorim se u lošu osobu. Uglavnom, ovaj naš dolazak u Zagreb nije neka definitivn­a odluka, kao što nije ni ništa u životu. Nadam se da će nam biti super, a tko zna gdje ćemo završiti. Trenutačno financijsk­i ovisimo o meni dok ne sredimo status moje supruge Lilach i onda će biti bolje. Pokušavam što više svirati. A cure su se super snašle. Starija May ide na fakultet i uči web-dizajn, a petogodišn­ja Jasmin pjeva Arethu Franklin, dere se stalno i prava je – kaže ponosni tata. U već spomenutom singlu “No pasaran” Edo pjeva: Miriše fašizam u zraku, osjeća se ono. Ono, milu im majku, i svi su u strahu.. Osjeti se svuda opet, care širom Europe. Hoće punim da prođe – budi svjetlo u mraku”, a godinu dana kasnije i sam još ne vjeruje, kaže, da je u Americi na vlasti Donald Trump.

Povratak bijesa i idiotizma

– Nitko nije očekivao tu pobjedu. Ja nisam. Nisam mogao vjerovati da će u Americi proći takvi spinovi, to će se sada odraziti na sve druge zemlje. Čitao sam sjajnu kolumnu Aleksandra Hemona koju je objavio u Americi u kojoj fino objašnjava taj njegov utjecaj koji je takav da desničari jedva čekaju izaći i tući ljevičare, a ljevičari jedva čekaju to isto, kao neko buđenje agresije... Ta njegova pobjeda donijela je povratak bijesa, ludila i idiotizma. Njegovi su postupci strašni, ne znam s kim bih ga usporedio. Kao neka mješavina Keruma i ultradesni­ce. On je nešto novo što je u svijetu probudilo nešto staro i loše. Barem po meni. A fašizam toliko već ulazi u društvo da imam osjećaj da će neke stvari, nažalost, postajati normalne, trebat će nam puno vremena da se vratimo na stvari koje sada gubimo – kaže čovjek koji osobno ne spada ni u kakve religijske ili nacionalne ladice, a takvom pojedincu nije lako. – Biti takav je teško svugdje u svijetu. Ja sam navikao da je kod nas to tako oduvijek, pogotovo od zadnjeg rata. Ako nisi uz većinu, nadrapao si. To je glupost i ne mogu se nikako naći u većini. A i glazbeno furam svoje. Ako se ljudima nešto sviđa, svidjet će im se, i nemam ništa protiv mainstream­a u glazbi, ali imam protiv nepuštanja drugih vrsta glazbe ni na jednom mediju. Mediji se ne bave vrstama glazbe koje nadilaze pop. Bio sam baš na svirci Chuija i HRT jazz orkestra i iznenadio se vidjevši na koncertu 300 ljudi. Ne zvuči puno, ali bude toplo oko srca – veli Edo pa se vraća na novi spot koji idućih dana izlazi na YouTubeu, zavrtjet će ga i MTV, a potom će 18. ožujka na koncertu u Tvornici kulture provjeriti i je li ga “publika zaboravila”. – E to će biti pravi test da vidim na čemu sam! Ali bit će ludilo, bend je jako dobar, napravili smo nove aranžmane, zaželio sam se koncerata, mislim da ćemo ovo ljeto poderati.

Ne mogu disati kad mi nema žene kraj mene. Već nakon tjedan dana bez Lilach i obitelji pretvorim se u lošu osobu IVAN PAŽANIN: Hijerarhij­a na brodu slična je odlično ustrojenoj vojsci, što je na mene jako utjecalo. Izgradila me iz momčića u čovjeka.

 ??  ?? Biti individual­ac teško je svugdje u svijetu. Ako nisi uz većinu, nadrapao si. To je glupost i ne mogu se nikako naći u većini, kaže
Biti individual­ac teško je svugdje u svijetu. Ako nisi uz većinu, nadrapao si. To je glupost i ne mogu se nikako naći u većini, kaže
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia