Večernji list - Hrvatska

Rogova silina i moć kreacije simbolizir­aju igru Napolija

Rog je od sedmorice Napolijevi­h vezista u talijansko­j ligi dobio najmanju minutažu, a svaki put kada zaigra, oduševi navijače

- Tomislav Dasović ZAGREB

U ovoj sezoni u Ligi prvaka odigrao je samo deset minuta protiv Benfice, a posljednji pogodak postigao je još u kolovozu prošle godine Dečko iz Nedeljanca Marko Rog (21) ipak je nogometaš za veliku svjetsku scenu. Novi dokaz tome briljantan je nastup našega reprezenta­tivca za Napoli u derbiju talijansko­g prvenstva protiv Rome na Olimpicu (2:1 za goste), u kojemu je Marko Rog bio nositelj jedne od naslovnih uloga u sastavu gostiju. – Nisam siguran koliko je Napoli platio za Roga, ali to je bila sjajna investicij­a. – Marko Rog, ti si čudo od igrača! – ovo su samo neki od komentara navijača Napolija na službenom klupskom Twitteru, dok je netko s BBC-a tresnuo ovo: – Ako ovako nastavi, Rog će biti novi Roy Keane. Pomiješane kruške i jabuke, ofenzivni i defenzivni vezni, nikakvih dodirnih točaka između lakonogog, lepršavog Varaždinca i nabusitoga Irca... Marko je protiv Rome prvi put odigrao 90 minuta u talijansko­j ligi, bio je pozicionir­an na desnoj strani veznoga reda, u kojemu su još bili Brazilac s talijansko­m putovnicom Jorginho i Slovak Marek Hamšik. Na nogometnom portalu whoscored.com ocijenjen je sa 7.1, bolji od njega bili su Hamšik (8.1), Koulibaly (8.0), Ghoulam (7.2) i igrač utakmice, dvostruki strijelac, sjajni belgijski reprezenta­tivac Dries Mertens (8.2). Zanimljivo, Rogov prosjek ocjena u šest nastupa u talijansko­j ligi je 6.52, dok Ivan Strinić (koji u Rimu nije nastupio) u sedam nastupa ima prosječnu ocjenu 7.24 i četvrti je najbolje ocijenjeni igrač Napolija. To znači da ni jednom nije podbacio, što mu u bitci za dres reprezenta­cije malo znači. Naime, izbornik Čačić ga se odrekao. No nije se primjerice odrekao 29– godišnjega vratara Ivana Vargića iz Lazija, jedinoga s popisa reprezenta­tivaca koji ove sezone nije branio ni jednu jedinu minutu.

Predugo na ledu

No vratimo se ipak Marku Rogu, talentiran­om igraču kojega je trener Napolitana­ca Maurizio Sarri očito predugo držao na ledu. Jer, kad god je dobio šansu, Marko Rog bio je među najboljim igračima Napolija. – Marzullo, zašto jednog tako jakoga igrača držiš u zamrzivaču? – pita se portal Tutto Napoli.net. La Gazzetta dello Sport ovako je recenziral­a Markov nastup u Rimu, uz naslov: “Rog simbol Napolija”. – Dvojica igrača simbolizir­aju taktičke stavove suparnika: Marko Rog i Daniele de Rossi. Mladi Hrvat, angažiran na poziciji koju obično pokriva Poljak Zielinski, radio je stalni pritisak na veziste Rome, imao je siguran posjed lopte i izvrsno surađivao s Callejonom, Jorginhom i Hysajem. – Napulj je osobito vruća sredina, na to trebate biti spremni – kaže bivši igrač Napolija (2003./2004.) Mario Cvitanović i objašnjava Rogov status: – Marko je došao u Napoli prošloga ljeta na kraju prijelazno­ga roka, dakle poslije priprema, i trener Sarri očito smatra kako mu treba vremena za prilagodbu. Sarri je na glasu kao veliki taktički mag i očito želi da svi igrači pohvataju sve automatizm­e u igri. Nije li s Rogom ipak predugo čekao? – Zar je tih nekoliko mjeseci, koliko je Marko čekao debi, predugo razdoblje u karijeri nogometaša? Nije, sve je to normalan proces i nisam vidio nikakav razlog za uzbunu oko Markova statusa. Usto, Napoli ima dobar rezultat pa Sarri nije sklon prevelikim rotacijama, a i konkurenci­ja u veznom redu dosta je jaka – ističe Cvitanović.

Čak i Gvinejac igra više

Marko Rog tako je od sedmorice Napolijevi­h vezista u talijansko­j ligi dobio najmanju minutažu, sa samo šest nastupa, dok ih je dvije godine mlađi Gvinejac Amadou Diawara skupio čak 14. Nažalost, Varaždinac će morati još neko vrijeme ostati u čekaonici kada je riječ o ključnim nastupima sezone. Tako sutra u uzvratu osmine finala Lige prvaka protiv Real Madrida (prijenos na Arenasport­u) vjerojatno neće biti u prvom planu. U ovoj sezoni u Ligi prvaka odigrao je samo deset minuta protiv Benfice u Lisabonu, a posljednji pogodak postigao je još u kolovozu prošle godine, za Dinamo protiv Red Bull Salzburga. Predugi post... Marko Rog četvrti je hrvatski nogometaš u redovima Napolija, nakon Aljoše Asanovića te spomenutih Cvitanović­a i Strinića. Prvi naš čovjek u Maradoninu klubu, Aljoša Asanović, zatekao se pod Vezuvom u sumornoj sezoni 1997./1998. kada je Napoli osvojio samo 14 bodova i izletio iz prvoligašk­og društva. Aljošin suigrač u Napoliju bio je tada današnji Juventusov trener Massimilia­no Allegri. Mario Cvitanović nastupao je s Napolijem u sezoni 2003./2004. u talijansko­j Seriji B. Napoli će se ove sezone tući s Romom za drugo mjesto u talijansko­j ligi (Rimljani nakon 27 kola imaju dva boda prednosti), u polufinalu talijansko­g kupa love zaostatak 1:3 protiv Juventusa, a isti ishod trebaju nadoknadit­i protiv Real Madrida u Ligi prvaka.

 ??  ?? Varaždinac Marko Rog bio je neuhvatlji­v za Rominoga Brazilca Jorgea Jesusa u pobjedi Napolitana­ca (2:1)
Varaždinac Marko Rog bio je neuhvatlji­v za Rominoga Brazilca Jorgea Jesusa u pobjedi Napolitana­ca (2:1)
 ??  ?? Belgijac Dries Mertens i naš Marko Rog sjajno surađuju u Napoliju
Belgijac Dries Mertens i naš Marko Rog sjajno surađuju u Napoliju
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia