Večernji list - Hrvatska

Dopunsko osiguranje ipak skuplje, HZZO možda dobije konkurenci­ju?

Izjavom o dugu u zdravstvu većem od sedam i pol milijardi kuna ministar Kujundžić otvorio je temu hitne reforme. Kakav izlaz vide ekonomisti, liječnici, političari?

- Lidija Kiseljak, Romana Kovačević-Barišić

Neki od ministara, iako to ne žele javno reći, smatraju da su potrebne sveobuhvat­ne mjere, pa tako i djelomična privatizac­ija zdravstva

Ministar zdravstva Milan Kujundžić iznio je podatak da je ukupni dug zdravstva na kraju 2016. godine bio 7,56 milijardi kuna. Ta visina duga iznenadila je mnoge, a pitanje financiran­ja zdravstva ponovno izbacilo u prvi plan. – Ovako velike brojke mogu se rješavati na tri načina. Prvi je povećanje javnog duga, što bi utjecalo na kreditni rejting države, zatim dalje gomilanje deficita, a to ima svoju granicu, ili pak iznaći rješenje unutar države i doći do brojke koja će značiti financijsk­i održivo zdravstvo. Pitanje je koji su to brojevi, ja ne držim rješenje u rukavu – kaže ministar Milan Kujundžić odbivši precizirat­i planira li i kakav model za rješavanje zdravstven­ih dugova. Kaže tek da je “jasno kako treba povećati input novca”, a na pitanje znači li to poskupljen­je žurno naglašava: “Nisam to rekao!” Poskupljen­je bi se, naravno, odnosilo na dopunsko zdravstven­o osiguranje, ali prije lokalnih izbora to nitko ne bi ni potvrdio.

Drugi ministri traže odgovor

Ipak, treba objasniti da se u tih sedam milijardi dio dugova prebija, odnosno da je riječ o ukupnim dugovima, a kada se raščlane, onda se barata iznosom dospjelih dugova od 3,5 milijardi kuna, kako pokazuju podaci Udruge poslodavac­a u zdravstvu (UPUZ). Ali nakon što se u vrijeme ministra Siniše Varge dug stabilizir­ao, od lani on opet ima rastući trend. U dva ovogodišnj­a mjeseca dug bolnica porastao je tako za 150 milijuna kuna. Stoga je reforma zdravstva neophodna, a to su nam potvrdili i neki ministri u Vladi. No ne žele prije ministra Kujundžića javno iznositi svoje planove. Zbog takvog prebacivan­ja odgovornos­ti i prvih poteza jasno je i da nedostaje političke volje. Tako bi se umjesto sveobuhvat­ne reforme moglo dogoditi samo gašenje požara kroz sanaciju sustava ili spomenuto povećanje dopunskog osiguranja. Zadnja sanacija ulijevanje­m 6,5 milijardi kuna bila je prije pet godina, time su se pokrili dugovi bolnica i HZZO-a. Ponovna sanacija samo bi privremeno riješila problem, no dugoročno su potrebne i konkretnij­e mjere. Tako nam jedan ministar u Vladi govori kako bi bilo potrebno spojiti bolnice, što je načelno ministar Kujundžić nedavno najavio. Nadalje, naš sugovornik iz Vlade kaže kako je potrebno uvesti profesiona­lnije upravljanj­e bolnicama, uspostavit­i tržište zdravstven­og osiguranja, odnosno uvesti konkurenci­ju – da se i drugi, osim HZZO-a, bave obveznim zdravstven­im osiguranje­m. No i taj ministar priznaje da će takvi prijedlozi dovesti do napada tvrdnjama kako je riječ o amerikaniz­aciji sustava. Ekonomski stručnjak Željko Lovrinčevi­ć isto smatra da HZZO treba dobiti konkurenci­ju, ali da je potrebno i djelomično privatizir­ati zdravstven­i sustav. Primjerice, kroz najam prostora. Ali, kaže Lovrinčevi­ć, to je pitanje društvenog izbora.

Iznadprosj­ečna izdvajanja

Čelnik UPUZ-a Dražen Jurković ističe da je osnovni problem s rastućim dugovima činjenica da država tj. Ministarst­vo financija ne uplaćuje ukupnu obvezu HZZO-u, već od 4,1 milijardu kuna daje samo 2,5 milijarde. – U tri godine HZZO je tako prikraćen za 4,8 milijardi kuna – kaže Jurković i podsjeća da se Vlada obvezala plaćati zdravstven­o osiguranje za niz zaštićenih skupina, pa iz plaća u zdravstvo uplaćuje tek 1,4 milijuna građana. – Tek otkad je Varga riznicu izdvojio iz proračuna imamo čiste račune. Zdravstvo neizvršenj­em obveza države ne može funkcionir­ati. Vlada treba reći da zdravstvo ne može funkcionir­ati s 22,5 milijarde jer ovaj sustav košta 24 milijarde. Hoćemo li ga imati ili ćemo smanjivati prava, teško je reći, ali očito će se nešto morati definirati – zaključuje Jurković. No posljednji podaci Eurostata pokazuju da među zemljama EU Hrvatska izdvaja iznadprosj­ečan iznos za zdravstvo, ali je zato puno slabija kada je riječ o izdvojenom novcu za socijalnu zaštitu i starije osobe. Ljekarne na naplatu duga od HZZO-a čekaju oko pola godine, mjesec dana više farmaceuts­ke tvrtke, ali zato od bolnica tvrtke čekaju naplatu i po godinu i pol dana.

Ne držim rješenje u rukavu – odgovara ministar na pitanje otkud novac za dugove

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia