Večernji list - Hrvatska

Naplatili 1,3 milijuna kn više vodne naknade

- Vedran Balen

Iako su to po zakonu morali učiniti, nisu snizili cijenu naknade za zaštitu voda koja se plaća u sklopu računa, i to za prvih šest mjeseci 2015. vedran.balen@vecernji.net Brodski Vodovod našao se u središtu skandala zbog rijetko viđenog propusta. Iako su to po zakonu morali učiniti, u ovoj tvrtki nisu snizili cijenu naknade za zaštitu voda, koja se plaća u sklopu računa za vodu, za prvih šest mjeseci 2015. godine.

Programer otkrio propust

Javnost je na to upozorio poduzetnik Zdravko Marić, koji je u Vodovodu godinama održavao softverski sustav. Naime, Hrvatske vode u siječnju 2015. Vodovodu su dostavile rješenje u kojem stoji da se, zbog stavljanja u funkciju uređaja za pročišćava­nje voda, korekcijsk­i koeficijen­t smanjuje s 1,35 na 0,27 kuna. Unatoč tome, naknada je sve do 1. srpnja naplaćivan­a po starom, većem koeficijen­tu. – Naizgled, dogodio se propust. Tako mi se barem činilo kada smo pozvani da riješimo uočeni problem, koji se svodio na to da je naknada za zaštitu voda u prvih šest mjeseci 2015. trebala biti četiri puta manja – rekao je Marić, koji je za problem doznao kada je njegov programer pozvan izvan uobičajene procedure da napravi zahvat u softveru. Uprava je tada tražila da se u sljedećim mjesecima ta naknada ne naplaćuje, kako bi se više naplaćena naknada anulirala. On je to odbio jer je prepoznao da je riječ o kršenju Zakona o zaštiti potrošača, čak i o protupravn­om stjecanju dobiti. Prema prvim procjenama, radi se o više od 1,3 milijuna kuna koje su građani Vodovodu uplatili više. Vodovod je na svoju stranicu stavio obavijest korisnicim­a da su temeljem analize na dijelu računa došli do spoznaje da je više fakturiran iznos naknade za zaštitu voda. Gradonačel­nik Mirko Duspara objavio je kako je, čim je informiran o naplati većih naknada za zaštitu voda, sazvao sastanak s predstavni­cima uprave Vodovoda. Član uprave Vodovoda Stjepan Aščić priznao je pogrešku do koje je, kaže, došlo u procesu promjene cijena, što je rezultiral­o naplatom većih naknada za zaštitu voda u iznosu od oko 1,3 milijuna kuna.

Skupa greška

Vodovod je pritom na račun Hrvatskih voda uplatio više od milijun kuna viška. Ovom greškom svakom kućanstvu priključen­om na sustav odvodnje naplaćeno je oko 60 kuna više od potrebnoga. - Nakon sastanka s gradonačel­nikom Dusparom donijeli smo odluku da se iznos građanima vrati odmah u cijelosti, s pripadajuć­im kamatama. Uprava Vodovoda ovim se putem ispričava građanima – navodi Aščić.

Iz Vodovoda kažu da će građanima iznos koji su preplatili odmah vratiti u cijelosti

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia