Večernji list - Hrvatska

I u Hrvatskoj već uvodimo digitalne banke

U RH sve više bezgotovin­skih plaćanja, lani 808,9 milijuna

- ZAGREB Bernard Ivezić bernard.ivezic@poslovni.hr

Uoči liberaliza­cije platnog prometa, tvrtka koja upravlja s 46% bankomata, pomaže bankama u digitalnoj transforma­ciji

Tvrtka s najvećim potencijal­om financijsk­e tehnologij­e u Hrvatskoj, Asseco SEE, neće biti konkurent bankama u predstojeć­oj potpunoj liberaliza­ciji platnog prometa koju nameće EU direktiva. Lokalni ogranak Asseco SEE najveći je igrač u poslovanju s bankomatim­a i POS uređajima. Drži 46 posto bankomata i 40 posto POS-ova u Hrvatskoj, tj. više od 2100 bankomata i više od 40 tisuća POS terminala i blagajni.

Porast broja transakcij­a

Igor Gržalja, predsjedni­k uprave Asseca SEE Hrvatska, koji je upravljanj­e tvrtkom preuzeo u veljači, kaže da su partner bankama u digitalnoj transforma­ciji da će povezivati banke s fintech tvrtkama. –Banke trebaju rješenja za digitaliza­ciju, a fintech startupi, koji su razvili rješenja koja bankama mogu pomoći, trebaju nekoga tko će njihove inovativne koncepte integrirat­i u složena rješenja, ali i garantirat­i za njih pred bankama. Mi možemo ponuditi oboje i pronaći zajednički jezik za obje strane, kaže Gržalja. U Hrvatskoj je već mnogo tvrtki ušlo u fintech biznis - IN2 grupa, Oradian, MicroBlink, myPOS, AgentCASH, Abit, Trilix, Infobip, BitKonan, Ostendo Consulting, kao i Hrvatski telekom i Vipnet. Tržište koje je PSD2 direktiva otvorila fintech tvrtkama, a riječ je o svim oblicima bezgotovin­skog plaćanja, prema podacima HNB-a po broju transakcij­a raste treću godinu zaredom. Tako je 2014. u Hrvatskoj bilo 685,7 milijuna bezgotovin­skih transakcij­a, lani 808,9 milijuna, a njihova ukupna vrijednost je 2332,9 milijardi kuna. U široj javnosti fintech igrači postali su vidljiv kroz upliv kon- kurencije servisa pomoću kojih mladi koji su u posljednje vrijeme izbjegli na rad u Njemačku, Irsku i druge EU članice, koji im nude da povoljnije šalju novac u domovinu nego su to prije radili preko banaka. Tako je došlo do MoneyGramo­ve suradnje s Tiskom i dolaska WorldRemit­a. Nastavilo se kroz ulazak PayPala sa širom ponudom u Hrvatsku, širenje servisa poput myPOS-a i AgentCASH-a, a u posljednje vrijeme to je vidljivo kroz dolazak online banaka poput Ferrratum banke. Jednu takvu banku, onu od Telenora u Srbiji, tehnički je napravio upravo Asseco SEE iz Hrvatske. Igor Gržalja navodi da je to bila prva isporuka jedne digitalne banke u regiji. Uvjeren je da će sličnih poslova biti još, jer se i banke i tvrtke iz drugih sektora pripremaju za promjene. Naglašava da Asseco SEE u Hrvatskoj od 240 radnika ima sto programera koji razvijaju vlastita softverska rješenja. –Radimo na tri implementa­cije našeg rješenja virtualnih kartica od čega je jedna u Hrvatskoj, kaže Gržalja.

NFC plaćanje

Pojašnjava da će takva kartica moći ponuditi emulaciju platne kartice na mobitelu te u internetsk­o bankarstvo uvesti uslugu NFC plaćanje. O kojoj je banci riječ, nismo doznali. Prije dvije godine tu mogućnost je ponudio PBZ. Gržalja dodaje da fintech rješenja otvaraju i nove mogućnosti za poslovanje. Navodi primjer digitalnog potpisa u cloudu koji omogućuje potpisivan­je brzih kredita online, ali i ugovaranje potrošački­h bankovnih kredita izravno u trgovini. –Nakon Zabe i druge banke u Hrvatskoj planiraju to uvesti, kaže Gržalja. U 2016. u Hrvatskoj je Asseco SEE imao rast od 11%, na 160 milijuna kuna prihoda, uz bruto dobit od 12 milijuna kuna.

Fintech rješenja pružaju i priliku za mogućnosti novih zapošljava­nja i u bankarstvu

 ?? ŽELJKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Banke su pred novim izazovima koje im nameće europska direktiva o platnom prometu
ŽELJKO LUKUNIĆ/PIXSELL Banke su pred novim izazovima koje im nameće europska direktiva o platnom prometu
 ??  ?? Igor Gržalja predsjedni­k uprave tvrtke koja je najveći igrač u poslovanju s bankomatim­a u Hrvatskoj
Igor Gržalja predsjedni­k uprave tvrtke koja je najveći igrač u poslovanju s bankomatim­a u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia