Večernji list - Hrvatska

Kek je volio bijele, a sad im je najveća noćna mora

Otkako je Kek u Rijeci, Hajduk je na klupi promijenio osmoricu...

- Mladen Miletić mladen.miletic@vecernji.net ZAGREB

Rijeka je stabilan klub, bijeli godinama lutaju: Mišković je predsjedni­k od 2012., a u Poljudu su se izmijenjal­i Maleš, Brbić, Bošnjak i Kos! Znate, nekad sam najviše volio bijele. Ništa Beograd, Partizan, Zvezda, nisu me zanimali. Nisam bio navijač, ali simpatizir­ao sam bijele, najviše Ivićev Hajduk sedamdeset­ih, rekao nam je Matjaž Kek kad smo razgovaral­i u Mariboru u prvenstven­oj pauzi. Da, Hajduk je nekad bio velik debelo izvan granica Splita, Dalmacije, Hrvatske... Možda je zato i slovenskom stručnjaku posebni užitak pobjeđivat­i klub u koji je kao klinac bio zaljubljen. Otkako je u veljači 2013. stigao na Kvarner, jadranski se derbi igrao u Poljudu, Kantridi, Rujevici, nijednom nije pokleknuo. Da, igralo se i u Dugopolju gdje su u listopadu 2014. Kek i Riječani dočekani u ozračju linča.

Gračan: Cijeli klub radi dobro

Ne samo da Hajduk u Kekovoj eri nijednom nije uspio svladati Rijeku, već joj uredno svake sezone gleda u leđa. Bit će tako i ove, što ne znači da Hajduk u jednoj utakmici ne može pobijediti. Žalosno je samo što je spao na zakon velikih brojeva. Inače, otkako je Kek u Rijeci, u Hajduku su se na klupi izmijenjal­i redom: Mišo Krstičević (smijenjen baš nakon poraza od Rijeke), Igor Tudor, Stanko Poklepović, Goran Vučević, Hari Vukas, Damir Burić, Marijan Pušnik i Joan Carrillo. Nenad Gračan bio je i igrač i trener obaju klubova. Ne misli da je takvo stanje sada samo zbog Keka. – Nije samo do kontinuite­ta na klupi nego općenito Rijeka sada kao klub radi kako treba. Ne samo na terenu već i ljudi u klubu odlično rade, ništa se ne prepušta slučaju i igrači se malo mijenjaju. Kad se dovode novi, gleda se da su karakterno slični onima koji su otišli. Naravno da je bitan i taj kontinuite­t struke jer zaista zvoni kad čujete podatak da je Hajduk sedam puta mijenjao trenera otkako je Kek na klupi Rijeke. Ali i to govori o stabilnost­i kluba. Je li pritisak u Splitu veći u odnosu na Rijeku, možda i prevelik s obzirom na strast? – Kao igraču mi je pritisak svugdje bio isti. Sada je pritisak u Splitu veći s obzirom na to da rezultati nisu adekvatni ugledu kluba. Ipak, derbi je derbi. Rijeka je posljednji put tako blizu naslovu bila baš u vrijeme Gračana, u Poljud je ispraćena prežaljena jer se nakon remija bijelih u Maksimiru očekivala promocija prvaka Hajduka. No Gračanov je stroj odigrao utakmicu sezone i pobijedio s 3:1. Ima li sada Hajduk šanse? – To su lijepa sjećanja, osobno mi je to bila zaista velika pobjeda jer smo u utrci za naslov bili mi, Hajduk i Croatia. Što se subotnje utakmice tiče, mislim da Rijeka, s obzirom na igru koju pokazuje, ali i po iskustvu i motivu, u prednosti. Prođe li neokrznuta, napravit će velik korak prema naslovu – najavljuje legenda s klupe Riječana, sada izbornik mlade hrvatske reprezenta­cije Nenad Gračan.

Velik motiv nakon Osijeka

Hajduk, naravno, nije filijala Dinama, ali mogao bi nakon poraza u Osijeku ići na Rijeku motivirani­je i od lokosa. U jednoj utakmici sve je moguće, no da bi trajno bio bolji od jadranskog rivala i vratio se u vrh, što njegova vojska navijača predugo čeka, Hajduk bi morao trajno stabilizir­ati klupsku i sportsku politiku po uzoru na subotnjeg suparnika. I naći svog Keka. Ali nije samo da Poljud mijenja trenere kao na traci, već su se, otkako je Damir Mišković šef Rijeke, u Hajduku na istoj poziciji izmijenjal­i: Hrvoje Maleš, Marin Brbić, Marijana Bošnjak i Ivan Kos! Pa tko to može ‘preživit’!?

U Dugopolju 2014. Rijeka je dočekana u ozračju linča. Sad će imati veliku podršku Armade...

 ??  ??
 ??  ?? Rijeku prati euforija Bijeli brod, trajekt Zadar, rasprodan je u rekordnom roku – u Splitu će biti više od 1200 navijača lidera HNL-a
Rijeku prati euforija Bijeli brod, trajekt Zadar, rasprodan je u rekordnom roku – u Splitu će biti više od 1200 navijača lidera HNL-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia