Večernji list - Hrvatska

Moj Dinamo? Volio bih da ove sezone prvak bude Rijeka

Vidio sam onaj jedanaeste­rac za plave u Vinkovcima. Pa to je smiješno – kaže Brekalo

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net ZAGREB

Za tjednik Max bivši Dinamov nogometaš Josip Brekalo govori o svojim njemačkim iskustvima, odlasku iz Zagreba... Kamo je nestala talentiran­a generacija ‘98., rođena u godini najvećega uspjeha hrvatskog nogometa? Tko se uopće od tih dragulja, četvrtfina­lista SP-a do 17 u Čileu, afirmirao u seniorskom nogometu i kakve su im pozicije u klubovima? Potraga za najbolje pozicionir­anim članom generacije ‘98. odvela nas je u Stuttgart. Ondje je ove zime već eksplodira­o talent bivšega Dinamova igrača, 18-godišnjega Josipa Brekala, igrača koji je još u juniorskoj dobi ostvario senzaciona­lan transfer u Wolfsburg od šest milijuna eura, a danas je posuđeni igrač drugoga njemačkog velikana, sada drugoligaš­a Stuttgarta.

Stuttgart je veliki klub

– Rezultati su bili ispod očekivanja, promijenje­n je trener koji me doveo (Hecking, nap.a.), njegov nasljednik Ismael nije me vidio u svojim planovima i smatrao sam da je najbolje promijenit­i klub – rekao je Josip Brekalo, koji je otišao na posudbu u Stuttgart. Njegov klub nakon 22 kola drugoligaš­ke bundesliga­ške karavane uvjerljivo drži prvo mjesto s 47 bodova, s klupe ga vodi Nijemac Hannes Wolf. – Prelazak u Stuttgart najbolja je stvar koja mi se dogodila u karijeri. To je jedan od najpopular­nijih njemačkih klubova, 45 godina držao je prvoligašk­i status, a onda mu se dogodila jedna crna sezona. Veselim se što smo na putu povratka, a ugovor o posudbi veže me do ljeta sljedeće godine – kaže Brekalo. U drugoj Bundesligi odigrao je tri utakmice, postigao jedan spektakula­ran pogodak, protiv Heidenheim­a. – Prvo sam od trenera dobio 29, pa onda 33 minute, a kada sam pokazao da se na mene može ozbiljno računati, dao mi je čak osamdeset minuta. Ovdje je to tako: svaku priliku morate iskoristit­i. S kim živite u Stuttgartu? – Sam, ali uživam. Grad je lijep, ima puno Hrvata, čak mogu i slušati misu na hrvatskom. Kad god mi se pruži prilika, odem u crkvu. Kako stojite s njemačkim? – Vrlo dobro. Još dok sam bio u Wolfsburgu imao sam predavanja dva puta tjedno, tako da sam dobro svladao njemački. Bez problema mogu dati intervju na njemačkom. Jedan ste od rijetkih igrača iz sjajne generacije rođene 1998. godine koji uspješno gradi seniorsku karijeru. Mnogi vaši vršnjaci negdje su zapeli.

U Njemačkoj drugi sport

– Uvijek je to tako, netko ispliva, netko potone jer igrač je s 18 godina u najosjetlj­ivijem razdoblju karijere. Čujete li se s nekim od bivših suigrača iz vaše generacije? – Čujem se često s Bornom Sosom. Mislite li da biste dobili šansu da ste ostali u Dinamu? Prošle sezone skupili ste ukupno 11 nastupa. – Došao sam u neki drugi nogometni svijet, u kojemu mogu brže napredovat­i. Znate, ovdje se igra pred 60 tisuća ljudi, a tamo nekad pred samo 600. Kažem vam, drugi sport. Vaš Dinamo je u utrci s Rijekom za naslov prvaka. Kako vidite izglede plavih? – Ah, moj Dinamo? Vidio sam onaj jedanaeste­rac za Dinamo u Vinkovcima, pa to je bilo smiješno. Iskreno, volio bih da se neke stvari u hrvatskom nogometu promijene i da ove sezone Rijeka osvoji naslov. Bila bi to dobra stvar za hrvatski nogomet – zaključio je Josip Brekalo. Cijeli intervju pročitajte u novom broju MAX-a.

3 nastupa je skupio Josip Brekalo u dresu Stuttgarta, koji je danas drugoligaš, te četiri nastupa u Wolfsburgu koji ga je posudio vodećem drugoligaš­u

 ??  ?? Brekalo je član Wolfsburga na posudbi u drugoligaš­u Stuttgartu
Brekalo je član Wolfsburga na posudbi u drugoligaš­u Stuttgartu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia