Večernji list - Hrvatska

Zubac ne misli da mora biti u 12 zato što je u NBA

Bender ništa ne zamjera HKS-u i želi igrati za Hrvatsku. Nesporazum oko tenisica je prošlost

- Dražen Brajdić

Bogdanović i Šarić još uvijek nisu ono što su za svoje NBA klubove predstavlj­ali Kukoč i Rađa, ali su na vrlo dobrom putu da to postanu drazen.brajdic@vecernji.net Gledanjem utakmice između Sixersa i Bucksa, hrvatski košarkaški izbornik Aleksandar Petrović završio je svoju jednotjedn­u američku turneju za vrijeme koje je obavio razgovore sa svih šest hrvatskih NBA košarkaša. – Osjetio sam da je svima njima bilo drago vidjeti izbornika i popričati jednim dijelom ležerno, a drugim ozbiljno s obzirom na njihove uloge u reprezenta­ciji jer se kod nekih to i razlikuje u odnosu na ulogu u njihovu NBA klubu.

Slatke centarske brige

Krenuo je od Phoenixa (Bender) preko Los Angelesa (Zubac) i Washington­a (Bogdanović, Hezonja i Rudež), a sve je završio s radnim ručkom s Darijem Šarićem u Philadelph­iji. Prateći njegov itinerar, i mi smo krenuli od ozlijeđeno­g Dragana Bendera oko kojeg, ističe Aco, više nema prijepora glede igranja za Hrvatsku zbog zabrane osobnog sponzora za tenisice. – Dogovorili smo se da ćemo sve ostaviti iza sebe i da prijepora više nema. Dragan će individual­no raditi s Mladenom Šestanom i, ako bude sve u redu, on će igrati i za reprezenta­ciju i to kao pričuvna četvorka, ali i kao igrač s kojim Šarić može zajedno biti u petorci jer obojica u obrani jako dobro mogu preuzeti nižeg igrača. Ponešto više o tome što ih čeka, Aco je trebao objašnjava­ti i Zupcu koji također još nije imao reprezenta­tivnih seniorskih minuta. – Zupcu sam pripomenuo da će morati kvalitetni­je braniti pick and roll jer oni u Lakersima to duboko zoniraju, a mi to u reprezenta­ciji činimo drugačije. Ivica je toliko govorio o reprezenta­ciji da nije znao stati, ali niti jednog trenutka na način da ga nešto sigurno čeka nego kao netko tko se za svoje mjesto mora izboriti. A meni će izbor petica biti najteža odluka jer ćemo na pripremama imati četiri vrhunska centra. Kako je prošao razgovor s Hezonjom i Rudežom? – S Rudežom sam se dogovorio da ga neću zvati da mi bude 11. ili 12. igrač, ali ako se nešto zakomplici­ra, on će doći jer njegova je želja velika. Hezonja je bio vrlo susretljiv, a kod njega mi je bilo najvažnije da mu izrazim podršku usred jedne teške sezone za njega i da mu kažem da ga želimo na pripremama reprezenta­cije na kojima može započeti svoj novi uspon. Dvojici naših najboljih košarkaša, Bogdanović­u i Šariću, Aco nije morao objašnjava­ti što od njih očekuje. No, što izbornik misli o tome da još od Kukoča i Rađe te dijelom Giričeka, nismo imali takve NBA protagonis­te. – NBA se u međuvremen­u više otvorio prema Europljani­ma nego u Kukijevo i Dinovo vrijeme kada je to bio raritet. Zasad su Bojan i Dario na njihovu tragu.

Izbornik uskoro u Cluju

Po sutrašnjem povratku u Europu, Petrović će najprije u Cluj na obilazak hotela i dvorane u kojoj će se igrati jedna od skupina Eurobasket­a, a potom će obići svoje najveće europske uzdanice Ukića, Simona i Žižića. – Jako mi se svidjela igra budućeg Žižićeva kluba Bostona, koji je vođen od trenera s europskim postulatim­a igre. No, ako se odluče ovo ljeto dovesti Žižića morat će nešto mijenjati u svojoj igri. Naime, oni sada igraju s dva visoka igrača koji pucaju trice, dok Ante nije taj tip centra, no on je već spreman za NBA i u nekim momčadima mogao bi biti startni centar.

Situacija s Hezonjom ove sezone je specifična, no sve je pod kontrolom i on želi igrati na EP-u

 ?? REUTERS ?? Aleksandar Petrović: “Samo je pitanje dana kada će Dario Šarić ostvariti svoj prvi “tripledoub­le” u NBA ligi. Već bi ga i uknjižio da je išao za time, no on nije taj tip igrača, ne želi tako uzurpirati povjerenje trenera”
REUTERS Aleksandar Petrović: “Samo je pitanje dana kada će Dario Šarić ostvariti svoj prvi “tripledoub­le” u NBA ligi. Već bi ga i uknjižio da je išao za time, no on nije taj tip igrača, ne želi tako uzurpirati povjerenje trenera”
 ??  ?? Izbornik Petrović s Rudežom, Bogdanović­em i Hezonjom
Izbornik Petrović s Rudežom, Bogdanović­em i Hezonjom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia