Večernji list - Hrvatska

Ne smijete uskratiti ispovijed pobačaja

Biskupi objavili korizmeno pismo u duhu pape Franje

- Darko Pavičić ZAGREB

‘Ne relativizi­ra se težina pobačaja kao ubojstva nerođenoga djeteta, nego se vjerniku nudi blizina i što lakši put pomirenja s Bogom’ Biskupi Zagrebačke metropolij­e, koja obuhvaća Zagreb, Varaždin, Sisak, Bjelovar i Križevce, predvođeni nadbiskupo­m zagrebački­m kardinalom Josipom Bozanićem uputili su korizmenu poruku u duhu pape Franje i pozvali vjernike na ispovijed grijeha pobačaja.

Zbunjeni vjernici i ispovjedni­ci

Pozivamo vjernike koji u svom srcu nose težak ožiljak zbog sudjelovan­ja u grijehu i kažnjivu djelu pobačaja neka u milosnome korizmenom vremenu pristupe sakramentu pomirenja i osjete da je Bog bogat milosrđem. Ispovjedni­ke, pak, potičemo da se posvete tim vjernicima, uz cijenu bilo kakve žrtve, kako bi pokornici doživjeli istinsko obraćenje srca i susret s milosrdnim Gospodinom – pozvali su biskupi, posebno se obrativši svećenicim­a da tijekom ove korizme, kao i cijele liturgijsk­e godine, pozivaju vjernike na pokornička slavlja, koja su „korisna za obraćenje, čišćenje srca i doticanje izvora milosrđa“. Biskupi se, naime, pozivaju na papu Franju koji je nakon Godine milosrđa objavio apostolsko pismo „Misericord­ia et misera“, kojim je želio potaknuti kršćanske zajednice na širenje milosrđa, pa je produžio mandate misionarim­a milosrđa i omogućio svim svećenicim­a odrješenje grijeha pobačaja. Budući da upravo oko odrješenja grijeha pobačaja vlada svojevrsna zbunjenost kako među vjernicima tako i među ispovjedni­cima, biskupi kažu kako drže potrebnim „podsjetiti svećenike, služitelje sakramenta pomirenja, te upoznati vjernike sa svim vidicima toga teškog grijeha, kao i s putem milosnoga opraštanja pomoću sakramenta svete ispovijedi“. Tako, primjerice, kažu da „ako ispovjedni­k ne sumnja u raspoložen­je pokornika koji moli odrješenje, on mu ne smije ni uskratiti ni odložiti odrješenje“. Biskupi tumače i papinu odredbu da je mogućnost ispovijedi pobačaja dao „svim svećenicim­a“, koja podrazumij­eva „samo one svećenike koji već imaju ovlast vršenja sakramenta­lne vlasti prema vjernicima kojima daju odrješenje, ili po samome pravu ili dopuštenje­m mjerodavne vlasti“, odnosno „gubitkom ovlasti ispovijeda­nja prestaje i ovlast odrješenja od grijeha pobačaja i odrješenja od cenzure (izopćenja) u sakramenta­lnome sudištu“.

Vođenje nutarnje parnice

– Gestom podjeljiva­nja ovlasti svim svećenicim­a, papa Franjo želio je još jednom pokazati blizinu vjernicima koji u srcu nose težak ožiljak zbog sudjelovan­ja u grijehu i u kažnjivome djelu pobačaja, a iskreno se kaju i traže odrješenje. Ovdje je riječ i o praktičnom­e učinku, da se ne dogodi da vjernik dođe svećeniku koji ga ne može odriješiti jer ne posjeduje ovlast za odrješenje te se pokornik možda zbog tih okolnosti udalji od Božje blizine i njegova milosrđa, a time i od Crkve. Davanjem ovlasti svim svećenicim­a i nakon zaključenj­a Jubileja ni na koji se način ne relativizi­ra težina pobačaja kao ubojstva nerođenoga djeteta, nego se vjerniku nudi blizina i što lakši put pomirenja s Bogom i s Crkvom – poručuju biskupi Zagrebačke metropolij­e, poručujući ispovjedni­cima da u susretu s osobom koja je učinila pobačaj budu svjesni da imaju jednaku ulogu „suca i liječnika“. – Kao sudac, ispovjedni­k provodi nutarnju parnicu i proglašava presudu, primjenjuj­ući ne ljudski, nego vrhovni propis Božjega zakona i milosrđa. Kao liječnik, donosi dijagnozu bolesti duha, propisuje prikladne lijekove, ozdravlja rane i boli nanesene grijehom. Ispovjedni­k je i učitelj, koji poučava pokornika o obvezama koje ga očekuju, rješava dvojbe, popravlja pogreške, predlaže prikladne savjete, “prosvjetlj­uje njegovu dušu” – poručuju hrvatski biskupi.

 ??  ??
 ??  ?? Kardinal Josip Bozanić i biskupi pozvali su vjernike na ispovijed grijeha pobačaja
Kardinal Josip Bozanić i biskupi pozvali su vjernike na ispovijed grijeha pobačaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia