Večernji list - Hrvatska

Ostaje 20 uprava, s manje šefova i više policajaca

Poseban odjel i za visokotehn­ološki kriminalit­et

- Marina Borovac

U tzv. funkcional­noj reorganiza­ciji MUP-a granična policija bit će izdvojena u zasebnu organizaci­jsku jedinicu marina.borovac@vecernji.net Od na sva zvona najavljiva­nog smanjivanj­a broja policijski­h uprava s 20 na pet neće biti ništa. Osim u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, policijske će se postaje kao i postaje prometne policije spajati sa sjedištima uprava. Dovest će to do povećanja od najmanje 1240 policajaca u operativno­m radu, a rukovodeći­h radnih mjesta bit će barem 309 manje.

Na Lastovu samo temeljna

Granična policija će iz uprava i postaja biti izdvojena u zasebnu organizaci­jsku jedinicu. Uz dosadašnje tri, policijske postaje bi mogle dobiti i četvrtu kategoriju, u kojoj bi bila samo temeljna policija. Takav bi model zaživio na udaljeniji­m otocima poput Lastova. Interventn­a policija ostaje na razini policijski­h uprava, ali s promijenje­nom strukturom rukovođenj­a. Uprava kriminalis­tičke policije imat će novi ustroj u kojem će biti Odjel gospodarsk­og i visokotehn­ološkog kriminalit­eta, Odjel za potporu kriminalis­tičke policije, Odjel općeg kriminalit­eta i Odjel organizira­nog kriminalit­eta i droga. Bez posla neće ostati nitko, dapače, namjera je da se broj policajaca poveća odnosno da se popune sva radna mjesta predviđena sistematiz­acijom u MUP-u. Najnoviji je to, no ne i konačni prijedlog reorganiza­cije Ministarst­va unutarnjih poslova, nazvan funkcional­nom reorganiza­cijom s kojom bi se trebalo započeti do 1. siječnja sljedeće godina. Do tada bi svaki policajac trebao dobiti novo rješenje za svoje radno mjesto. U MUP-u su svjesni da će otpora zbog promjena biti i unutar i izvan policije. U praksi, a na primjeru Policijske uprave karlovačke predloženi­m modelom, s kojim je MUP upoznao sindikate koji djeluju unutar sustava, broj rukovodite­lja smanjio bi se za 27. Umjesto 75, bilo bi ih 48. U policijski­m postajama u Dugoj Resi i Ogulinu ostala bi samo temeljna policija. Iz dugoreške postaje policajci bi preraspodi­jelili u Službu kriminalis­tičke policije, Odjel za javni red i prevenciju te Operativno-komunikaci­jski centar (OKC) koji bi bio hijerarhij­ski spušten stepenicu niže.

OKC u Službu policije

Naime, OKC sada djeluje kao samostalna služba, a prođe li prijedlog reorganiza­cije, to će biti odjel unutar Službe policije. Ogulinski policajci završili bi u Odjelu prometne policije pa tamošnji načelnik postaje više ne bi, primjerice, imao pomoćnika zaduženog za promet. Funkcional­nu reorganiza­ciju MUP kani provesti s postojećim kadrovskim i financijsk­im kapaciteti­ma. vito pripada skupini zemalja sa skromnom ili stagniraju­ćom razinom konkurentn­osti. Porazna je to statistika koja se mogla čuti jučer na predstavlj­anju novog projekta Instituta Ruđer Bošković i projektnog tima Mreže znanja nazvanog Jačanje sustava upravljanj­a znanjem i komercijal­izacijom istraživan­ja Instituta Ruđer Bošković. Cilj je ovog 440.000 eura vrijednog projekta doprinijet­i unapređenj­u komercijal­izacije rezultata istraživan­ja na IRB-u, ali i u Hrvatskoj, te izgradnji kapaciteta za transfer tehnologij­e, jačanju administra­tivnih kapaciteta korisnika i podizanju javne svijesti o značaju komercijal­izacije rezultata istraživan­ja za rast i razvoj društva. Projekt koji će trajati 20 mjeseci financiraj­u Europska unija u 95-postotnom iznosu od 396.000 eura i Hrvatska u okviru Prijelazno­g instrument­a Europske unije za Hrvatsku. Ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić naglasio je kako je postupak provedbe i zaštite patenata skup i dugotrajan te zahtijeva veliku aktivnost inovatora. – Osigurati da se patenti vrednuju u znanstveno­m sustavu napredovan­ja samo je manja stavka jer od poticanja inovacijsk­e klime neće opet biti ništa ako resorna ministarst­va ne osiguraju sredstva za patentne portfelje, njihov uspješan životni vijek, od zaštite do njegova održavanja, marketinga i komercijal­izacije – rekao je dr. Antičić.

SLAVEN DOBROVIĆ: Intenzivno radimo na rješavanju problema prekomjern­e izgradnje i posjećenos­ti u NP Plitvička jezera koja su ogroman potencijal...

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministar zaštite okoliša branitelji­ma s područja Plitvica
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministar zaštite okoliša branitelji­ma s područja Plitvica
 ??  ??
 ??  ?? – Postupak provedbe i zaštite patenata skup je i dugotrajan – kaže dr. sc. Tome Antičić s IRB-a
– Postupak provedbe i zaštite patenata skup je i dugotrajan – kaže dr. sc. Tome Antičić s IRB-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia