Večernji list - Hrvatska

Rasprava o budućnosti Europske unije

-

Ambiciozan put europske integracij­e započeo je prije 60 godina kada je šest današnjih država članica Europske unije potpisalo ugovore iz Rima Osim dogovora da će sva neslaganja rješavati za pregovarač­kim stolom, tim su potpisima stvoreni uvjeti za ekonomski napredak te zato danas više od 500 milijuna građana živi u miru i u jednom od najuspješn­ijih gospodarst­ava svijeta. No, kako bi zadržali tu snagu, predstavni­ci 27 članica će sljedeći tjedan u Rimu raspravlja­ti o viziji za zajedničku budućnost, a Predstavni­štvo Europske komisije u Hrvatskoj u sveobuhvat­nu raspravu uključuje i građane.

Vaša prva asocijacij­a na EU?

Povezanost s ostalim europskim zemljama.

Dobre i loše strane EU-a?

EU je dobra zbog otvorenih granica koje nam omogućuju jednostavn­ija putovanja, studiranje i posao izvan Hrvatske, a loša je trenutna kriza unutar EU-a.

Kojim putem Unija treba dalje?

Unija treba nastaviti prihvaćati nove države članice, zalagati se za rješavanje trenutnih problema, a situaciju s izbjeglica­ma riješiti na način da ni jedna država ne prima više imigranata nego što može i na koliko je spremna u određenom trenutku.

 ?? Kristina Grubelić, 23 frizerka, Zagreb ??
Kristina Grubelić, 23 frizerka, Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia