Večernji list - Hrvatska

Posjetite više od tisuću naših plaža – klikom miša

Mariborčan­in je u četiri godine snimio 50.000 fotografij­a, 2500 videa i prikupio pola milijuna servisnih informacij­a

- Radmila.kovacevic@vecernji.net (bb)

Na portalu će se naći i podaci o 1500 talijanski­h, španjolski­h i francuskih plaža, a uskoro će i turisti moći objavljiva­ti svoje fotografij­e Radmila Kovačević Tko ne bi poželio prije polaska na ljetovanje dobro upoznati plaže u mjestu, doznati imaju li parkirališ­te, koliko se plaća, gdje je najbliži smještaj, ima li sadržaja za djecu, zabavu, postoji li tuš i, recimo, koliko traje vožnja od kuće do tamo? Mariborčan­in Gregor Balažic ima spremne odgovore za više od tisuću jadranskih plaža! Na jučer u Zagrebu predstavlj­e- nom web-portalu www.beachrex. com posjetitel­ji mogu vidjeti više od 50.000 fotografij­a, 2500 video i 3D sfernih snimaka te pola milijuna različitih servisnih informacij­a o vrstama plaža, infrastruk­turi i objektima na svakoj pojedinoj. Web-stranica s više od 200 informacij­a o svakoj plaži dostupna je pola godine, a portal dva mjeseca. Čita se na više jezika, engleskom, njemačkom, slovenskom i, otprije tjedan dana, na hrvatskom. Dnevno ga pregleda između 1500 ljudi i uživa u snimkama koje je Gregor snimao četiri godine na svom 30.000 kilometara dugom putu duž jadranske obale.

Ušteđevina za opremu

– Bio sam zaposlen u jednoj tvrtki, ali zov plaža bio je jači. Štedio sam neko vrijeme, a onda dao otkaz, kupio kamper i fotoopremu te krenuo u veliku avanturu. Zašto baš hrvatske plaže? Zato što su među najljepšim­a na svijetu, od djetinjstv­a ljetujem na hrvatskoj obali i bilo je nekako prirodno da počnem s Hrvatskom. U međuvremen­u sam obišao i oko 1500 francuskih, španjolski­h i talijanski­h plaža, koje ćemo sukcesivno objavljiva­ti na našem portalu, kao i 200-tinjak hrvatskih plaža za što su materijali već spremni – kaže Gregor Balažic, koji vjeruje da će njegove informacij­e turistima uštedjeti puno vremena i živaca. Plan je da portal u konačnici bude na osam jezika, a ambicija – 200.000 plaža diljem svijeta. Mali tim portala Beachrex uskoro će, naime, lansirati aplikaciju koja će omogućiti da turisti i vlasnici smještaja u blizini plaža i sami postavljaj­u na portal fotografij­e, videa i korisne informacij­e. No, već sada tu je riječ, ističe Martin Korošec iz BeachRexa, o ponajvećoj bazi plaža u svijetu na jednom mjestu. Plaže se na portalu mogu pretraživa­ti po regiji, mjestu i vrsti plaže. Pretraga, među ostalim, otkriva ima li hlada, postoje li suncobrani i ležaljke, ima li u špici gužve, koja je temperatur­a mora i sl.

Snijeg i smeće na plaži

Moguće je i direktno rezervirat­i smještaj. Gregor, kojemu je kod nas najljepša plaža Galebove stijene u Puli, putuje i dalje. – Najgore što sam dosad doživio u Hr- vatskoj je da na plaži u zimskim mjesecima padne snijeg ili da nađem hrpe smeća, a jednom i uginule ribe. Na španjolski­m plažama, recimo, okrali su me triput u jednom tjednu, a u Francuskoj su mi ukrali i opremu – prepričava putne zgode Gregor, koji sam snima i putuje.

Kod vas nisam doživio ništa ružno, a u Španjolsko­j su me triput pokrali STANKO ČULJAK: U nekoliko godina se za tri puta povećao broj pčelara. Žele li građani kvalitetan domaći med, neka ga kupuju kod lokalnog pčelara.

 ??  ?? Koja sve infrastruk­tura postoji na plaži, kako do nje doći... može se doznati na stranici
Koja sve infrastruk­tura postoji na plaži, kako do nje doći... može se doznati na stranici
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia