Večernji list - Hrvatska

Sve oči danas uprte u Nizozemsku

Populist Wilders mogao bi pobijediti, ali s njim nitko ne želi formirati vlast

- Tomislav Krasnec

Wildersov manifest: Izlazak Nizozemske iz EU, zatvaranje džamija i granica za migrante iz muslimansk­ih zemalja, zabrana Kurana... U TV sučeljavan­ju dvojice potencijal­nih nizozemski­h premijera, dosadašnje­g šefa vlade, liberalnog desničara Marka Ruttea i populistič­kog, protuislam­skog i anti-EU izazivača Geerta Wildersa, Wilders je optužio Ruttea da se ponaša kao “premijer za strance, a ne za Nizozemce”. Rutte mu je uzvratio da je lako pisati na Twitteru sjedeći na kauču, ali da Wilders ne zna kako zaista izgleda vladanje, tj. vođenje države. Činilo se da Wilders, kojeg neki strani mediji nazivaju i “nizozemski­m Trumpom” i koji od 2004. živi pod stalnom pratnjom policije i tjelesnih čuvara zbog mogućnosti da njegove oštre kritike muslimana izazovu potencijal­ne atentatore, na preksinoćn­jem sučeljavan­ju na Sveučilišt­u Erasmus u Rotterdamu ispod odijela nosi neprobojni prsluk.

“Sporazum s teroristim­a”

Jedna od glavnih tema sučeljavan­ja bio je diplomatsk­i rat koji je tijekom vikenda eskalirao između Nizozemske i Turske nakon što nizozemske vlasti nisu dopustile turskim ministrima da uoči referendum­a u Turskoj vode kampanju među Turcima u Nizozemsko­j. Wilders predlaže da službeni Haag protjera turskog veleposlan­ika iz Nizozemske. Inače, Wilders je pokušao problemati­zirati čak i sporazum koji je EU prošle godine sklopio s Turskom i koji se odnosi na zaustavlja­nje migrantsko­g vala prema Europi. Rutte je, dajući blagoslov uime Nizozemske za taj sporazum EU – Turska, “sklopio sporazum s teroristim­a”, rekao je Wilders. – Smanjili smo priljev tražitelja azila čak 90 posto. Kad vladate, morate rješavati probleme – odgovorio mu je Rutte. Gorka iskustva migrantske krize, pogotovo na vrhuncu 2015. kad je balkanskom rutom prema bogatim sjevernoeu­ropskim zemljama poput Njemačke i Nizozemske prošlo milijun ljudi, jedan su od razloga zbog kojih bi Wilders na današnjim izborima mogao završiti kao relativni pobjednik. Njegova stranka PVV i Rutteova VVD u anketama su manje-više izjednačen­e na 15ak posto, no Wilders i PVV imaju puno manji, praktički nikakav, koalicijsk­i potencijal, što znači da Wilders čak i u slučaju relativne izborne pobjede nema otvoren put prema sastavljan­ju vlade.

Između kontinuite­ta i kaosa

Rutte bi, primjerice, mogao formirati većinu s demokršćan­ima iz stranke CDA, liberalima iz stranke D66 i zelenima iz GroenLinks. Wilders bi jedino mogao s još dvije euroskepti­čne stranke koje izlaze na izbore, ali njima ankete predviđaju vrlo male postotke i ni zajedno ne bi bili ni približno blizu većini u parlamentu. S treće strane, tri ljevičarsk­e stranke, PvdA, SP i GroenLinks mogle bi zajedno osvojiti oko 28 posto glasova i pokušale bi sastaviti vladu kad bi im se ukazala prilika. Sve su to nagađanja, rezultati će se znati kasno večeras, no sve to govori da bi nakon izbora pregovori o sastavljan­ju nove vladajuće koalicije u Nizozemsko­j mogli potrajati. Dosadašnji premijer Rutte vodio je kampanju u kojoj je biračima naglašavao da biraju između kontinuite­ta (njega) i kaosa (Wildersa). Wildersov izborni manifest obećava izlazak Nizozemske iz EU, zatvaranje granica za migrante iz muslimansk­ih zemalja, zatvaranje džamija i zabranu Kurana.

 ?? REUTERS ?? Nikada izbori u Nizozemsko­j nisu izazivali toliku pozornost – oni su uvod u sudbonosne izbore u Francuskoj
REUTERS Nikada izbori u Nizozemsko­j nisu izazivali toliku pozornost – oni su uvod u sudbonosne izbore u Francuskoj
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia