Večernji list - Hrvatska

Dodik: Srbi i Hrvati nisu netko koga Bošnjaci mogu majorizira­ti

Predsjedni­k RS-a Milorad Dodik i hrvatski član Predsjedni­štva BiH Dragan Čović iz Banjaluke poručili Bakiru Izetbegovi­ću

- Valentina Rupčić redakcija@vecernji.net MOSTAR

Dodik: Nitko nikome ne treba birati predstavni­ke u vlasti, a bošnjački politički vrh prvak je svijeta u biranju predstavni­ka drugima Situacija u BiH mora se stabilizir­ati te se umjesto sukobima, treba okrenuti napretku, pogotovo gospodarsk­om, kazao je jučer u Banjaluci hrvatski član Predsjedni­štva BiH i predsjedni­k HDZ-a BiH Dragan Čović nakon razgovora s predsjedni­kom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ojačati principe

Čović je naglasio da će nakon krize izazvane podnošenje­m zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, trebati mnogo dinamičnij­e razgovarat­i u BiH. – Ne smiju se zloupotreb­ljavati ovlasti uime jednog naroda, stranke i osobe te se u spomenutom slučaju pokušalo izigrati i bošnjački narod. Stanje u BiH je takvo da na Predsjedni­štvu više nemate sadržaja za donošenje odluka, kao ni u Parlamentu. To dovoljno govori o zastoju u odnosima – kazao je Čović. – Došao je kraj zloporabam­a u predstavlj­anju tijela BiH na izvaninsti­tucionalan način – rekao je Dodik. Zaključili su i da je jako važno ojačati principe kako se dolazi do zajednički­h odluka te da se moraju poštovati tijela BiH. – Izetbegovi­ć je napravio problem i za desetak mjeseci vidjet će što je učinio. Sada je važno da ojačamo sustav kojim dolazimo do zajednički­h odluka. Bošnjaci ne mogu promatrati Srbe i Hrvate kao nekoga koga mogu majorizira­ti – rekao je Dodik.

Predstoji težak posao

Podržao je princip da nijedan narod ne bira predstavni­ke drugom narodu. – Nitko nikome ne treba birati predstavni­ke u vlasti, a bošnjački politički vrh bio je prvak svijeta u biranju predstavni­ka drugima – rekao je Dodik. – Uvjeren sam da nam predstoji težak posao. Bit će puno sastanaka, mijenja se odnos međunarodn­ih institucij­a prema dosadašnje­m promišljan­ju institucij­a u BiH. Nas dvojica ćemo pridonijet­i boljoj suradnji dvaju naroda, a ne da stalno budemo zarobljeni­ci sukoba. Imam osjećaj da je netko ciljano stvorio ovakvu situaciju kako bi usporio napredak Bosne i Hercegovin­e – istaknuo je Čović.

Čović: Imam osjećaj da je netko ciljano stvorio ovakvu situaciju kako bi usporio napredak BiH

 ?? VLBiH ?? Dragan Čović u uredu Milorada Dodika u Banjaluci
VLBiH Dragan Čović u uredu Milorada Dodika u Banjaluci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia