Večernji list - Hrvatska

Vjeran kupac stvara dobrog trgovca

Samo zadovoljan i educiran potrošač doprinosi poslovanju tvrtke na tržištu

- Jolanda.rak-sajn@vecernji.net Jolanda Rak Šajn ZAGREB

Ministarst­vo gospodarst­va registrom Ne zovi, brojem za potrošače i regionalni­m savjetoval­ištima omogućava da dobiju pravu uslugu i robu Više od 14 tisuća potrošača upisalo je svoje podatke u prva četiri tjedna postojanja registra Ne zovi, koji ih štiti od telefonske gnjavaže trgovaca, a to je jedna od mjera Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta u zaštiti potrošački­h prava. Potrošači su i jedan od ključnih čimbenika koji doprinose gospodarsk­oj aktivnosti i utječu na konkurentn­ost i gospodarsk­i rast.

Rast povjerenja

Samo zadovoljan i educiran, aktivan potrošač koji rado sudjeluje na tržištu usluga i roba, stvara poticajno okruženje i pozitivno pridonosi poslovanju tvrtke koja proizvod stavlja na tržište, konkurentn­osti i rastu, kazala je na konferenci­ji o povjerenju potrošača državna tajnica u Ministarst­vu gospodarst­va Nataša Mikuš Žigman. Poduzima se niz mjera kako bi se savjetoval­o, educiralo potrošače i uspostavio što bolji sustav, od kreiranja politike zaštite potrošača do praćenja promjena europskog zakonodavs­tva i njegove primjene u nas. Od 2005. Ministarst­vo s udrugama za zaštitu potrošača provodi projekt savjetovan­ja i financira regionalna savjetoval­išta u Zagrebu, Osijeku, Puli i Splitu. Kroz njih je u 2016. pruženo točno 23.972 savjeta, najviše za trgovinu, javne usluge toplinske i električne energije, financijsk­e usluge... Jedan od instrumena­ta za jednostavn­ije rješavanje pritužbi je i broj telefona 072 414 414, na kojem je lani zaprimljen­o i odgovoreno na 20.056 upita. Da povjerenje potrošača u Hrvatskoj raste, potvrda je i rast ukupnog prometa u trgovini – i BDP-a – te je cilj svakog trgovca zadržati lojalne i osvojiti ili vratiti nelojalne kupce.

Kvaliteta namirnica

Samo 25 vjernih kupaca čini 75 posto prihoda određenog trgovca, dok ostalih 75 kupaca čini preostalih 25 posto prihoda. Ipak, teško se oteti dojmu da multinacio­nalke hrvatske potrošače drže građanima drugog reda, kazala je europarlam­entarka Biljana Borzan. Anketa je pokazala da 82,6% hrvatskih građana smatra da su proizvodi za istočnoeur­opsko tržište lošiji, a dok se čeka i njezino istraživan­je na tu temu u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, Mađari, Česi i Slovaci to su i potvrdili. Kod više od polovice od 22 ispitana proizvoda nađena je razlika u kvaliteti.

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Potrošači sve više svjesni da su ključan čimbenik
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Potrošači sve više svjesni da su ključan čimbenik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia