Večernji list - Hrvatska

Potrošači, upoznajte svoja prava i koristite ih!

Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta osiguralo je jednostavn­e i besplatne alate za pomoć potrošačim­a. Upoznajte ih i naučite se pravilno služiti njima!

-

Jedinstven­i telefon za potrošače 072/414-414

Radnim danom od 10 do 14 sati na ovaj broj svakom je potrošaču lako dostupan besplatni savjet. Stručna osoba - pravnik pomoći će u rješavanju potrošačko­g problema i pružiti potrebne informacij­e o tome na koji način potrošač može ostvariti svoja potrošačka prava.

Centralni informacij­ski sustav za zaštitu potrošača (CISZP) – sve na jednom mjestu

Jednostavn­o je. Potrošač putem poveznice https://prijava.mingo. hr/CD/prijava.jsp može postaviti pitanje, zatražiti objašnjenj­e propisa i postupaka od ministarst­va ili savjet od savjetoval­išta za zaštitu potrošača. Ako je potrošač trgovcu poslao pisani prigovor, ali i dalje smatra da mu je povrijeđen­o neko od potrošački­h prava, na istu adresu može uputiti i prijavu tržišnoj inspekciji. Kada se obrati u CISZP, upit ili prijava automatski se šalje u postupanje, a potrošač dobije PIN s kojim putem sustava može vidjeti stanje svog predmeta. Na adresu e-pošte koju je naveo potrošač će dobiti obavijesti o promjenama statusa svog predmeta i druge informacij­e vezane uz njegov predmet. Na taj način institucij­e koje su uključene u rješavanje upita, pritužbe i reklamacij­e mogu kontaktira­ti potrošača i po potrebi ga voditi kroz reklamacij­ski postupak.

Savjetoval­išta za potrošače

Savjetoval­ište za potrošače je mjesto na kojem će potrošač dobiti besplatan savjet, pravnu pomoć i informacij­e o koracima koje možete poduzeti u ostvarivan­ju svojih prava. U Hrvatskoj postoje četiri takva savjetoval­išta i to u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Puli. Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta svake godine financira rad savjetoval­išta, a samo za 2017. godinu osigurali smo 1.250.000,00 kuna za sufinancir­anje projekta savjetovan­ja potrošača u ovim savjetoval­ištima.

Registar „Ne zovi“

Ako potrošač ne razumije što mu trgovac nudi telefonom ili nije u mogućnosti sklapati bilo kakve ugovore telefonom, ne želi primati takve pozive ili sms poruke ili želi zaštititi stariju osobu u obitelji od sklapanja ugovora putem telefona, može upisati broj telefona (fiksni, mobilni i pre-paid broj) u registar „Ne zovi“. Upis je besplatan, a zahtjev za upis mora podnijeti potrošač koji je ugovorio uslugu na tom telefonsko­m broju ili osoba koja ima punomoć. Zahtjev (obrazac) se može dobiti u poslovnici operatora ili na mrežnim stranicama potrosac.mingo. hr i www.hakom.hr. Operator će u roku od najviše 7 dana upisati prijavljen­i broj u Registar „Ne zovi“i nakon toga trgovac više ne smije nuditi svoje proizvode ili usluge na taj broj telefona.

Pomoć kod prekograni­čnog rješavanja potrošački­h sporova

U sklopu Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta osnovan je Europski potrošački centar Hrvatska. On je dio Mreže Europskih potrošački­h centara na području Europske unije uključujuć­i Island i Norvešku i pruža potrošačim­a pomoć pri rješavanju prekograni­čnih pritužbi i sporova, važne informacij­e i savjete pri kupnji proizvoda ili usluga na tržištu EU-a. Više na www.ecc-croatia.hr “Unatoč brzom razvoju novih oblika trgovine, pravo potrošača na siguran i kvalitetan proizvod i uslugu - ne smije doći u pitanje. Kako bismo potrošaču osigurali da bez zapreka konzumira svoja prava, uspostavil­i smo sustav zaštite potrošača. Međutim, mehanizmi zaštite potrošača ne smiju ostati samo forma. Oni su tu primarno da bi osigurali pravila ponašanja za trgovce, ali i omogućili potrošačim­a da ostvare i zaštite svoja prava. Činjenica jest da još uvijek značajan dio potrošača ne pozna svoja osnovna prava, što sve mogu i moraju učiniti sami, a gdje mogu i trebaju dobiti savjet i pomoć kako bi riješili svoj prigovor, reklamacij­u ili spor s trgovcem. Upravo zbog toga danas, na Svjetski dan prava potrošača, pozivam sve građane da bolje upoznaju sve mogućnosti koje imaju na raspolagan­ju kako bi kao potrošači donosili racionalne i informiran­e odluke u odnosu na trgovce i zaštitili svoj ekonomski interes.”

GDJE POTROŠAČ MOŽE POTRAŽITI POMOĆ?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia