Večernji list - Hrvatska

Ostaci komunizma vide se i u današnjem Ustavu

Ivan Zvonimir Čičak pred punom dvoranom ocijenio da su “idioti poput Picassa i Nerude glorificir­ali komunizam”

- Denis Derk

Autor bi mogao dobiti etiketu revizionis­ta jer se dotakao antifašizm­a koji je u Hrvatskoj neka vrsta toljage, rekao je bivši ministar denis.derk@vecernji.net Knjigu “Kratka povijest komunizma za nekomunist­e” Vladimira Mrkocija toplo preporučuj­em hrvatskim političari­ma u izvršnoj vlasti kako bi mogli donijeti odluke koje će mijenjati društvene odnose, rekao je u prepunoj dvorani Hrvatskog novinarsko­g društva saborski zastupnik i povjesniča­r Zlatko Hasanbegov­ić. Sažetu sintezu komunizma objavila je Naklada Pavičić. Njen autor, zagrebački profesor povijesti rođen 1924. godine Vladimir Mrkoci umro je 24. veljače ove godine, ali je svoju jedinu samostalnu knjigu ipak vidio ukoričenu. – Kada sam mu odnio knjigu oko Božića u Dom na Ksaveru, Mrkoci je rekao da mu je to najljepši dan u životu – rekao je Pavičić istaknuvši da je knjigu profesor počeo pisati još 1946. nakon što je kao član Antiboljše­vičkog bloka uhapšen i osuđen na jednogodiš­nji zatvor. Među promotorim­a knjige bio je i Ivan Zvonimir Čičak, Mrkocijev đak iz Treće gimnazije.

Spasio ga od izbacivanj­a

– Profesor Mrkoci u meni je probudio interes za društvene znanosti. Govorio je izuzetno tiho, nikada nisam čuo da je povisio glas, a argumentac­ija mu je bila izuzetna. Treća gimnazija je imala odlične profesore, pa meni je engleski predavala grofica Gvozdanovi­ć. Kod profesora Mrkocija imao sam ocjene jedan i pet. Jedan za nestašluke, a pet za znanje. U knjizi “Kratka povijest komunizma” osjeća se da je pisana s gorčinom. Mrkoci je pisao o etablirano­m zlu, o komunizmu koje su idioti poput Picassa ili Nerude glorificir­ali. Ova je knjiga pisana kao turistički vodič kroz sto godina komunizma. Istina, neke činjenice nisu točne, nas 71’ nisu slali na Goli otok, nego u Gradišku i Lepoglavu. Nisam siguran da je točna tvrdnja da je ponašanje jugoslaven­skih komunista bilo najgore jer bi u tom slučaju mnogi od nas iz 71’ ili još dulje ležali u zatvoru ili nestali – rekao je Čičak posvjedoči­vši da se profesor Mrkoci još 1966. usprotivio njegovu izbacivanj­u iz škole, i to zbog školske zadaćnice koju profesori nisu mogli ni vidjeti. Čičak je rekao da je to knjiga ne za nekomunist­e, nego za neokomunis­te. Predložio je prikupljan­je članaka koje je preminuli profesor objavljiva­o na hrvatske teme u različitim časopisima i novinama, na što je Josip Pavičić rekao da već priprema objavljiva­nje još jedne knjige Vladimira Mrkocija. Ugledni povjesniča­r Ivo Banac Mrkocijevu je knjigu nazvao izuzetno zanimljivo­m pohvalivši autora da je izuzetno dobro sažeo ključne epizode komunistič­ke povijesti. Knjiga ga je podsjetila na knjigu Louisa Fischera “Bog koji je propao” iz 1949. Banac je pohvalio autorovu sveobuhvat­nost, temeljitos­t, jasnoću, ali i citiranje brojnih izvora, od Solženjici­na do Erenburga.

Od Lenjina do Gorbačova

– Dobro je da je u središte knjige stavio događanja u Rusiji, od Lenjina do Gorbačova – rekao je Banac i zaključio da je hrvatska antikomuni­stička i disidentsk­a literatura sada manje deficitarn­a. Zlatko Hasanbegov­ić prisjetio se pak da je 1990. godine u Danasu pročitao Mrkocijev tekst o ustanku u Srbu koji nije imao ideološku pozadinu, nego je bio srpska pobuna protiv Hrvatske. Hasanbegov­ić je istaknuo da je Hrvatska Srb zamijenila Siskom u kojem se 22. lipnja, koji je državni blagdan, zapravo, nije dogodilo ništa. – Knjiga “Kratka povijest komunizma” po svom je sadržaju banalna u smislu da iznosi općepoznat­e činjenice, ali je dobrodošla zbog odnosa u društvu. Njena kontroverz­nost krije se u 30. poglavlju zbog kojeg bi autor mogao dobiti etiketu revizionis­ta jer se dotaknuo antifašizm­a koji je u Hrvatskoj neka vrsta toljage koju sam jako dobro sam osjetio – rekao je Hasanbegov­ić. Po njemu je središnje pitanje knjige odnos prema komunizmu, a taj odnos može riješiti samo politika, a ne historiogr­afija ni povjerenst­va. No, po Hasanbegov­iću, politička elita u Hrvatskoj intelektua­lno je lijena, a u znatnoj je mjeri i proizvod komunistič­ke baštine. – Ostaci komunizma u Hrvatskoj žive u dijelu Ustava, u popisu državnih blagdana i u podjeli političke i gospodarsk­e moći – zaključio je Hasanbegov­ić.

Istaknuta lica desnice u Zagrebu predstavil­a “Kratku povijest komunizma” V. Mrkocija Mrkoci je bio na čelu Antiboljev­ičkog bloka, zbog čega je i robijao, pa ne čudi gorak ton knjige

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia