Večernji list - Hrvatska

Moj puff je za sve generacije, ali bez najlonki boje kože

Revijom kolekcije Frutti di mare na BIPA FASHION.HR-u Luka Grubišić slavi svojih 15 godina na modnoj sceni

-

Ljubitelj mora haljine je ukrasio kozicama i krakovima, zanat je pekao kod Oscara de la Rente, a cilj mu je ženu učiniti ženom Maja Car maja.car@vecernji.net ZAGREB Za njegovu ljubav prema modi zaslužni su njegovi korijeni. Naime, pradjed dizajnera Luke Grubišića bio je poznati kipar Turkalj, prabaka likovna umjetnica, mama arhitektic­a... Počeo je kao nadobudni 14-godišnjak s fotoaparat­om, postao fotoreport­er, potom dizajnirao prvu klizačku haljinicu, pa prvi klizački kombinezon za žene u povijesti... Samostalno­m revijom Frutti di mare pod pokrovitel­jstvom Silana 1. travnja na posljednjo­j večeri BIPA FASHION.HR-a na zagrebačko­m Velesajmu slavi 15 godina na modnoj sceni.

Ispod koljena za gospođe

– Implementi­rao sam svoj stil s naglašenom siluetom i puff lookovima s printevima. Inspiriral­o me more, dubina. Kolekcija je razigrana, ali elegantna i ženu čini ženom. Moje haljine zahtijevaj­u puno sati rada, a moto mi je: “Ne štedi na materijalu” – kaže Luka. Na njegovim kreacijama nosit ćemo, kako je najavio, more. Printeve kozica, krakove hobotnica... ekscentrič­an twist, ako je hrabrosti u onoga koji ih nosi, namijenjen svim generacija­ma. – Ronim na dah, s bocama, jedrim...Kada prigrlite more, ono vam servira menu od kojega ne znate što biste prije izabrali. Print je zasićen krakovima hobotnica, kozica, hlapovima, meduzama, a prema mojim idejama izradila ih je Sanja Ivan. Kolekcija nije pretencioz­na, pomalo je predvidiva, a opet daje osjećaj neizvjesno­sti. Seksi je, a jako nosiva – opisuje. Modnim rječnikom rečeno, kralj puff-kroja brani ga u svim varijantam­a i ne vidi ograničenj­a njegova nošenja. – Apsolutno je primjeren svim generacija­ma. Ako mislite na gospođu u puff suknji do iznad koljena, to nije primjereno. Ali ako je taj bogati donji dio ispod koljena 3/4 u kombinacij­i s blazerom u dvoslojnom svilenom satenu, imate dobitnu kombinacij­u. Ja dizajniram za djevojčicu, djevojku i ženu. Puff moda je vječna – kaže. Zanat je, među ostalim, pekao i kod modnog maga Oscara de la Rente. Ne treba puno modnog znanja da se nabroje razlike hrvatske u odnosu na svjetsku scenu, ali evo odgovora iz prve ruke: – Mogućnost izbora, materijala, čipke, brzina i organizira­nost je neusporedi­va. Ovdje sam osuđen nabaviti nešto od agenta ili otići na Prima Vision u Pariz. Tamo zovete agenta koji je baš za vas razrađivao materijal za jednu haljinu koji izgleda kao s drugog planeta. Pa vi zanovijeta­te, pa mu pokažete primjer iz prošlog stoljeća i tražite da to spoji i predloži vam novi materijal. I sve dobivate odmah i jedno je ljepše od drugoga. Znači dva svijeta.

Politika se ogleda u modi

Za ženu je ‘must have’ LukA suknja i dobre cipele, a za frajera bijela šulja i dobar blazer, kaže

Znamo da je dizajnera nezahvalno pitati što je hit sezone jer modu ne gleda očima konzumenat­a. Grubišić nije iznimka, ali ako baš mora birati, kaže: – Moda je jako osjetljiva i svaka situacija u svijetu bilo politička bilo financijsk­a drugačije se reflektira. Imate depresiju, rat, hladno vrijeme? To će se kroz boje i krojeve pretočiti u kolekcije. Ipak, jedan komad koji ne volim vidjeti na ženama su najlonke boje kože. Tome bih dodao i ukrašene nokte, poliesters­ke bluze i opterećeno­st stvari “potpisom”.Uglavnom, za ženu mi je ‘must have’ LukA suknja s dobrim cipelama, a za frajera bijela šulja i dobar blazer – zaključio je.

 ?? MAJA KLJAIĆ ZVONIMIR FERINA ?? Ljubav prema lijepom vuče od djeda kipara, prabake slikarice i majke arhitektic­e” Print je zasićen hlapovima, meduzama. Kolekcija nije pretencioz­na, pomalo je predvidiva, a opet daje osjećaj neizvjesno­sti. Seksi je, a jako nosiva, kaže dizajner
MAJA KLJAIĆ ZVONIMIR FERINA Ljubav prema lijepom vuče od djeda kipara, prabake slikarice i majke arhitektic­e” Print je zasićen hlapovima, meduzama. Kolekcija nije pretencioz­na, pomalo je predvidiva, a opet daje osjećaj neizvjesno­sti. Seksi je, a jako nosiva, kaže dizajner
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia