Večernji list - Hrvatska

CR7 zarađuje najviše zato što uči od profesora ekonomije

Iza Ronalda (87,5 mil. eura) po zaradi su Messi, Neymar, Bale...

- Karlo.ledinski@vecernji.net

Od ugovora s Realom CR7 je 2016. zaradio 25 milijuna eura, a od sponzora (Nike, Castrol, Armani...) i vlastitih biznisa još 62,5 milijuna eura Karlo Ledinski France Footbal objavio je listu najbogatij­ih nogometaša u protekloj 2016., a već četvrtu godinu zaredom na vrhu je igrač Reala Cristiano Ronaldo. Portugalac možda nije bolji nogometaš od Lionela Messija, ali svakako bolje od Argentinca zna unovčiti svoj lik i djelo. Tako je u 2016. godini Ronaldo zaradio čak 87,5 milijuna. Od ugovora s Realom 25 milijuna, a preostalih 62,5 od sponzorski­h ugovora i zarade od svojih brendova. Messi je pak od klupskog ugovora s Barcelonom zaradio 25 milijuna, ali ostali prihodi su mu “samo” 51,5 milijuna eura.

Najviše mu daje Nike (9 mil. €)

Portugalac je doslovno tvornica novca, pa nije čudo da za njega sponzori čekaju u redu. Cristiano je maneken Nikea, Castrola, Emporio Armanija, Emiratesa, Toyote, Samsunga, KFC-a, Herbalifea, Bugattija, Tag Heuera...). Najizdašni­ji je Nike koji mu godišnje daje devet milijuna eura, Emirates daje četiri, Emporio Armani tri... Uglavnom, Ronaldo će tim ritmom za dvije-tri godine postati tek drugi milijarder među sportašima. Dosad je tu čarobnu granicu prešao samo Tiger Woods. Ronaldo ne zarađuje samo od klupskog ugovora i sponzora, već je pokrenuo i vlastiti biznis. Njegova kompanija CR7, koja proizvodi donje rublje, proširila je asortiman, te je u prodaju pustila majice, košulje, obuću, ali i deke! Zbog sponzorsko­g ugovora s Nikeom, Cristiano je morao odustati od proizvodnj­e tenisica, te je u prodaju puštena samo linija casual obuće i elegantnih cipela. Ronaldo je, naravno, glavni maneken, ali u reklami ne dribla, već pokazuje koliko su njegove cipele dobre za ples, što dokazuje izvodeći poznati “moonwalk” Michaela Jacksona. I upravo bi donje rublje i cipele u budućnosti mogli biti najveći izvor prihoda portugalsk­e zvijezde. A prošle je godine CR7 dobio i svoj parfem Legacy, čija prodaja ide kao luda. Ronaldo je počeo ulagati i u nekretnine. Već je otvorio dva hotela – jedan u rodnom Funchalu na Madeiri, a drugi u Lisabonu, a uskoro planira otvoriti i jedan u Madridu. I zbog svih tih novih prihoda predviđa se da će Portugalac uskoro prvi put probiti zaradu od 100 milijuna eura u jednoj godini. Zanimljivo, Ronaldo ima nekoliko savjetnika za nekretnine i ulaganja, a osobno ide na “instrukcij­e” najcjenjen­ijim profesorim­a biznisa s Ekonomskog fakulteta u Madridu. Cristiano je očito shvatio da izvan travnjaka može zaraditi puno više nego od samog klupskog ugovora s Realom. A koliko je Ronaldo sposoban kada je zarada u pitanju, potvrđuje da je u ugovor s Realom stavio da 20 posto od svakog prodanog dresa ide njemu na račun. Na taj je način u sedam i pol sezona u Realu zaradio više od 100 milijuna eura. Od Ronalda bi mogao učiti i Lionel Messi, koji je drugi na ljestvici zarada među nogometaši­ma. No, za razliku od njega, Argentinac još nije pokrenuo neki svoj biznis poput ulaganja u hotele, vlastiti brend...

Mourinho najbogatij­i trener

France Football objavio je i trenersku listu zarada u 2016. godini. I na njoj je na vrhu Portugalac – trener Manchester Uniteda Jose Mourinho. On je prošle godine zaradio 28 milijuna eura, a zanimljivo, ima istog menadžera kao i Cristiano – Jorgea Mendesa. Iza Mourinha na trenerskoj listi najbogatij­ih slijedi Marcelo Lippi koji od bogatih Kineza, čiju reprezenta­ciju vodi, dobije čak 23,5 milijuna eura.

Ronaldo ima svoj brend donjeg rublja, majica, košulja, cipela, parfema, ali i deka!

 ??  ?? Lionel Messi ima lošije savjetnike za biznis od Cristiana Ronalda
Lionel Messi ima lošije savjetnike za biznis od Cristiana Ronalda
 ??  ?? Cristiano Ronaldo već je četvrtu godinu zaredom prvi na France Footballov­oj listi najbogatij­ih nogometaša
Cristiano Ronaldo već je četvrtu godinu zaredom prvi na France Footballov­oj listi najbogatij­ih nogometaša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia