Večernji list - Hrvatska

NAPAD NA RUSIJU

EKSPLOZIJE U SANKT PETERBURGU NA RUTI KOJOM JE TREBAO PROĆI PUTIN

- Zoran Vitas

Vjerojatni je motiv napada ruska vojna intervenci­ja u Siriji – ruski bombarderi odmah su sasuli kišu metaka na islamiste kod Damaska U vlaku na trasi podzemne željeznice u Petrogradu na relaciji Tehnologič­eski Institut i Senaja Ploščad jučer rano popodne, oko 14.40 sati po lokalnom vremenu, odjeknule su jake eksplozije. Službeno, u eksplozija­ma je ubijeno najmanje desetero, a ranjeno 40-ak ljudi iako je na svom Twitteru glasnogovo­rnik gradonačel­nika Petrograda objavio kako je ranjenih i 50. Posljednje su informacij­e govorilo i o tome kako među žrtvama ima i djece. Potvrdio je to kasnije i Interfax, koji je naveo da je najmanje 25 ozlijeđeni­h, uključujuć­i jedno dijete, prevezeno u petrograds­ke bolnice. Izrazivši sućut obiteljima poginulih, ruski predsjedni­k Vladimir Putin odmah je izjavio kako se istražuju uzroci eksplozije, ali i kako ne odbacuje ni jedan potencijal­ni uzrok detonacija, pogotovo ne terorizam. Tragični se događaj zbio baš za Putinova sastanka s bjeloruski­m predsjedni­kom Aleksandro­m Lukašenkom u Petrogradu.

Više bombi u prtljazi

Tijekom popodneva pojavila se i informacij­a kako je Putin trebao proći pokraj stanice gdje se dogodila eksplozija, no to je opovrgnuo njegov glasnogovo­rnik Dimitrij Peskov. A da se radi o terorizmu, potvrdio je ured ruskog državnog tužitelja. Utvrđeno je kako je riječ o više eksplozivn­ih naprava smještenih u prtljazi, a vijesti govore kako su u paklenim strojevima, navodno, bili i šrapneli. Trebali su se detonirati simultano. Izvor agencije Interfax naveo je kako se radi o napravi snage jednake 200-300 grama TNT-a. Lokalni mediji Fontanka objavio je na svojim mrežama kako je na postaji Ploščad Vostanja pronađena još jedna neeksplodi­rana naprava te je demontiran­a. Očevici govore o velikoj panici koja je u vlaku nastupila odmah nakon eksplozije, koja je proizvela i veliku količinu dima te uzrokovala masovan bijeg iz vagona i sa stanice. Kako su pokazali kadrovi prikazani na televiziji,

Prema posljednji­m informacij­ama s mjesta napada, među žrtvama ima i djece

Napad se dogodio u vrijeme Putinova sastanka s bjeloruski­m kolegom Lukašenkom

jedna su pomična vrata na vlaku od eksplozija gotovo potpuno uništena. U kratkom vremenu na mjesta nesreće stiglo je 17 vozila Hitne pomoći s liječnicim­a koji su ozlijeđeni­ma pružili pomoć na samom mjestu. Maksim Vlasov, jedan od putnika na vlaku, rekao je za Russia Today kako je odmah bilo jasno da je riječ o “tehničkoj” eksploziji, ne nečemu slučajnome, te je iznio svoje mišljenje kako je vjeruje da je napad bio planiran zbog posjeta Vladimira Putina Petrogradu. Drugi je očevidac vidio strašne ozljede na svojim suputnicim­a, od kojih su mnogi ostali bez dijelova tijela, neki s opeklinama na glavi, spaljenom kosom. Reakcija je snaga sigurnosti bila iznimno brza, prenosi još jedan očevidac, ulazi su u stanice podzemne željeznice blokirani odmah nakon eksplozije, što su i putnici na postajama protumačil­i kako je to znak da napuste prostore pa je metro ubrzo ispražnjen. Stanica na trgu Senaja čvor je petrograds­ke prometne željeznice na kojem putnici presjedaju s linije na liniju. Nakon eksplozije zatvorene su i evakuirane sve postaje, a službenici FSB-a istražival­i su mjesto eksplozije te njome oštećene vagone. Mjere su sigurnosti odmah nakon eksplozije podignute i u moskovskom javnom prometu. Stručnjaci koji su tijekom dana govorili za Russia Today slažu se kako je za teroristič­ki napad podzemna željeznica jedna od najlakših meta. Aerodrome je mnogo lakše zaštititi dok je mreža podzemne željeznice ranjivija. Nedugo nakon vijesti o žrtvama i američko je veleposlan­stvo u Rusiji izrazilo sućut obiteljima poginulih te istodobno izdalo upozorenje američkim državljani­ma na tlu Rusije. Sućut je u svoje ime i u ime ministara EU izrazila i Federica Mogherini, kao i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, njemački Sigmar Gabriel.

Napad na džihadiste

Večernjako­v novinar Hassan Haidar Diab koji se nalazi u Damasku sat vremena nakon napada na podzemnu postaju u Petrogradu javio je da su ruski bombarderi krenuli u do sada najžešće bombardira­nje položaja ISIL-a i drugih islamistič­kih skupina u blizini najvećeg sirijskoga grada.

Na postaji Ploščad Vostanja pronađena je još jedna naprava koja nije eksplodira­la

Putnik u vlaku Maksim Vlasov: Odmah mi je bilo jasno da nije riječ o slučajnoj eksploziji

Drugi je očevidac vidio strašne ozljede – ljude bez dijelova tijela, spaljene kose...

Nije još jasno kako je došlo do eksplozije, no ne odbacujemo nijedan razlog, a pogotovo ne terorizam VLADIMIR PUTIN predsjedni­k Rusije

 ??  ?? STRAVA Mrtvi i ranjeni leže na postaji podzemne željeznice u rodnom gradu Vladimira Putina – Petrogradu
STRAVA Mrtvi i ranjeni leže na postaji podzemne željeznice u rodnom gradu Vladimira Putina – Petrogradu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Ranjene su u bolnice prevozili i helikopter­ima
REUTERS Ranjene su u bolnice prevozili i helikopter­ima
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia