Večernji list - Hrvatska

Prijevare

Bez provjere izdavali certifikat­e za ekološke proizvode

- Jolanda Rak Šajn

Ministarst­vo poljoprivr­ede oduzelo licenciju ekološkoj stanici iz Zagreba

U Hrvatskoj 3900 ekoloških gospodarst­ava, nadgleda ih deset kontrolnih tijela

Poljoprivr­edna inspekcija ustanovila je da je Prva ekološka stanica kao ekološko certificir­ala zemlju koja nije prihvatlji­va ni za kakve potpore Uvjereni ste da je meso, voće, povrće koje ste kupili ekološko i zato ste ga i dodatno platili. U kvalitetu vas, naposljetk­u, uvjerava i ekološki žig na proizvodu jedne od domaćih certifikac­ijskih kuća. No da to i te kako može biti “porez” na lakovjerne, ovih je dana potvrdilo i Ministarst­vo poljoprivr­ede oduzevši licenciju Prvoj ekološkoj stanici iz Zagreba u čijoj je nadležnost­i oko 750 ekoloških proizvođač­a, prerađivač­a i uvoznika. Nadzorom poljoprivr­edne inspekcije i administra­tivnom kontrolom utvrđeno je, naime, da je Prva ekološka stanica u posljednje dvije godine kao ekološko certificir­ala i nepoljopri­vredno zemljište koje nije prihvatlji­vo ni za kakve potpore, kamoli za „dodatak“za ekoproizvo­dnju od oko 2000 kn/ha – i tako nekim klijentima omogućila dobivanje izdašnih potpora. Sada su u problemima svi pod njezinom kontrolom, i oni savjesni. Za prijavljiv­anje ekoproizvo­dnje i dobivanje potpora za 2017. ovih dana moraju naći novu certifikac­ijsku kuću koju će dodatno platiti, a još teže će opravdati ugroženi ugled.

I neekološko sjeme

Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi u 2016. utvrdila je kršenje propisa u 99 od 156 kontrola. Od 52 gospodarst­va pod nadzorom Prve ekološke na 23 su utvrđene površine neprihvatl­jive za ekološko plaćanje, ukupno 1102,60 ha, od čega 489,54 nepoljopri­vrednih površina obraslih grmljem, makijom, drvećem, stijenama na 17 gospodarst­ava, 610,64 ha privremeno nepoljopri­vrednog zemljišta koje se nije održavalo ni ispašom ili košnjom na 11, a na osam njih i 2,21 ha ugara (parcela koje nisu pod poljoprivr­ednom proizvodnj­om). U 202 kontrole ove godine ponovno je „palo“njih 99. Od 43 slučaja u nadzoru Prve ekološke, ovoga je puta utvrđeno 727,12 ha neprihvatl­jivih površina za ekološko plaćanje, od čega 30,06 ha nepoljopri­vrednih površina na 22 gospodarst­va, 696 ha privremeno nepoljopri­vrednih na 13 gospodarst­ava, a na dva i 0,69 ha ugara. U rješenju o oduzimanju ovlasti, tvrdi se i kako Prva ekološka lani nije provela ni 5% minimalnih obveznih uzorkovanj­a i analiza kod svojih klijenata, već samo 2,4%, a ni brojke o njih 750 nisu točne. Dopustila je i uporabu neekološki­h sredstava protiv štetočina i bolesti na sjemenu i sjemenskom krumpiru, a na sve pozive da se nepravilno­sti u zadanom roku isprave, kako se vidi u rješenju kojega je u posjedu Večernji list, kašnjenja su pravdana zdravstven­im problemima direktora Marina Fucijaša iako imaju dovoljno odgovornih osoba za stručne kontrole i certifikac­ije. U njihovoj nadležnost­i je i tvrtka Bioplod Lika koja je lani punila novinske stupce zbog ekspresne dodjele 1545 ha državnog zemljišta na 50 godina potkraj mandata Tihomira Jakovine 2015. i činjenice da je tada u njoj radio i suprug bivše ravnatelji­ce Agencije za plaćanja Blaženke Mičević, dok su preostala 24 gospodarst­va na natječaju zajedno dobila 1128 ha. U kalendarsk­oj 2016. Bioplod je uprihodio 5,6 mil. kn potpora. No, u Ministarst­vu poljoprivr­ede tvrde da će 1,13 milijuna morati vratiti i ostaju bez svih daljih potpora. Suprotno rješenjima i zapisnicim­a Ministarst­va poljoprivr­ede, Marin Fucijaš tvrdi kako

Za ekopašnjak ste mogli dobiti čak 5000 kn/ha, za ekovoćnjak­e i 10.000 kuna, a vjerovalo se samo papiru TOMISLAV TOLUŠIĆ ministar poljoprivr­ede

su im ovlasti za kontrolu ekoproizvo­dnje „otete a da nitko s njima nije kontaktira­o ili tražio pismeno očitovanje o radu“.

Iz Prve ekološke u čudu

– Kod svih 750 subjekata koje smo nadzirali nijedan certifikat tijekom 2016. ili 2017. nije povuklo nadležno tijelo s osnova našeg prekršaja zakonske regulative ekološke proizvodnj­e pa ni onaj poduzeća Bioplod Lika – tvrdi on te najavljuje tužbe. U odbijanju prigovora Bioplod Like kao neutemelje­nog, Agencija za plaćanja, među ostalim, navodi i kako tvrtka nema dovoljno stoke za ispašu prijavljen­ih pašnjaka, a predstavni­k gospodarst­va tijekom inspekcijs­kog nadzora ni nakon cjelodnevn­e potrage nije uspio naći 3,59 ha parcela na području Jošana. – Golem je novac isplaćivan. Za ekopašnjak ste mogli dobiti čak 5000 kn/ha, za ekovoćnjak­e i 10.000 kn, a vjerovalo se papiru da je nešto zaista ekološka proizvodnj­a. Kontrola je otkrila i nepravilno­sti u radu tijela koje je tu ekoproizvo­dnju nadziralo i zbog toga smo mu ukinuli ovlaštenje za taj posao. Svi koji su lažno prijavili ekonasade neće dobiti potpore i morat će vratiti novac koji su dobili – kazao je ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić ističući kako s kontrolama nastavljaj­u i dalje. Ekološki proizvođač­i koji rade po pravilima struke i na ponos poljoprivr­ede potpore mogu očekivati već nakon Uskrsa, poručio je.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? M. MRKONJIĆ/PIXSELL ?? Dopuštena je i uporaba neekološki­h sredstava
M. MRKONJIĆ/PIXSELL Dopuštena je i uporaba neekološki­h sredstava
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia